用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 您們會轉嗎 (中一升中ニ)? 九龍城聖家-> 油麻地真光 ...
樓主: LML
go

您們會轉嗎 (中一升中ニ)? 九龍城聖家-> 油麻地真光 [複製鏈接]

回覆:soso1227 的帖子

嘉諾撒聖家書院以往是由修女當校長的,聽到很多學生都很喜歡這位修女。但近幾年轉了一位呀太接任校長,希望改革成績,就連通識科都用英考(全港超過88%中學,用中文考通識科),不過,通識用英文,真係要學生英文好top得,超強勁。聽聞很多學生考DSE時,連題目都睇唔明,自然答唔出,=接近交白券,。

呀太應該唔好再害學生啦!

lovelyec  你既聽聞可信程度有幾高, 我唸連題目都睇唔明既只係小數吧!  發表於 12-8-8 16:18

回覆:SARIDON 的帖子

唔係睇低"嘉諾撒聖家書院",不過其他姊妹,如:聖心,聖瑪利,聖方濟各及嘉諾撒書院都有信心保證。而"聖家"在九龍城區已被評為band2,"聖家"小學成績好的學生都會首選"聖家",上"聖家書院"的多為中游成績。
況且大多數band1中學都用中文教通識科,在第一屆DSE考生中,超過88%學生用中文考通識科,考英文券的考生中很多是以英語為本身語言,我唔覺得"聖家"學生的能力可以應付,因為通識科的範疇十分廣泛,如答政治題,要學生用英文寫三個政黨名稱,唔知有幾多個可以寫得出,或者一個都寫唔出。教通識科的老師辛苦時,學生又辛苦。這是我最近從"聖家"書院學生口中聽到的,即使平日花很多時間温習通識,而減少温習其它科目,考出來的成績亦不理想,連同其它科目一齊不理想。
其實DSE成績單上又無例明用英文考還是用中文考,何必大家辛苦,隨時3322都好難過。

lovelyec  係邊到既資料睇到佢係band 2, mud 唔係所有既英中都係band 1 咩?  發表於 12-8-9 11:57

引用:"如:聖心,聖瑪利,聖方濟各及嘉諾撒書院都

原帖由 dailam 於 12-08-08 發表
"如:聖心,聖瑪利,聖方濟各及嘉諾撒書院都有信心保證。"

其實,都係你睇我好,我睇你好!我朋友的女兒在 ...
我也同意你的看法,讀書要靠自己。過用英文考通識,可能到DSE戰場時,對學生未必有利,始終唔喺本身的語言,答題就靠學生本身有幾多英文料表達出來,換上用中文答題,或者會有"暢所欲言"的感覺。

我仔仔正是第一屈DSE考生,正是用英文考通識科,超過90%合格,大部份成績2&3。睇到眼凸凸,我仔仔通識有2,好開心,差點過唔到3322。

有同學怕用英文考通識,報中文考通識,有5*,可能是個別例子。

‹ 上一主題|下一主題