用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: HowHowHow
go

SFA   [複製鏈接]

醒目開學勳章

論機會率,一定SFA高d
就算有600人2nd in,發offer量又多過學額 (預咗大抽獎後有人走) 命中率好高,如果小朋友本身學術型,中英數水平有一兩樣高一年半年,基本上sure win

最近見朋友分享,SFA小二教得好快,測驗突然深咗好多,家長個個舊年小一honeymoon完,日日見到功課"少少聲",依家小二叫哂救命,選擇時要有心理預備

醒目開學勳章

HowHowHow 發表於 14-10-21 13:28
如果有機會揀,真係要好好諗清楚。其實真係好怕揀錯學校俾小朋友,唉,總之有又煩冇又煩。呢個考小一或者叫 ...
不過話說回來,我個讀津校都唔係好幾多,一樣話多功課!分別係一年年加上去,定係一開波就已經十樣功課以上!

醒目開學勳章

byhui 發表於 14-10-21 16:55
為何男生較多?
因為女校比男校多

醒目開學勳章

HowHowHow 發表於 14-10-21 15:40
請問知唔知學校男女生比例係咪大約一半半?同學仔是否大多名幼畢業考入?thx

...
阿仔小一班同學有KM, KV, SC, LH, think, 迦南,屋邨KG, hkps 少d, KV同LH相對多d

醒目開學勳章

資優唔等於績優,小朋友個個性格唔同,資優生亦有佢地嘅性格問題 (如無時停,愛發問,三分鐘熱度,等等)
所以,就算係資優都未必能夠"應付"到學校課程,如果潛能未展嘅,會因為無興趣而成績唔好,所以關鍵係點樣提起小朋友嘅學習興趣

另外,SFA已將IQ test以外嘅特性都加埋入talent pool裡面,包括音樂資優,創意等

醒目開學勳章

AthenaNG 發表於 14-10-23 16:22
其實佢interview 完話冇默書冇計算,剩係畫畫同讀一句英文,我覺得學校已經一早唔prefer 收細囝囡了!

...
今年情況唔知,只知阿仔嗰年有同學12月出世,最終有offer

醒目開學勳章

fingerbb 發表於 14-10-24 15:44
2nd in 有幾多人爭160個位?
俾抽獎嘅私校 (如 SFA) 一般都會發offer 多過實際學額,以減少之後行政工作

醒目開學勳章

gegemok 發表於 14-10-24 20:54
有無人知通常頭輪offer幾多個位?超收幾多?
SFA情況唔清楚,但早兩年聽過一間無咁熱門嘅私校,會double 學額嘅數量出offer (唔知真定假架~)
‹ 上一主題|下一主題