用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

jacob 媽,

jacob 無事就好啦, 咁架.比佢休息多一日, 好返先返學, 會好好多, 因d 細菌太強啦, natalie 佢每次病, 我都唔同佢去街返學, 要等佢好返哂先, 唔係佢好易又病多次, 到時仲慘

星期六, 我做10.00-12.30呀, 係A 操場既英語創作畫郎 ON DUTY呀~~~ 到時我地相認下啦..哈
佢叫我9.15 要返到學校報到, 跟住9.30-10.00係開幕儀式, 完左之後跟住就出去ON DUTY 囉...

我想問jacob係咪都參加左tue 既英語唱遊班架?

原帖由 basicjanny 於 09-10-6 23:09 發表
natalie ma,

jacob好好多了, 我見佢今日仲有d咳, 等佢休息多一日先, 希望天日可以返學啦.

興趣班無人帶佢地去洗手, 真係好易病從口入呀, 希望小朋友自己記得抺手手啦.

星期六我都有份做義工, 12:30-2:30係圖書館, ...

hebe媽,

我有個朋友個囡係王仁曼學ballet, so我叫左佢幫我買, 要成220元一對. 好貴唷, 但我又唔係邊樹買呢d鞋, miss lee話要粉紅色同埋要軟皮既, 咁無法啦, 學校又無貨.

仲有我諗我要打返去搵下miss lee 先得. 睇下點拎返d 錢錢先, 我now 買個對17cm , 都係大少少的, 因我個囡隻腳好大, 哈

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-7 13:49 發表
natalie ma,

我有買呀 .... 仲比埋貨我 tim, 其實 16.5 cm 大左小小 , 不過鬆鬆地我照比我囡著咋 !

仲有 $ 110 其實叫平呀, 全皮架 !
你不如都照買, 有 d 朋友仔講出邊個 d 搵 $$ ballet 學校 , $ 2xx 都係比布鞋 ...

hebe媽,

我剛剛拿拿聲打比我朋友叫佢唔好幫我買,點知佢買鬼左,咁就無左220元啦

75 = 220  心都痛埋

但點都好,真係好多謝哂你幫我搵資料

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-7 18:25 發表
搵到啦:

打去問左有 2 隻 $ 75 同 $ 130
平時我地個 d 係一般普通軟皮 $ 75
架咋 !

north point shop # 2503 3556

ssp shop # 2374 6291

問左係佢度買要入會 $ 30 / 年 wor ..... 真係
麻煩 !! ...

hi, Michelle,

我尋日見到通告先知個個小朋友都要返, 因為佢話都要帶八達通返學校 "0都"架wow. 但本身我都諗住帶阿囡返去玩, 上年我去過open day 玩, 好多game 玩, 課室,操場都有唔同既攤位的, so funny 架, 上年係用訪客身份去參觀, 今年就好似家人咁返學校玩同幫手, 我諗一定感覺完全唔同...如有時間帶阿仔返去睇下玩下...

仲有我地IK1 (H)都無收到冬季校服既通告呀, 唔通未派比我地....

原帖由 Michelle_Hung 於 09-10-8 11:21 發表
大家好呀~ 昨日收到通告十月十日開放日係唔係所有小朋友都要返一返學校呢? 因為唔返要寫原因, 我本來唔打算返, 果日有好多事要做, 但睇完通告都想同佢返去玩一陣, 順便睇下佢返到學校係唔係真係佢講到咁"唔開心", 有 ...

hebe 媽,

嘩..深崇係深水大鱷, 因為我諗我地去買75元一對, 但無理由佢都要75元, 佢幫學生買咁多可能有批發價tim呀.哈...你話佢仲唔係食水深....好呀, 下次我地真係要夾埋d 媽媽一齊買, 慳家好多呀~~~

聽日唔駛返學, natalie 話無得返ballet . 唔開心唷....

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-7 23:55 發表
natalie ma,

唔好客氣 , 不過下次我地醒 D 自己去買啦 !

約埋幾個 MAMI SHARE 番入會費 $ 30 , 買最平個對 $ 75 cheap 既著番學就得啦 !

反正深崇都係買 $ 75 番黎 , 轉頭賣番 $ 110 比我地啦 !  

...

hihi, hebe 媽
nice to meet you ar, haha
真係有緣份呀我地, 我on duty 到12.30, 就係12.25 見到你同埋hebe 呵呵, 最重要一點係, 我on 左一個早上, chop 印仔咁耐only 睇過你本learn with fun 係邊班,
你又八卦問我識唔識jacob , 我地先可以相認咋. 哈~~~
natalie 拎左d 分去換禮物呀,佢對d 食物無興趣wow. (p.s 但佢平時好為食架)

仲有個日返到home, 佢發高燒呀. 39.2 , 佢未識過咁高, 嚇死我,拿拿聲同佢食退燒藥後, 比佢訓左覺, 點知. 仲唔退燒, 拿拿聲帶佢去睇e生, e生話佢感冒 =.= 無lulu返完學又感冒, 今日好返哂, so 返左學lu~~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-10 23:51 發表
chu chu ( natalie ma ),

估唔到今日係操場甘相認 wor .... 一見你囡我認得佢呀 , 佢好有禮貌識講唔該 ee 架 !!

