用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小兒是資優,但冇私/直收
樓主: weiwai
go

小兒是資優,但冇私/直收 [複製鏈接]

你講得好正確
因為係學校建議我帶呀仔去做test,所以交了張test result copy比老師(我by hand交的,唔想呀仔知)
頭先收到老師電話,話校長想約我一起傾下選校事宜,給我些guideline
太好了

原帖由 jjbaby0307 於 08-12-9 14:10 發表
其實樓主都無需太介懷四間學校唔收, 好多時學校和小朋友面試時大家都係選擇緊對方是否good match.  學校唔收唔代表你個仔唔得, 只係大家唔match.

其實香港都有好多唔同模式的私小直資, 有啲好傳統eg SFA, 有啲重音 ...

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

對於1d另類思想既人來說,可能係

原帖由 johnny_tangcy 於 08-12-9 11:16 發表
徵求意見 = 公開挑戰 ???
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

唔該晒
可惜太遠了

原帖由 balabala 於 08-12-9 14:34 發表

Raimondi = 高主教書院小學部

sorry for the typos

It is a very good private school at the Hong Kong side

正如你所講,呢個係所有家長都要面對的問題,包恬資優and non資優

原帖由 fratelli 於 08-12-9 10:45 發表
為人父母,當然明白妳的擔心同concern........但呢個係所有家長都要面對的問題,唔係好關資唔資優事囉!
資優生或許只有某方面成績突出,that's why 面試私校時佢地未必會發現小朋友的優點,況且正如其他家長所講,標籤未必係一件好事,不如當妳囝囝係普通小朋友咁學習,同時跟進評估,父母加以適當栽培,囝囝那怕沒有成功的機會呢!...

原帖由 weiwai 於 08-12-8 18:09 發表
我從來冇堅持資優一定要讀私校/直資
我不1定要呀仔入邊類/間學校,我報4間私/直只係其中我能夠做到的,如果派位派得唔好,都有私/直選擇。相信好多父母都有這樣做。但結果係4間都唔收,首輪自行又派唔到位,做父母都會開此擔心吧???

我仔就係唔米特別outstanding,所以冇學校爭住收囉..

今早打左幾間了

原帖由 silvia_ng 於 08-12-8 20:19 發表

咁我又唔係好清楚喎, 你係邊個網呀? 最好每間學校都睇下佢地既小學一覽, 應該有註明有幾多個持有特殊學位教師。再唔係每間打去問。 反正佢都唔知你係邊個, 試下問下都好呀! ...

ma90a31,
可否透露埋比我呢

原帖由 olima 於 08-12-9 09:26 發表
ma90a31,

可否透露是哪間官津學校﹖或請PM我。謝。

多謝你明白

原帖由 pearjadema 於 08-12-9 09:58 發表
其實差不多個個 媽咪都會考私校&直資做後備, 這位媽咪同我地都係一樣如果派位派得好都可能會讀津校, 只是如果現在有私校or直資在手會安心d,並唔係非讀私校&直資不可 ...

原來都有唔少心水清既人

原帖由 johnny_tangcy 於 08-12-9 17:16 發表
我看到正義的力量呀!!!!

有冇人知道有其他"分身"名??

呢個係咪佢分身呀,初來報到,唔想踩屎呀...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1685209&page=1#pid26444623

http://forum.edu-kingdom.com/vi ...

原帖由 kaifu 於 08-12-9 13:48 發表
freshman = the resurrected wisekid2007?

what did u choose finally?
hope my son has such luck too

原帖由 03brian 於 08-12-10 15:12 發表
my son is also a gifted child and failed in all DSS school, only Ramondi  has accepted him. but he gets a place in LS. so don't worry, maybe god reserves the best for your child. good luck in the 2nd  ...

現在讀p1嗎?
LS是否1間非常傳統學校呢

原帖由 03brian 於 08-12-11 23:36 發表
choose Lasalle

我有2個小孩
請問有什麼事呢

原帖由 曲曲 於 08-12-15 12:03 發表
樓主,
唔好意思
請問你有2個小孩嗎?
我在另一topic見到你說單親
得你同bb2個(bb得15個月)

剛見完校長
佢真係好有心,慢慢同我傾,也給了意見。
但抱歉,現階段不宜透露咁多,這是我應承校長的

原帖由 Hello-Hi 於 08-12-11 14:04 發表

希望樓主能分享一下校長給你的專業意見 guideline,好等其他有需要的家長作為參考。謝謝你。

實在很好運呀
恭喜你
原帖由 03brian 於 08-12-14 13:54 發表
20 points. at least 20 points may have chance in the 1st round.

可能你只睇過我1, 2兩topic
所以才覺得亂

多謝祝福

原帖由 曲曲 於 08-12-15 15:58 發表

我只係覺得有點亂
因你講過得你跟bb兩個

希望你小朋友找到合適的學校

對佢呢d人,我會一笑置之

原帖由 happyelimme 於 08-12-16 11:21 發表
樓主,
睇晒全部,覺得你好唔話得
對住個d奇形怪狀既人.......
==唔抵得你既
==專登攪事既
==查你底細既
你都仲可以咁傾,你EQ好高,好野

...

多謝你,同道中人

原帖由 pppp41 於 08-12-16 17:08 發表
小兒都有去做test, 130+, 去interview都好多間唔收, 其實帶小兒去做, 一來是想知道, 二來是為interview準備.
就上年interview經驗, 覺得很多校長真的很怕資優生會攪亂秩序. 所以如果你小兒沒有行為上的問題, 你可以 ...
‹ 上一主題|下一主題