用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 交了德望申請表
go

交了德望申請表 [複製鏈接]

因為想交完表後返工,8點前到了德望,已經有條好長既人龍! 學校準時8:00開始派籌, 一張正本出世紙一個籌, 只可一人進入學校及填表, 其他人不可內進,流程順暢及有秩序,囡囡26/9 一大清早面試(8:15am), 死火! 咁早, 驚佢未清醒! 有無其他媽咪分享一下!

0    0    0    0

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-5 11:52 發表
我朋友個女o係度讀
前排我問過佢, 佢話德望係想揀d有心栽培女女既父母, 因為課程都較深, 希望父母放多d時間落去睇住, 放假會一齊去圖書館果種
如果平時有做開呢d, 記得提醒女女interview要講喇
...

Charlotte_mom

好多謝你的提醒呀!

原帖由 sit_karen 於 09-9-5 12:38 發表
Hi Yanni-ma,

I would like to enrol this school too. Is it necessary to hand in the portfolio?

Thanks

Untill now GH doesn't reject the portfolio and doesn't set any restriction to it!

原帖由 wongpsv 於 09-9-6 11:36 發表
我好遲至去報名...所以我地係2:45面試...佢地只講只需帶顏色筆去,好似唔需要IN家長...請問有冇人知....THX!!!

wongpsv
Can U share what time u go to GH, and what is your no. they give u to hold in hand? because I want to know how many girls are apply GH on that day!

原帖由 Vinyny 於 09-9-9 12:19 發表
Hi,

- 去年家長需要到另一間房填 Q & A.
- 學生需要畫畫, 我小朋友話有條綫在畫紙上 (like  / ),需要自由發揮. 有問動物名in English.

大約有幾多時間畫? 小朋友面試全程英文問?有無問中文?
Thanks!

原帖由 polarbb 於 09-9-10 00:12 發表
interview大約15-20分鐘,不過唔計之前要等.
我個女出黎個時同我講老師叫佢講故事,之前我已經同個女背左 three little pigs中英版本,所以對佢黎講冇問題.

15-20分鐘又要畫畫(自由發揮),又要講故事(自由發揮),又要答老師問題,真是很趕,要叫亞女畫快d, 如果唔係, 佢咁慢吞吞,鉛筆畫完,顏色未填就夠鐘!

原帖由 jj'smom 於 09-9-14 07:40 發表
Hi

小女為 09/2009 P.1 新生, 舊年問題有3題, 1)若女兒忘記帶功課,你會怎樣做? 2)女兒在校與同學交惡,你怎樣處理事? 3) 你怎樣培育你的女兒? 你回答問卷時, 你們的女兒約10個一組進行面試, 給予一張畫紙, 上有一個 ...

Million thanks! for yr information!
‹ 上一主題|下一主題