用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利英文中小學SMC的12年學習歷程點滴 ...
發新帖回覆
樓主: sampapa
go

聖瑪加利英文中小學SMC的12年學習歷程點滴   [複製鏈接]

sampapa 發表於 22-2-4 23:29
外語能力是這校強項,原校的小六畢業生,英文能力是強項.但中文就弱不可言

DSE中文就算只有兩分都有三大要 ...
始終是十多年前的情況!现在的覺得學校非常注重中文科!现在的中文科跟足本地程度教,以前不是這樣吗?

evitasing 發表於 22-2-5 00:18
回覆 sampapa 的帖子

你好!想問一下外語,eg. Spanish, 自小已開始學,小四係咪可以跟返程度分班,或者評 ...

2021年
中文5+ 10.9%
英文5+ 54%
數學5+ 31.7%

Chinese not that bad, though much room for improvement

sampapa 發表於 22-2-12 20:48
SMC由小學部升上中學部的原校生,英語或四種外語的選修,一定不會令家長不滿。始終是smc當初賣點,我當年揀 ...
初小功課還是很少的! 英文課程很好,英文老師也很好!我比較功利,覺得學好中英文已很好和夠用,對第三語言並不感冒,不過有得學就當係興趣班咁上。

對SMC小學部學生來說,最難是中文,始終接觸少,但是如果自己養成看中文書的習慣就沒有這個問題。

sampapa 發表於 22-2-18 21:53
有家長PM我,問小學部咁高評價,而對中學部十分之保留,十分自打嘴巴。
孩子在不同階段受影響情況不同,我 ...
有些少個人意見,熟能生巧,practice makes perfect. 當然也要看個別同學不同的需要!

小雲天使 發表於 22-3-23 09:02
想了解下初小老師有冇愛心,係咪全英語景?中文係用廣東話定普通話?
如果成績差會否被勸退?或者成績差有 ...

有愛心!全英語景,playground language也是英文。
中文用普通話教。
沒有逼走,但聽聞高小有留班,但應該少!
成績差有補底!

ctttt 發表於 22-3-31 22:09
你好
想請教一下 SMC 的上堂模式如何?例如,教一個課題時會有什麼元素呢?他們的校本課程怎樣?英文課都 ...
Smc冇觀課,所以都唔清楚點上。小一小二就4至5個人圍住一張桌子坐,像幼稚園咁,比較多互動。小三以上在分開坐。

至於點教视乎個別老師!

英文全部校本,覺得好好!
中文跟書,另外有supplementary exercise

wangahb 發表於 22-5-19 10:44
介唔介意分享吓 2nd in的話,係咪等於口試?直接校長或副校in?in唔in家長?會問些什麼問題?
Second in 小朋友時,應該吔都會考啲,我覺得是考小朋友本身程度如何,平時係點就係點,我們當時沒有特別準備。
見家長只係講下學校理念,唔會考家。

wangahb    發表於 22-5-20 10:11

tcdino 發表於 23-5-9 09:12
回覆 73662710 的帖子

請問smc活動教學是否只限初小?高年級會很填鴨嗎?

小班教學比較多interaction, presentation 咁。
老師教書時當然要坐定定留心聽啦!但係都非常互動,唔會spoon fed

全級得66人, 聽小五家長講竟然分五組上中文,因才施教!

tcdino    發表於 23-5-9 18:33

tcdino 發表於 23-5-12 08:27
請問有無人知道ial 2022或2023有幾多學生?2021好像不夠10個?
好像其他直資的ial學生多d,課程可能多d科選 ...
很多學校也只開理科。SPB也只開理科,SMC開理科+economics.

tcdino    發表於 23-5-12 15:44

tsoiabby 發表於 23-12-11 22:32
你好樓主:)想請問同學們之間都會以全英溝通嗎?在校基本上唔會點講廣東話? ...
现在高小是全英溝通,無論是校外還是校內!因為疫情關係,初小的情況不清楚!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