用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Deleted Post
樓主: BB0628
go

Deleted Post   [複製鏈接]

BB0628 發表於 12-9-6 22:40
阿仔話今年唔參加住喔, 佢話只係好想參加學校D會 (棋會, 藍球會........), 佢話學校依家一到小息及Lunch時 ...

希望阿仔今日返到學校,記得做齊所有野!因為佢星期三晚不停肚瀉,到了星期四早上都未停,唯有幫佢請病假,睇完醫生就叫佢瞓吓。仲以為佢有番D精神,可以返下晝那兩堂,點知佢死都話唔返。今朝早,明顯地慢咗半拍,結果足足遲了15mins才出門口,都有D驚佢會遲到。唯有望佢得到教訓,唔好再拖拖拉拉遲出門口。
阿仔一早就揀定D學會,雖然錯過昨日試玩,今日佢實玩個夠本!

我問佢小息時的情況,佢話所有人都「非常流動」,又話落到地下睇人打波時,好容易食波餅。佢最高興就係Prefect通常在小息後才現身,咁佢都成班大細佬可以玩得放D。

moon2000 發表於 12-9-8 19:36
大家好,今天剛剛開完學校的簡介會,我還是有些不明白,究竟那些學會和那個【盡展潛能】計劃有什麽不同,是 ...

moon2000,簡介會完畢後,我有問過屈sir。因為阿仔星期四病咗冇番,星期五想報籃球學會,但又冇帶$5報名費(因為個別學會是收費的),所以完全未報學會。阿仔跟屈sir講佢想報的學會,屈sir寫低咗資料後,便同我地解釋參加了任何學會後,最緊要參加有關的活動,否則只入會而沒有參加活動都不會計入學習經歷的(跟他在簡介會上的講話一樣)。

至於你的問題,應該沒有這種限制的,因為阿仔在【盡展潛能】計劃入了籃球班,而佢又揀咗籃球學會。即是兩者重複是沒有問題的。

唔知有冇F.1同學肯參加晨跑?阿仔死都唔肯,佢計過參加晨跑的話要瞓少30mins,所以點都唔肯,我都冇佢符。而且佢一向早睡(~9:30pm),每日用電腦/打機時間只有30mins,都算有規律。雖然我知跑步好,但係跨區上學,都唔想強迫佢參加了。

moon2000 發表於 12-9-9 11:58
回復 bigbabycity 的帖子

謝謝您的回覆,現在我有些明白了,不知道現在那個學會報名結束了嗎,我仔只是報 ...
moon2000,
屈sir說可以在星期一找跟學會的顧問老師報名便可以,你可以參考9月3日派的課外活動通告,在背頁詳細列出每一個學會以及負責老師的姓名。

你仔仔真的很早瞓,我個仔通常在9:30pm上床,6:45起床,吃完早餐出門口,坐小巴再轉地鐵返學。可能佢向來覺得自己打籃球有足夠的運動量,又不是老師口中所講的肥仔,所以有持無恐,唔想瞓少D去晨跑。而且佢小學時上羽毛球班,每次要跑20圈(4個球場為一圈 ),已經跑慣了,覺得不用練習也可以應付到。

見到張水運會通告,阿仔才話佢都有參加50米蛙泳。仲以為佢唔會參加比賽,因為佢初小的時候學識游蛙泳及自由式後,就話夠了,唔想再學。我都冇勉強佢去操水。平時佢去泳池,都係玩水多,好少認真咁游。依家話要游足50米,唯有襯周末,叫佢去游池試泳吓,以免到水運會當日,泳到一半冇氣游唔到。。。

雖然有少少擔心,不過有得玩吓好過全程齋睇咁悶。

上星期,阿仔已經特登帶個籃球返學校打波,估唔到佢今日放學返來,話明天要留校參加羽毛球隊測試。概然佢話要試,我就由得佢,但我心諗這個仔高小時只顧打籃球,羽毛球拍都放抵咗數年,咁耐冇打過都話要打番,真係服咗佢。不過,我見係運動,點都好過打機,就等佢去試吓,就算落選咗都經歷過,同埋明白校隊的要求有幾咁高。