今日 open day 好好玩, 不過我囡係對綿花糖 , popcorn 有興趣 , 一到就扭住要呢 2 樣野 ! 不過周圍 ...

Hi hebe 媽:

點呀, 今日搵唔搵得返hebe 對ballet shoes 呀, 希望你可以搵得返啦~~
尋晚我同natalie 講, 今日見到幫你換衫既 anite, 要say thanks you to anite 架, 同埋問下anite , hebe 係邊到呀因為個日open day 都唔記得介紹natalie 比hebe 識tim..,呵呵, 唔知佢有無講呢. (我諗佢都無..haha)

尋晚同佢覆左 11字腳, v 字腳, 瀨尿蝦腳 小蝴蝶呀, (佢仲問我要乜colours, 幫我對手油顏色), 佢不知幾想上ballet class~
唔知佢地今日教左乜呢?

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-14 03:03 發表
natalie ma,

係呀, 真係好有緣 !  估唔到甘樣相認呀 !
一見你囡就認得啦 , 希望今個星期 5 我搵番阿囡對 ballet shoes 啦 !!

macro ma,

好消息 .... 2 天 hebe 都講 miss choy 有帶佢係 classroom 度洗手  ( 係 ...

Hebe媽媽,

有呀, 有一日natalie 同我講話食左macaroni, 我話乜話, macaroni wow, 佢話yes ar, 但明明個日lunch 返學前佢就係食通粉, 我以為佢. 記錯, 點知真係有架.wow...
但佢就無講有mushroom 同埋carrot 呀, only say eat macoroni only....so good~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-17 02:03 發表
請問各位 ... 你地小朋友有無講茶點有通粉呀 ??

我囡講係 WARM 既 , 有 MUSHROOM 有 CARROT 一齊架 WOR , 唔 G 真唔真呢 ??

嘩~~HEBE 媽~~

你地MS CHOI 會同你傾45分仲電話架. 好正呀,  真係好有心呀, ~~~~~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-17 01:58 發表
macro ma,

個時睇通告講賣唔到, 會捐第 3 國家麻 .... 所以 d 人係唔係都捐出黎 lor !

校服 ~ 去左 office 度問 .... 校工答我 winter 同 summer size 一樣, 無 sample 比我地 ref !  我決定買 m for hebe , L 我 ...

hi hebe 媽,

恭喜哂你搵返對shoes 呀, 仲有係喎, 我唔記得貼名係對ballet shoes tim, 唔該哂你提我呀

尋日natalie 返黎勁開心呀, 係咁講miss mui 玩 你買什麼包包, 我話腸仔包, 佢grandma 話要蛋tak, 咁佢就要hold our hand make a circle, and then open her leg, 話係大既腸仔包. 跟住又一齊走埋一齊, 話係細既蛋tak, 唔知你明唔明我講乜..哈, 我諗就係你帶小朋友去左toliet 時教既三文治啦.見到佢笑到傻哂咁,我都好鬼開心..哈~~

凱欣呀, 我唔識呀, 等我問下阿囡先, 仲有阿囡尋日話我知見到HEBE 媽咪,佢係出面跟住裝入黎, 同佢SAY HELLO 咁呀,我話咁你有無同ANITE SAY HELLO先, 佢話有呀,我話你有無THX ANITE 同你換衫衫先, 佢又話有WOW.呵呵,我問佢識唔識,見唔見到HEBE,佢話見到呀...真係好開心,可以做義工幫D 小朋友換衫, 又可以睇到佢地上堂,我都好想呀,其實我11月同12月有幾個FRI都唔駛返工,請哂大假,因為要人年底放哂,唔知可唔可以申請幫下手..hehe~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-17 01:47 發表
natalie ma,

多謝你關心呀, 今日搵番對 SHOES 啦 .... MISS 講好彩寫左名, 上次混亂中放入另一同學個袋度呀 !  你個對貴野快 D 寫啦, 唔見左有時會去校務室 OR 交比老師 .... 有名易搵 D 架 !

