用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

09年IK1入黎交流下啦

各位朋友,如果已經收到取錄信,而你又決定讓小朋友出年入讀IK1的話,入黎交流下啦。因為我地D小朋友,好可能分埋同一班,一齊返學學。咁唔駛等開學,我地班家長就早已認識,多多交流了

小朋友名字........................性別........................住係邊
Macro..............................男............................荃灣
Cicy................................F...........................深水埗
Natalie............................F............................Yau Tong

hi, 靚太太, 我記得你仔仔好似都係12月既bb黎架WOW, 唔知有無記錯呢, 我個囡都係12月出世的, 但你話一組6個b.有幾個收,我就唔清楚啦, 但我個日見我姐得四個b咋,

靚太太, 絶對好明白你既心情呀, 大家都係十二月既超細b. 真係好怕無學校收佢, 但唔駛擔心呀, 阿b一定會搵到好學校架.

靚太太, 恭喜哂呀, 好開心收到你既好消息, 可能大家都係12月媽媽個心情真係又慌又亂, 怕阿b.太細學校都唔選佢地, 好彩now大家都入到呀, 哈,因為我自己好鍾意崇真架, so 好開心呀

waiman, 都恭喜哂你呀, 睇下我地有無機會做同學仔先, hee , 都話daniel 係叻仔黎架啦..哈

hi, 靚太太,

我都係住油塘wow...呵呵. 真開心我地係街坊又有機會做同學仔, 你到時係咪會比阿仔by 校車返學呀.

hi, 靚太太,

真岩呀, 我都係住油美苑架. 呵, 但我囡唔係返迦南呀, 佢都係黎緊1月返學, 但返將軍澳綠茵呀, 係wow.

靚太太,

我阿囡返下午班既 IK1 呀

剛開信箱,阿囡入左H 班呀, 多多指教~~~~

[請加入班別.

小朋友名字.....班別..............性別....................住係邊
Macro.........................M....................Tsuen Wan
Cicy.............................F.................Sham Shui Po
Natalie......H..................F.......................Yau Tong
Coby...........................F.....................Yau tong
Bryan..........................M..................Lai King
俊言.............................M...................   Yau Tong
霖霖.............................F....................Tai Kok Tsui
Ian..............................M....................Lam Tin
Harminee........H...........F.....................Tsing Yi
Aster .....................F................. Lam Tin
Hei Hei .................M.............Hunghom
Jasmine ...............F..............Shatin
Astin ...................M................Mei Foo
Anson澤騫............M................Tsing Yi
cash .................. F ...........kwun tong
念童..........L.........F............Lamtin
Elliott (博博).....L..........M..........SheungShui

HI, 靚太太,尋日既新生會你有無返學校呀, 同埋9月7號我地會一齊by schoool bus呀, 因我confirm 左會係油塘上校巴啦, 係wow . 返學個校巴叔叔打左比你未呀, 但因為佢話放學同返學佢地係by 唔同既校巴架, so 佢話放學個校巴叔叔會再打比我, 但我到現在都未收到佢電話, 尋日係學校又唔記得去問mr.so , 如果等多呢一兩日都收唔到, 我打去問下mr. so 先得

唔係呀, 哈, 我坐係中間第四行呀, 好百厭坐唔定個個就係我個囡. 哈哈, 之於九月一日就睇下我老公有無假放, 有就一齊同佢返, 無就自己帶囉, 你係乜班房呀, 我囡IK1 H 班呀, 104號課室, 但尋日睇唔到我地既班房, 因上午班用左, 唔知間班房OK唔OK, 呵, 但見過老師, 初步既感覺都好好呀, 希望阿囡會鐘意間學校同返學啦^^

chris,原來回程個個叫陳叔呀, 等我今日打去問下mr . so 先, 叫陳叔打比我先, 我見上年校車係8xx幾元唷係油塘去學校, so , 我諗今年都差唔多, 但到now. 又無人講過今年幾錢校車wow. 等我都問埋mr. so 再話比你知啦, 哈,
係呢. 咁你個囡係讀下午班邊班呀, 主流班定國際班呢, 唔知係咪同學仔呢. heehee^^

原帖由 chris712 於 09-8-28 21:39 發表

哈哈~唔知你係咪講緊我個女定隔離個女仔呢?
我都係坐第一行右手邊~~

我諗我地係坐同一條校巴線的(我住藍田),我都收炳叔電話,都係回程話係第2架車叫我等,但一直冇電話收到
我尋日問校車果到,問到回程係另一架陳叔 ...

