用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學加油站 - part 86
樓主: lky2008
go

油塘小學加油站 - part 86 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小朋友就係咁容易開心加拉, 下次我都學你咁.

原帖由 come爸嘩 於 09-1-14 12:10 發表
尋日早上臨上校車, 我比張紙我女, 話今日放學唔搭校車, 我去湊佢, 女話佢開心左成日

醒目開學勳章

睇到都開心

原帖由 lky2008 於 09-1-14 12:21 發表

一出咪俾你用哂/突囉!

醒目開學勳章

如果我要還20k卡數, 會C人.  

原帖由 come爸嘩 於 09-1-14 12:26 發表

晒???? 還卡數都晒

醒目開學勳章

唔同, 工人要食要用又唔出得街.

補習社會同佢做功課同温習嘛, 呢D係屋企有老人有工人都控制唔到我仔的.

原帖由 多利是 於 09-1-14 12:34 發表
雪文

你現在補習兩個加埋都2500, 請yanma個d工人都係差5多, 你5唸唸?

醒目開學勳章

我無問題呀.  

C啦, 仲飽飽, 唔想食lunch

原帖由 lky2008 於 09-1-14 12:27 發表
雪雪:

你係咪29/1-5/2都OK架!咁2/2 - 4/2,搵晚dinner囉?唔知其他sisters O 唔 O呢?

醒目開學勳章

都係唔和同事出街食啦, 睇下報紙先, 或者下午茶 ?

醒目開學勳章

真係幾大筆下.

原帖由 lky2008 於 09-1-14 12:47 發表

我交稅的$都over 呢個數!

醒目開學勳章

我仲未呢, 呢D事全部要留返呢個周末做.  希望我佬唔使返工啦, 佢昨日都做咗好多清潔, 無佢, 真係唔掂.

原帖由 come爸嘩 於 09-1-14 12:28 發表

我尋晚先拎返d利是封出來, 今年又要派幾仟元啦

醒目開學勳章

唔會, 成日都有機會.

原帖由 lky2008 於 09-1-14 12:49 發表

你同事會唔會唔LIKE架?

醒目開學勳章

外面講年二十七至三十, jusco會又大減價呀, 大家有嘢買再忍忍啦, 22號買, 用hSBC卡會再九折.

醒目開學勳章

今日lunch都係和同事出咗去, 咁同事俾埋佢仔的升中profile俾我睇, 咩都要write, 學術, 音樂, 体育, 品行, 校內, 校外都要.

咁我睇完, 又唔知點啦.  個問題係, 如果我送咗去三小時補習, 咁除咗校隊, 我會有咁可能都可能放棄興趣班, 但無興趣班, 我到時profile有咩俾人睇呀.   但係小朋友又無人睇, 可以點呢.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

算算啦, 我都係送佢哋去一個月三小時的先.
興趣班再諗啦, 或者一個月後再決定補習二小時定三小時.

大家當我無講過嘢

醒目開學勳章

加上你囡囡身體唔好呢.  可否同時應付學習同運動的壓力呢. 但同時另一方面諗, 身體唔好, 多做運動會身體好D呢 ??

哎呀, 我真係要請個人要睇仔加又要送去補習社, 同多多咁先至掂呀.   但係錢呢 , 咁搞我唔做都差唔多.

原帖由 lky2008 於 09-1-14 14:56 發表
雪雪:

你個問題,我都曾經諗過!

我女個MISS提過要參加多D ex-curriculum activities,唔係的話中學唔會揀(even 成績好叻)。但我女都好多功課,跟本冇乜time去join activities.  若果去activities,我諗唔好話溫書,連功課都做唔 ...

醒目開學勳章

KY,我見我仔讀書仲係好輕鬆, 真係無呢哋咁多功課.  佢就有時間玩課外活動的, 暫時.

醒目開學勳章

我又做嘢啦.  都唔知點解我咁多嘢做的

醒目開學勳章

過年前先出 12月的糧呀, 咁1月會否一齊出埋呀, 人哋要過年關呀

醒目開學勳章

係呀, 暫時係唔需要補習的.  只是唔自覺, 成日放學唔做功課, 拖到亞媽返來先做, 搞到日日又打又閙又無時間.   我要唔要返去再同佢哋講呢, 呢D係佢哋自取的.  ( 特別係我仔)

原帖由 lky2008 於 09-1-14 15:16 發表

若果你請個人,咪唔洗去補習社囉!你仔女都成績優異。我諗我遲D要呀女去補習呀!D成績追唔上,但佢好唔想去,我又冇乜$...... ...

醒目開學勳章

ky, 你囡性格又唔逼得, 唔係的話, 琴又買返來啦, 當然逼佢要彈啦.  小朋友好難自動自覺.
你講的難處我都知. 所以話而家做小朋友幾難, 我哋下一代, 佢真係生唔生都算, 咁辛苦.
做父母係咁, 做仔女又係咁

醒目開學勳章

當出咗雙糧:;pppp:  咁的說話點講得出加
‹ 上一主題|下一主題