今日你女好乖呀 , 有 ...

hebe媽,

咁hebe now有無好返d呀,可能同一時間要適應咁多,so我都係only 比natailie先try 兩日先,我怕佢都適應唔黎, 因為我又係剛生完,佢有個細妹,so情緒上又係好mama,又係am 轉pm,同埋佢本身又好爹,so真係要時間比佢慢慢change
係呀,仲有阿囡上個sat去完open day 後, d脾氣不嬲都mama, 但個日起好唔得, 可能唔舒服發燒食左藥,so 勁情緒, 一日cry 7-8次,無lulu唔岩佢心意又cry, 少少野又cry, 連續三,四日都係咁, 咁我咪想..問下miss tsang 佢點囉, 因為真係好想關心下個囡係學校係咪咁, 同埋幾日都唔同我講學校野,我怕佢唔like返學
咁咪問miss tsang了解下囉, 但佢答我ok wow ,佢無問題wow, 跟住無再講,咁我個心唔多唔少都有少少唔開心..haha.但好彩, 個囡尋日開始好返好多,仲好開心講返學既野, 其實我知我唔應該比較既, 班主任各有各好,呵呵. 佢地都用好多心機同時間去付出比d 小朋友,so我好感恩入到呢間學校,同有呢個班主任,最起碼我個囡好like 佢地呀~~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-17 14:37 發表
natalie ma,

係架 .... 我女都係講 macaroni 架 , 其實都有 2
- 3 個星期架啦 !

不過我都奇怪唔 g 係真係真, 因為 school 係無
kitchen 無奶奶整到 macaroni 架 ??  不過佢講
左幾次又似真真地

義工個 ...

hi hebe媽,

咁我諗你幫hebe cut d 興趣班呀,同埋我都覺得停左做義工媽媽先, 因為好似我個囡咁. 明明平時...好地地.如果我唔送佢by school bus,佢返學好開心架,但我放假送佢返學,佢都會喊哂口,so我地個囡都係likeo爹我地,所以你先停下等佢習慣左後先再慢慢做返義工媽媽,so我都諗緊,我黎緊11-12月放(數)個fri,好唔好返去做ballet 義工媽媽,我都怕我個囡我走時佢會狂喊~~
仲有個日natalie 佢返黎,做左好多ballet 既動作, (一個小矮人, 兩個小矮人), 跟住跟住又唱左首英文歌, 做d 動作,睇黎佢好like 上ballet class, 我諗住比佢keep住上,我想問呢.中國dance呢,係興趣班個張紙搵唔到for K1既,only for K2校隊,我想問for K1係咪叫舞藝小搖藍呀?

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-23 23:09 發表
博博 ma,

我估我 hebe 個 case 同你仔仔一樣, 今日番 ballet 又係喊喊喊, 一見到我係 school 入面又喊 , 換完衫又喊 , 番到自己課室又喊, miss choy 都開口叫我 cut 一 d 先 , 仲有唔好再做義工 mama 住啦 ... 唔係 ...

hi,係架, 白色一本閱讀報告係for 學校every fri 係圖書館借返黎做既,另一張叫閱讀國樂呢,係紙一張only, 係for 自己係home 搵圖書做架,CCCC,因我個個week都係咁做ccccc,張閱讀國樂紙,係會收左去唔派返架~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-25 02:24 發表
係呀, 唔該哂你呀 !!

下星期 miss choy 打電話比我, 我再問下佢先 ..... 問左再話比你 g 啦 !!!

HI~其實我都好奇怪點解會見misslaura , 唔係見班主任咩.唔知係有分見邊個teacher, or all IK1 都見MISS LAURA 呢....~~

原帖由 basicjanny 於 09-10-23 23:20 發表
hebe ma,

hebe真係好似越來越痞你bor, 睇來真係要cut一d.

我都問左miss tsang其他仲有無位, 佢叫我自己打去問候老師.
我見通告11/2-3-4家長日, 但係見miss laura
...

嘩小劇院好似好好玩咁wow, 都攪到我心思思想幫natalie 報tim. 仲有中華中墨寶,又真係好正咁, 但咁full都無行lu, ~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-27 23:44 發表
小劇院我囡番左 3 星期, 真係好開心甘 ! 不過個 miss 好 cool , 個日我番到去想問都唔多理我玩左咩

呢 2 堂我囡番黎好開心下

1. 第 2 堂開始成日攞 remote control 扮 mic
2. 第 2 堂有一小手 ...

natalie今個fri 無得學啦, 因為佢仲未病好呀, 唉~
發下燒又停下又燒下...成幾日啦,由上fri 到今日都仲係咁病,又咳又痰又running nose 真係心都痛死我~~同佢講無得返學住因你病病呀, 無得跳ballet 住.佢扁哂嘴呀,唯有係home我同佢跳下先,我同ms tsang 通過電話,佢話前排佢個班都有個小朋友係咁,希望阿囡快d 好返戰勝病菌啦~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-27 00:07 發表
natalie ma,

係呀 ... 我都會 cut , 睇下要 3 日定 4 日 lor !   miss choy 都未打電話比我, 我會再追問下佢點先

義工 ma ma ~ 睇黎都要 cut , 不過問多句 miss choy 先 , 到時都會麻煩佢搵個個興趣班 mi ...

