用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?
樓主: myhappylife
go

在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?   [複製鏈接]

ocarebear 發表於 22-7-23 13:12
見表面收生分數, 唔好計環球醫學領袖課程, cu分數看似低過 hku 分數
True figure of 2021
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860255&highlight=%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2

ocarebear 發表於 22-7-23 13:12
見表面收生分數, 唔好計環球醫學領袖課程, cu分數看似低過 hku 分數

2021年hku 收了135個醫科生,cuhk收了188個,在收多了55人的情況下,以4+3 X計, CUHK最低分40, HKU 38.
首先改了5**有8.5分, 再改4x+2變成 best 6, 今年再改m1 m2計一科,HKU個數字會越來越靚!

cycysuper 發表於 22-7-23 17:07
你是否講中大最低分40分,港大最低分收38分?

YesBest 6 is 36
4+3x is 38

小豬脾 發表於 22-7-24 11:31
但兩間大學之前admission talk都話,如果出咗成績再改選將醫科放Band A, 會再call去interview?唔係咁㗎?你 ...
Best 6 有36分,hku一定比面試。4+3x有40 cuhk 唔確定是否一定有面試機會。

2jkidsfather 發表於 22-7-26 12:30
Jupas 不會發生此事
點解唔會呢?

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 14:30
40分中大唔收,是一個好值得記存的個案…
請問3X 是修甚麼科呢? 有沒有M12 呢?
其實有好多40分唔收,40分入那些是幸運兒!中大2021年收了40個41分,而只收了20個40分。考40分的人數一定比考41分的人數多!

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 19:14
所以想瞭解吓中大會收邊d 40分生,
中大講過bio is preferred ,應該會優先收晒有讀 bio 的⋯
有讀 M12 又 ...
看重English, chemistry, and biology.
Will have advantages if taking both biology and chemistry.

cycysuper 發表於 22-7-26 19:58
聽聞中大2021年有41分,42分唔收,最後去了港大,不知什么原因中大唔收!!
...
面試一時講错嘢!只能說唔好彩,或者可以講係更好彩,因可入hku!!!!

ocarebear 發表於 22-7-27 18:50
請問邊度可以睇到2021 收了40個41分同20個40分?可以睇到埋其他科的收生情況?
...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860255&extra=&highlight=%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%86%AB%E5%25A&page=7
Post 137

ocarebear 發表於 22-7-28 12:06
謝謝
其實有冇途徑睇到其他科目嘅收生情況?我指係睇到類似資料, 不單止 UQ M LQ
...
沒有其他科了,这是 admission day 比的

P1001S 發表於 22-8-10 20:59
果統計CU Medic jupas 應該過70%?記得看過報導 SNDAS CU medic 收咗4個,呢4個 會唔會唔響今年那205個?
...

我覺得計埋,咁先可以出overall statistics.

poonseelai 發表於 22-8-10 21:58

即港大今年降低 dse收生分數也不夠一半?出了什麼問題 ( ...
就算唔計GPS, MBChB今年的低分考生收少左,雖然收多了人,中位數比上年高了1分!

poonseelai 發表於 22-8-10 23:38
你指低分係幾多?樓上講低於40由7個變70+
70個應該是計埋40. 筆誤。CU上年收了 20個40分,今年只收了5個。

P1001S 發表於 22-8-11 00:48
嗯。正如你在另外分享,CU 已經將收生分數拉高,如果40分的盡收,又會出現好似2019年咁聯招去到差唔多9成 ...
應該未放棄底線36,但jupas 只收了44%, 對dse考生非常唔公平!

hyngok 發表於 22-8-11 04:14
想知邊到睇到只收5個?‘謝謝
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863996&extra=page%3D1

cookiejason 發表於 22-8-14 15:43
港大擇優取錄不守承諾沒有錯,政府尊重院校自主沒有錯,錯就錯在四萬幾Jupas家長,沒有送子女讀ib或AL
...
你肯收non jupas 是擇優?DSE 35分是2%

IB 43分or above 是20%
‹ 上一主題|下一主題