我尋晚收到電話啦, 我諗我地放學應該唔同校巴了, 因為我放學個校巴叔叔叫古叔呀, 佢話5.20分會返到油塘呢

原帖由 chris712 於 09-8-29 16:20 發表

陳叔都冇打比我架,不過我拎左佢電話同車牌~

我個女讀IK1L呀~叫童童~

wow, 靚太太呀, 真架. 仔仔 係IK1H 呀, WOW好開心同仔仔同班呀,但仔仔本身唔係主流班嗎, 之前同你係呢度傾計一直都係主流班, 你同仔仔轉到國際班呀,大家真係要好好KEEP CONTACT 呀, 哈哈, 
至於我地油塘可以有一架去青山道既小巴, 可以返到學校架, 但係石硤尾間聖方濟小學個樹落車呀, 跟住就行上條斜路就到學校架啦,我地呢樹BY TAXI 返學校好貴唷, 呵呵, 我諗我地會BY 小巴^^

係WOW 你知唔知今年校車費幾錢呀, 我唔記得問校巴叔叔呀, 同埋你聽日返幾點個班呀, 我返1.15-2.15 個班唷, 其實我地時間岩既都可以約埋一齊BY TAXI WOW. HEE^^

原帖由 靚太太 於 09-8-30 23:42 發表
chris & chu chu

我小朋友係IK1 (H)應該同chu chu女女同班!
校車古生已經聯絡左我,放學五時二十分係油塘落車,係呢返學有無咩野要準備呀!
我諗住頭幾日坐的士返學呀!
chu chu你諗唔諗到唔坐的士有乜車可以 ...

我pm 左你啦, 呵呵

原帖由 靚太太 於 09-8-31 21:47 發表
chu chu 我明日都係返1.15-2.15 hrs,明日我應該會call 的士去,走時你知唔知邊度有小巴搭車返油塘呀!我諗去果程如果有興趣你可以pm我留電話聯絡! 一程搭車好抵搭 ...

HI, hebe 媽媽, 我記得你囡囡好似係10定11月出世的. 係咪呢, 我個囡係12月份架, 但佢仲未介到片片,so我都好擔心, 但都係交比學校啦, 我地教左咁耐都唔得, 阿囡聽日開始by school bus 啦, 唔知佢會唔會喊住返學呢, 仲有你會唔會幫你hebe報興趣班呀, 因我打去問過蘇生話我地油塘上車要早上10.50左右,但興趣班成12.05先開始,咁d 小朋友咪好辛苦囉, 唉, 我都十五十六中,同埋姐係要成10點就比飯佢食, 到4.30放學搭埋校車交到油塘差唔多5.30真係頭到暈...

靚太太呀, 你呢你比唔比俊言報興趣班呀10.50上車好似..........好早.....

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-6 03:07 發表
你地好呀 , 我囡又係今年 tt 既 ik1 ..... 番左 4 日適應班暫時都 ok , 希望下星期一佢自己 handle 度啦 !!

我又係住東九龍, 不過係官塘 ..... 我地多 d 上黎傾下交流下啦 !!  

...

靚太太& hebe媽媽呀,
你地校車今日遲左幾多呀, 我中午應該12.35到 , 但最後12.53先到我油塘, 唉, 我仲以為我地遲到, 因我地12.35到達樓下的,咁岩我又唔記得帶電話, 我老公仲問我要唔要飛的, 到放學時, 本身係17.20到, 但最後17.40先到, wow. 前後各遲成20分仲, 唔知係咪開學先係咁, 我同我老公商量過觀察下一星期, 睇下係咪因為開學係咁, 如果唔係既就打去學校or搵蘇生傾傾先得, 仲有我地諗住幫阿囡幫一日,二日興趣班算了, 因我老公覺得好辛苦, 要成10.50上車, 跟住一陣校車又遲返到黎差唔多六點, 佢唔想佢辛苦, 唉,我都唔捨得, 仲有你地阿b 上校車有無cry呀,我個囡狂喊呀, 但我打去問班主任佢又話佢返到學校無野好開心, 咁我都安樂d, ^^

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-7 01:21 發表
係呀我囡 9 月出世架, 上星期陪左幾日佢好似幾 ok,
希望佢自己坐車 ok 同埋快 d 適應新學校啦 !

