用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

原帖由 max1116 於 11-5-9 15:54 發表
各位有無一d適合小朋友飲的清熱湯水可以介紹俾我架 ????? 謝謝 ~

睇吓啱唔啱用....

馬蹄粟米豬胰湯
功 效:清熱除煩,健胃生津。
適應証:胃虛食少,皮膚乾燥,氣血兩虛等。
材料:鮮馬蹄十粒(去皮) 豬胰一條(先出水) 鮮粟米二條 蜜棗三枚
製法:適量清水,煲約一小時半食用。

節瓜薏米淡菜湯
功 效:清暑利濕,健脾開胃。
適應証:精神困倦,小便不暢等。
材料:節瓜約一斤 生薏米一兩半 淡菜二兩(洗淨) 陳皮一錢
製法:適量清水,煲約一小時半,調味飲用。

原帖由 dadabb2009 於 11-5-13 13:17 發表
再一次多謝咁多位!
我今朝去咗抽絨毛了,過程順利,原來唔痛的,只係好似抽血咁!明天by noon有結果,今次真係渡日如年!

今日都無信呀,唔通明天一日出晒兩個results咁刺激?

...

Relax and take Rest.... 主佑.....

原帖由 max1116 於 11-5-14 20:05 發表
恭喜哂咁多位!
我家細妹成功獲得取錄了~正好是妹妹明天生日的最佳禮物。
Wakakakakakakakakakakakaka

max...真係恭喜晒....呢份真係一份最佳生日禮物.....畢生受用..

dadabb2009.. 恭喜您連中2元.....

番薯仔媽媽...我地今日都收左信...同您一樣....N2插班...多多指教....

希望其他郵遞未到的媽媽..星期一都收信.....

原帖由 bobomegan 於 11-5-16 21:56 發表
想當年n2插班係冇份開袈!
2007年既呢個時侯係當個個收到信我地又凳人家開心時(差唔多係絕望......)至收到電話,叫我地去interview. 見副校長既時候好迷惘, 唔識得問問題, 到最後比d文件我地去apply autopay 先識得笑. ...

我自己都好似"發緊夢"咁...........

再次恭喜收到信既媽媽.....

果仁靚太....努力加油..... 預祝SPN 插班 / SPK 順利.....

我想問吓家長會個日可以父母一齊出席嗎 ?

原帖由 yslgirl 於 11-5-17 23:06 發表
我睇到上版有人post只可以either daddy or mama帶咋.  嘻嘻, 雖然我唔係好關事, 但我太羨慕您地, 所以我都有煲您地d post, 希望下年我有份一齊傾啦, hehe.

努力加油......

原帖由 max1116 於 11-5-18 00:08 發表
星期六的新生家長會,家長二人當然可以一齊出席啦!
但於開學日首一兩天,為免太多人在課室,太擠擁。所以只容許一位家長陪同。

Thanks Max....

開學....咁就呀爸一日..呀媽一日....人人有份....

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-5-18 06:36 發表

借鏡頭呢吓嘢都幾 .....

我雖然唔係 C記 fans (我淨係指單反機),不過因為藏書量超過千本(不乏 N記、C記、S記.... 甚至.....),所以乜記物記都可以同我傾餐懵 !! ...

KaHeiBaBa 除左係 SPN 通,日本通, 仲係攝影通....勁

原帖由 max1116 於 11-5-18 11:45 發表

有公仔係靚d,但太大張的話,小朋友難以handle,因為往後要她們自己摺被及放回被袋的。
細細張的毛巾被/冷氣被比較少見,趁大減價掃多2張替換用啦 ~
仲有襪仔及內衣褲等,質地較好的牌子好快賣哂,預早入定貨啦 ~ ...

正.....就係想佢地自動自覺.....

趁大減價掃多2張 =>睇怕我地要諗吓團購。。。 wakakaa

原帖由 sunny_day 於 11-5-18 23:16 發表

多謝妳呀!
我係到想,遲些在學校聚會應有机會遇見,到時第一次見面但大家又好似好多嘢已認識,好期待!

sunny_day..你好呀...我地都係N2呀....

原帖由 sunny_day 於 11-5-18 23:24 發表
其實N2 8月16曰上課,父或母仲有冇得陪呢?

睇番 Max 既post..

原帖由 max1116 於 11-5-18 00:08 發表
星期六的新生家長會,家長二人當然可以一齊出席啦!
但於開學日首一兩天,為免太多人在課室,太擠擁。所以只容許一位家長陪同。

不過詳情其實過2 日都知....

原帖由 sunny_day 於 11-5-18 23:28 發表

我今日都完成任務,買了兩條uji被,兩條大浴巾,數件背芯底衫

咁快????? 

原帖由 sunny_day 於 11-5-18 23:33 發表
妳好,這裡已有5個插班生啦!唔知今年總共有幾多呢?

咁又真係唔知 wor....??

原帖由 sunny_day 於 11-5-18 23:37 發表

但N2是遲過N1開學

學校每年都有插班...我相信佢地好有經驗, 我諗住早幾日帶佢去學校周圍行多D....我個女要有 briefing 佢先安心...

同埋就算唔陪得..都可以帶佢地入班房...

原帖由 max1116 於 11-5-18 23:52 發表

可能我寫得唔好,令到大家混亂。
可以陪上課的是N1新生呀

係我誤會左.....

不過想問係咪由 16/8都係番全日呢 ??

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-5-21 16:41 發表
我阿女插N2,我一定要比佢搭school bus ,

我問咗校車叔叔,佢話可以比$$陪坐車呀!

我諗住自己帶返學,放學搭校車, 您地呢?

原帖由 ngbobo 於 11-5-21 20:50 發表
Hey, my daughter is also in N2B!!! I saw there are all together 5 new students in N2B!! Up till now, ur girl, sunny_day and mine are also fr N2B, if 蕃薯仔媽媽 and joyjoy815 are also N2B, all the BK N ...

係呀...我地都係N2B.......多多指教....

原帖由 jl118 於 11-5-21 22:55 發表

據了解,應有1校車,兩nanny bus公司。我女坐nanny bus. 佢表姐同nanny bus返緊spc,上年隻腳整親,比工人姐姐陪,比兩份錢就ok,但要視乎架車有無位......
可自己送返學的,可以的話早啲到(around 8:00am),因得一兩個小朋友到,老 ...

佢地早上返學既安排真係好好...

返8:00....又可以俾家長送完返學先返工...又可以同老師了解小朋友狀況....

佢地每個細節都好照顧小朋友既自理能力..

原帖由 jl118 於 11-5-21 23:18 發表

係呀,照顧每一細節

‹ 上一主題|下一主題