hi, 咁多位好呀, 好耐無上黎啦, 因上個week natalie 入瑪嘉烈兩天後出院, 跟住到個細囡入埋e 院4天, 尋晚先返屋企, so今日既秋季旅行都無得去, (巳期待好久的), natalie因為病左一week 都keep 住發燒, 又狂咳又流nose 水, 跟住 有一晚食左退燒藥兩小時內都仲係高燒39.3.so好驚佢係豬流感, 同佢立即入e院, 咁好彩check過唔係豬流感, 唉~~~話係病毒感染, 跟住就傳左埋比個細妹, 細妹因支氣官炎入左4日qe, 希望佢地快快好返哂有個強強壯壯既身體啦~~natalie 無返二week school啦, 下個mon 正式比佢返學, 希望佢可以再適應返啦, 我老公怕佢無返兩week, 有d 野教左唔識, 上堂時佢會唔開心同埋無心機, so 我要打比ms tsang 叫佢幫我睇睇佢先得, 唉~~但其實乜都唔重要, 最重要係健健康康€€

JACBO & 阿靚:
原來我地班仲有一個小妹妹叫RECEBEK 佢又係病左, MS TSANG 話佢肺炎tim, so now D 病菌好倡狂~~

Hi, 多謝咁多位關心呀,  now natalie 好返好多啦, only仲有少少咳,同埋細囡都無樹啦,但黎緊this week又凍啦,真係要好好睇實佢地先得~

hebe媽:
11月開始hebe 轉左上乜野既課外活動呀,係咪有體操呀,我想問好唔好玩架, 我諗住12-1月個期,我幫natalie 報多二日,total: 上4日, so now 都諗定想比佢上D 乜好,ballet 一定會keep住架啦,英語唱遊班佢又好like,so 應該都會keep, 但我又有興趣上(話劇, 中國dance, 體操, 中華小墨寶),so 要用心諗諗佢~~

阿靚:
今個tue , 阿囡返黎同我講,話李老c今日無叫佢上去唱歌仔呀,我話咁佢叫左邊個同學仔出去唱歌呀, 佢話陳俊言呀hahaha~~~,跟住我問佢唱乜歌.佢又唔肯唱我聽=,=,

jacbo 媽 &阿靚:
尋日李老c 寫左張紙條比我,話natalie 本中文練習一唔見左, 無係學校,問我係唔係home,但我home無wow,咁如果唔見左,(但阿囡無返二個星期學架啦wow),佢會唔會補返本比阿囡呢,你地有無試過唔見左d 書or功課book呀 ?

係呢. 你地唔岩個d 冬季校服 換好哂d 岩size 未呀, 我尋日終於攪好哂換哂返屋企啦~~

hebe 媽:

我地仲未收到興趣班既memo 呀, 好心急, 希望今日有啦,因我都想mon 交, 因太多人報名 要快手快腳先得.哈~
原來地興趣班係同一架車的, 呵呵, 姐係同埋阿靚既仔一架, 因我同佢同站的..呵呵, 但另外個小妹妹我地唔識呀, 但佢爸爸話次次帶佢BY SCHOOL BUS , 有個小妹妹成日同我個囡打招呼, 我諗係佢啦,我黎緊想PLAN 佢返:

MON~ 中華小墨寶
TUE~ 英語唱遊班
WED~ 精英小劇院or 中國dance
THUR~ 活力小體操(聽你講好似好正咁,HEE,又可以比佢當做下運動)
FRI~ BALLET

但我老公話太多, 可能會CUT左TUE,但阿囡又好LIKE 返MR.COSMO 堂WOW..呵.SO 要認真諗諗CCCC

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-12 17:23 發表
natalie ma,
係呀, 又凍啦 .... 大家都要保重呀 !

我昨日都收到新個 D 興趣班MEMO 啦 .... 我而家 11 月同 hebe 報左 :

tue ~ english music
wed ~ 精英小劇院
thur ~ 活力體操
fri ~ ballet

活力體操今日先第一 ...

Hi Hebe 媽,

我幫阿囡幫左10天呀, 我老公話都係返去玩, 好過係屋企無野做, 我地兩公婆又要返工. 好過佢又由早到晚睇tv, 同埋 我幫natalie 幫左五日 12月呀, 希望佢like 啦, 我想問, christmas係咪要另比校車費架呢,咁係咪要打比mr.so問要幾錢?

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-19 00:44 發表
macro ma,

聖誕course 我打算報第一個星期 , $ 800 / 5 天都叫平麻 !  同埋明天問下 uncle so 車費幾多 $$ 先 , 問左再話你 g

12 月既 course 今個 week 要交, 唔 g 報 4 日定 5 日好 .... 星期一中華 ...
‹ 上一主題|下一主題