叫左 miss 講佢番學無咩問題 .... 所以我上星期四
交左表報左 5 天既興趣班呀   我之前都怕
太多架 ..... 不 ...

basicjanny , Nice to meet you ar,
JACBO 係邊個group架, 我個豬囡叫natalie 呀, 佢係rainbow group,我都希望校車快d正常返啦,原來你同靚太太係同一個站上車架,我係你地遲一個站,就係過左廣場之後個站上車

Hei Hei媽, hihi, nice to meet you too ar,我都有問我個豬囡返學學左乜架,佢返黎都有唱下教左既歌我聽既, 同埋問佢食乜荼點,佢都會講下,但都要睇佢心情, 大小姐唔like都係唔啋我,哈哈, 同埋我會拎佢d書出黎同佢讀,又可以睇佢學左乜,又可以叫佢教我,好似佢剛學PHONICS 個本Aa for ants, 你都拎佢返學既書出黎睇呀ma

Jamine媽媽, 阿囡係邊個group呀 ,真係好開心搵到咁多同班同學仔呀呵呵,唔知你個囡同唔同我個囡同group,因rainbow group 其他女同學仔好乖巧架, 係我隻豬囡坐唔定囉.呵呵

靚太太,呵呵, 唔怪豬得我唔見你, 原來你係廣場度同阿仔上車,我係你前一個站唷,但我個站得阿囡一個上車咋,我同阿囡報左芭蕾dance 同埋英語唱遊班, 本想都同佢報話劇的, 但下學期得佢適應左先算唷,heehee,係wow.你係咪做全職媽媽架, 呵呵,我九月尾就要返返工啦,

原帖由 JJAZ 於 09-9-9 10:11 發表
hi, IK1 的媽咪,

我係 IK1H 的 JASMINE 媽咪, 坐左2日校車, 囡囡都好興奮, 可能覺得自己大個女啦, 校車時間都暫時仲有偏差, 希望日後好D啦, 我無幫佢報課外活動呀, 想佢慣D 先報 ! ...

其實係咪三班既 IK1 都係教既一樣呢, 因我囡囡IK1H 都係教左PHONIC 既A, HEE. 但H班就教左普通話啦, 因印左"巳授"同我個囡都唱左首"學校同學多, 遊戲又唱歌, 真的很快樂" 哈哈

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-10 12:37 發表
Chris712,

我諗應該係,朱古力可可球+牛奶!
至於,普通話歌就無印"已授"喎!phonic就係a印咗"taught"囉!星期一就填蘋果,尋日填樹葉!

basicjanny, 好開心大家都係同一組呀, 唔怪之我阿仔張相我都唔認得佢, 原來你返3.00-4.00. 遲d 學校有function,我地相認下啦,哈~~我見我地group total: 有八個小朋友同組的, 我地返1.15-2.15 total:返左6個小朋友, 咁應該3.00-4.00返兩個right?
同埋你個校巴叔叔真係好唔掂呀-.-

原帖由 basicjanny 於 09-9-11 14:03 發表
chuchu,
我仔同你個囡囡都係同一組呀, rainbow group !

靚太太, 我個囡尋日落校車返到home, 就狂打乞痴, 跟住流nose 水啦, 唉, she get a running nose呀, 唉, 跟住尋晚拿拿聲同佢飛去法國睇, 尋晚仲發埋燒同埋咳. 唉. 今早now.我老公同佢再去睇, 我諗阿囡mon 都返唔到學, 正式黎講返左1week就病病啦,唉. 希望佢快d 打低d 病菌,流感太利害了, 仲有呀 我地個組好高大個男同學仔叫gerogewah呀, 唔係jacbo黎架, heehee, now我發現total: 我地rainbow group係有四男四女的,

原帖由 靚太太 於 09-9-11 17:29 發表
JASMINE MA:

Hello!請問你女女係唔係賓賓揍個女定係媽咪陪個位呢??
我仔仔都係sunny group 叫Plato唔知你有無印象呢?坐係入來table右手邊細d個位呢?

好高興係度搵到咁多IK1 ma ma方便交流,係呢你有無幫小朋友報興趣班 ...
‹ 上一主題|下一主題