估唔到上個週末涼得咁快,星期三水運會幸好是室內泳池。我教定佢點搭車,仲建議佢到時帶同學仔去澳洲牛奶公司食午餐添。

BB0628 發表於 12-9-17 21:10
回復 bigbabycity 的帖子

你要他自己去呀!? 但去九龍公園水運會始終不同於返學校, 是不是家長親自送會比較 ...
平時返學,佢會搭6A綠van到佐敦落車,然後轉搭地鐵去長沙灣,所以我教咗佢星期三坐多一個站小巴,就在九龍公園附近落車,然後行過去游泳池。而返屋企,佢都知道回程的車站位置,所以放心俾佢自己搭車。

moon2000 發表於 12-9-17 20:41
在澳洲牛奶公司那裡吃東西,是非常多人,不分時候,都是排長龍的,所以我都是建議不要去了,就算進去吃,都 ...
我地平時去澳牛都已經排慣隊,所以阿仔唔會介意,而且那裏的炒蛋真的很好食,好過去食麥記。

moon2000 發表於 12-9-17 21:33
回復 BB0628 的帖子

是啊,今天先至嚇死我啊,本來今天是summer schedule的last 一天,即是2:35pm放學的 ...
我同你一樣都心急到死,等極都唔見佢返屋企。遲咗先大半個鐘先返黎,佢一入屋已經冇咗半條命咁,話校務處在2:35才宣佈有班務會議,要所有學生留低。佢話班主任都有留低開班會。
雖然功課唔多,但D中文默書好頻繁,英文老師又開始預默統測的生字,所以做完功課溫完默書都夠時間瞓,都冇時間備課。

BB0628 發表於 12-9-18 17:53
回復 moon2000 的帖子

Login Name 較早前老師已在班上告訴了每位同學 (仔仔說是一張紙看完後要學生各自記 ...
BB0628,
你再試吓,因為我剛剛試完沒有問題。是不是打password時,沒有用大草英文字母?如果再試都唔得才打去校務處問清楚。

因為工作關係,冇辦法出席今日的水運會,阿仔返來話都唔錯,起碼是第一次參加游泳比賽,佢亦好好彩,游得完五十米蛙泳,不用中途放棄。

至於食午飯時,佢跟同學仔第一時間去了澳牛,外賣了蛋治,然後入去麥文記食埋碗雲吞面。仲冇飽,又去買多串魚旦。呢一餐真的好豐富。大家都可以想像我阿仔係好為食!

佢話到最後,仲有外籍人仕表演海豚式泳術。聽落都唔錯。明日又可以放一天假,休息番吓。

回復 moon2000 的帖子

我都有提醒阿仔,要勤力D,唔好以為開學時功課量較輕,便掉以輕心。
我仲特登趁減價,買了一盒模型,仲講明白只要佢努力溫書,在默書及統測成績好,便可以收到模型作為獎勵。希望令佢有足夠推動力,放多少少時間溫書。因為佢好多時寧願不斷重看金庸小說,都唔願去溫書。咁盒模型又係佢的心頭好,我知道佢不斷儲起零用錢,不過儲得尼都要年尾才儲夠錢買,所以「重賞之下必有勇夫」。。。

一連四天假期,之後又有陸運會同補假,可能令佢心都散哂,如果唔督促佢,到正式上課後不斷有測驗,臨時抱佛腳就斃了。

BB0628 發表於 12-9-29 23:17
各位家長, 你地仔仔星期五買個套運動衫有無甩色呀?  我發覺套運動衫褲會"甩色"格, 好彩我醒目先用左些少 ...
我都冇留意到就一機衫咁洗咗,好在全機衫都係深色的,所以完全冇發現條褲會甩色。咁下次洗運動褲時,我要另外手洗了。
阿仔著起件運動衫都唔啱身,我覺得D質地比較厚,唔似一般的運動衫咁會快乾同透汗。因為平時阿仔打籃球,我就係Uniqlo買波衫波褲,又平又好著,相比之下,這套新運動服好似麻麻地。我仲好笑,只俾了$100佢,所以買得一套,佢事後話見同學買了2套,我唯有話每星期只得一堂PE,一套都可以勉強應付到。

Crabtree 發表於 12-9-30 08:53
大家中秋節快樂!聽聞今年中一生有體育服,還未見過?甩色!當然要向校方及家教會反映!到時運動會可以見到 ...
我幫阿仔訂哂兩日飯,不過,佢番來話同學講在運動場附近有一間麥記,到時,我肯定佢地會一大班人去麥記再食野,起碼我阿仔實會食麥旋風。
我也祝各位及家人有一個愉快的中秋及國慶假期!

