用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Re: 油塘小學家長站 - part 26
樓主: 雪文
go

Re: 油塘小學家長站 - part 26 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 油塘小學家長站 - part 26

phoebelamlam  好耐無見.

妹妹唔跟家姐咩 ?

循道無分係好難入, 有分都難.   不過第二round係睇運數, 我樓上小朋友都係無分入到第一志願拉.

醒目開學勳章

一一實有機的.

comecome 的囡囡是叩入去的, 你請教佢.

開餐吃早餐先 [quote]
phoebelamlam 寫道:
想入呢個topic問你地好多次
不過次次都太夜無人係度,

細囡唔想跟家姐讀,因為佢無家姐咁多問題,所以我想搵間好d學校比佢,因為佢班主任同我講佢好好,可以去間好d呀

咁我想問叩門難唔難呀,因為如果我選佢第一志願,我估我都要同佢叩門多呀[

醒目開學勳章

叩門位肯定唔多, 一個年級只是8-10個, 每個班插幾個咁. ( 唔知循道有幾班?)

基x的校長曾講過, 叩門入來的學生, 教統局是沒有津貼俾佢哋的.  所以佢哋會好重視叩門入來學生的質數.

[quote]
phoebelamlam 寫道:
其實叩門會唔會無咩機會呢?
因為好似一間小學叩門GE位唔多呀    [

醒目開學勳章

我無叫親自呀.

寄去或送去校務處轉交之嘛 [quote]
iloveyoub4 寫道:
雪文

你果日PM講果樣呀

醒目開學勳章

商業區是好服務D加. :  : [quote]
iloveyoub4 寫道:
雪文

MORNING

送上門 佢又肯既

醒目開學勳章

賣花贊花香  基法啦   

醒目開學勳章

各位, 我要做嘢啦.

Love,問到琴行電話未呀 ?

comecome好心急呀

醒目開學勳章

記得又呻吓 :

我仔二次無交功課都係因為同學仔攞咗佢的功課薄返屋企, 一個就第二日俾返佢, 俾老師記手冊.   

一個就攞咗成個星期, 我仔俾老師記, 又唔敢出聲, 我哋係屋企成間屋抄, 都無.  要我出聲去問老師點算.  昨日先知係又俾人攞咗

又好 :evil:亞仔呀, 點解無你唔即時講加.

昨天又無咗張中文    

醒目開學勳章

Yuetma, 亞囡幾時考試呀 ?

醒目開學勳章

yuetma,第一次我已問老師可否酌情唔好記, 但佢無復我.
昨天又發現第二次. 但我發現老師仲未Del.  咁我是否要再問多老師一次呢 ??  我無簽俾佢呀.

yuetmama 寫道:
minnie,

Ask your son to report to teacher if losing the 功課薄, as it should not count as "無交功課" gar bor.....

My girl's classmate got my girl's & another one 功課薄, both kids did not count as "無交功課" gar

醒目開學勳章

come,昨天只買咗條西褲同恤衫, 之前屋企都有二, 二套的.  無買咁多, 我諗三個月後有制服掛, 咁D衫就又收藏入衣櫃.

醒目開學勳章

唉, 就係囉.  小一下學期啦, 要自我負責嘛.  下下仲要家長出聲 :cry: [quote]
come爸嘩 寫道:
如果你再追問個老師, 佢會唔會話: 我派功課簿/worksheet的時候, 你仔點解無出聲話無/收唔倒?  

醒目開學勳章

up
雪文 寫道:
Yuetma, 亞囡幾時考試呀 ?

醒目開學勳章

Love,  到我有嘢請教:

住公屋可以做業主買樓出租的嗎 ??

之前有個朋友住公屋又係咁講, 佢話有load係身 ?  我就好奇怪啦.

如得, 咁我都諗吓買返層來   

唔方便講, PM我啦, 唔該

醒目開學勳章

iloveyoub4 , 唔該晒. 等我上返房署网check 清楚

醒目開學勳章

iloveyoub4 ,

我又有嘢問, 睇你知唔知 ?

我爸媽同細佬一齊有名有層公屋.

咁我細佬結咗婚但未除名, 佢老婆又無加入.  而家佢老婆有咗身紀, 咁是否仲有分戶呢加嘢呢 ??

仲係要佢除名出來同佢老婆, 仔三人再申請過呀 ?

醒目開學勳章

我查咗啦, 唔得分戶.  同埋佢二公婆都超咗申請公屋的入息, 唔使諗啦

醒目開學勳章

醒目開學勳章

come,我諗下之嘛.    我都無錢俾首期.  我細佬話有錢都買股票收息, 好過買樓收租.[quote]
come爸嘩 寫道:
LEE度d人真係有錢啦![img]http://www.hk-laufamily.com/_1847.gif[/img

醒目開學勳章

早餐吃得太飽
又出街行吓先
‹ 上一主題|下一主題