用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 ...
樓主: baseball
go

教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 [複製鏈接]

我就覺得 "升小一"的制度好公平, 每個人都有自己的優勢, 每個父母都有自己畢業的學校, 只是個 d學校係咪你想choice! 宗教分都好應該, 本身間學校真是有宗教, 當然如家長都是有同一宗教, 係教學會上對小朋友更好, 正如要認同教學理念一樣.如沒有宗教的, 可選官校, 咁咪公平, 只是這些官校係咪你想choice!

個個人都只想choice 個幾間名校.全港有咁多升小生.跟本就冇可能, 如果改制度唔洗分區, 咪仲衰.一陣派去好遠.到時結果都一係樣.

好似我自己, 我媽媽係41區, 我自己住馬鞍山.我都唔用媽媽地址, 一來怕比人查, 因我都會考私校的.如用假地址就連考直資/私校時都要一致.唔通教個女講大話? 而我自己亦肯定唔會要馬鞍山的學校.我是今年的.自行這次我選了有宗教分的, 但都是唔得, 我而家等6月時跨網得唔得, 如唔得就讀私校!!

讀私校要交學費, 這是我的付出!!正=為考名校而搬出名校網一樣, 佢地都付出了, 所以我覺得"嚴查"和"嚴懲"虛報地址是非常正確.唔好覺得"名律校要$$住個區先可以讀". 正=搵工一樣, 人地要求大學的, 自己冇, 唔通又話人唔公平?!

[ 本文章最後由 elok 於 08-1-14 08:29 編輯 ]

一定唔會舉報佢,  舉報佢? 為咩呢? 始終都是朋友 ! 做朋友做到為左找學校而舉報. 這行為都幾冇品!! 如真是有朋友這樣, 我相信這段日子都唔會好過, 因要擔心比人查.

最多咪同佢講下就算, 聽唔聽就睇佢啦!

[ 本文章最後由 elok 於 08-1-15 13:35 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題