EmilyBB 發表於 12-9-30 13:49
各位中秋節快樂! 阿仔就係買了2 套運動衫,因星期二佢要晨跑,又要pe 堂,爸爸話唔好著臭衫wo。運動褲無脫 ...
EmilyBB, 你仔仔參加了晨跑真好,我嗰個就點都唔肯,寧願瞓多D。
仲有2天便是陸運會了,大家會到場打氣嗎?我因為要返工,所以只有爸爸會去。啱啱上網查下巴士路線,發現由紅磡出發,都係坐西鐵到荃灣西站,然後再轉巴士最簡單。

請問有冇家長知道「全民運動」是否明天開始呢?很奇怪,去完簡介會之後,一直都冇再收過學校通告,又未曾交過費用,問阿仔又一頭霧水,叫佢問D同學仔,有D話唔會番,D有就話會番。點解咁混亂?!

都成夜晚九點了,打電話去學校都揾唔到老師問。

moon2000 發表於 12-10-12 10:52

都過了一個多月了,但是游泳班還沒開始上課,我也是打過電話過去,也沒有回音,錢交了 ...

假如已經交了錢,而訓練班又未開始,咁就有點問題了。我阿仔是籃班,未有通告,又未交過任何費用,星期初阿仔問過體育老師,到今日才回覆在下星期六開始上堂,但依然冇派通告,唔知道詳情。唯有俾多D時間學校,希望未來日子會有改善。明天是開放日,有可能老師太忙,所以令到安排有D混亂。

moon2000 發表於 12-10-13 11:29
回復 EmilyBB 的帖子

是上次連同雜項費用一起交的,一共1873.2元
你查過銀行戶口紀錄嗎?我記得在VIP簡介會當日,老師已提過自動轉賬只會扣雜費,而VIP所需的$1000將會另行收取的。在學校過數後,我亦查看銀行紀錄,學交真的只扣了雜費($873.2)。為何你會扣了1873.2元呢?

而到今日為止,我仍未收過學校的VIP繳費通知。

BB0628 發表於 12-10-14 01:28

說起學習進度問題, 我不得不提一提剛測驗完的中文科. 仔仔溫書時竟然同我講老師其實仲 ...
咁我地可以體諒吓老師,我自己啱啱轉新工,亦都要時間與新同事磨合,辦事效率也降低咗。
過往,阿仔在小學時,老師也不是花太多時間教中文課文,而測驗時也有很多課外題。我諗去到中學,同學也不能單靠老師,要自己主動學習,有時間能夠多看課外書也有益處的。有陣時,不同的老師,有不同的教學風格,阿仔跟我說上中史時,老師花了不少時間講題外話,真正教書的時間不多。講真,要主動學習真的好難,起碼我個仔就只得三分鐘熱度,往往要我從旁提點,才會溫下書,反而D閒書就日睇夜睇,所以我都有D驚佢成績追唔上。

真係唔明,點解VIP計劃咁亂?!

阿仔問了PE阿sir,話今個星期六開始有籃球班,不過又無通告派過。結果星期六返到學校,人影都無,阿仔見到負責童軍的老師,對方好心為他查吓,回覆星期六仲未有籃球班。我真的不明白,童軍/中樂團等就如期開展,其他卻沒有下文,咁可以出通告等學生同家長有個知字。

阿仔班主任到星期五才派籃球班的通告,到我放工返屋企睇到,發現有問題時已經晚上七時多,打電話去校務處也冇人聽。

因為通告有中英版,但上堂時間卻各有不同版本,中文版寫星期六11am-1pm, 英文版卻寫9am-11:30am,唔知那個時段才真。只好等到今朝早,好在八時多打去校務處已經有職員,她也很幫忙,向負責的老師查明後回覆我,應該跟中文版上的時間。咁到好,11am才開始,阿仔有充足時間,假如是9am,佢一定趕唔到要請假。

今日下午見到老師時,都要同佢地反映吓,希望減少通告出錯的機會。
‹ 上一主題|下一主題