用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

Hello everybody!

因為工作太busy, 所以over a week 無上bk.
嘩! 人強馬壯.
你地買曬校服未?我發現維多利亞賣校服平過學校指定個間!
2 sets of PE + 2 sets of formal uniform + sweater only
$ 350-360.

Thank you! Nice to meet you!

原文章由 branma 於 07-7-30 13:37 發表

我覺得睇的人多、留言的人小、希望開學後會好些、不過我在BK也重遇到小兒幼稚園的家長真係好開心。

係呀!我相信會有好多石小家長都只係剩睇.
希望大家日後在此好好交流!
你小朋友讀邊間幼稚園呀?

原文章由 branma 於 07-7-30 13:56 發表

我個仔讀緑楊幼稚園、你仔仔呢??

我個仔讀迦南.

原文章由 branma 於 07-7-30 14:10 發表

請問係咪Tsuen Wan plaza 附近個間呀,我朋友個仔今次升K1.讀迦南,我同事個仔就讀小西灣迦南.緑楊係有考試默書、我記得迦南都有.

Yes!
迦南係比較多考試默書.

K2開始已經要考試默書. 所以好多家長都會同小朋友選d 傳統小學.

原文章由 branma 於 07-7-30 14:22 發表

請問你地係咪由第─志願派入石小架、我地緑楊得3個小朋友入左石小、其他人多選浸聯、荃官

我係自行果時入既, 迦南好多家長都選浸聯,荃官,海官,天佑..etc
7月5日我個仔剩係見到2-3個迦南同學.

原文章由 branma 於 07-7-30 14:44 發表

You are lucky, 自行果時入左、我係6月2日先派到咋我開心到咸呀、我老公俾我嚇親呀、哈哈哈。

當時預左唔得就等抽獎, 抽獎唔得就去叩門.

原文章由 branma 於 07-7-30 15:10 發表

叩門好慘架、我d朋友叩浸聯都未能成功,請問你仔仔有無考普通話班呢?我個仔有考呀,要8月中先知。

聽講浸聯好似form都唔收.
我個仔都有考呀,個老師叫佢讀左幾個字,唔知得唔得?!

原文章由 branma 於 07-7-30 15:39 發表

我上bk見到好多苦主話form都唔收、其實太多人叩門啦、要有人唔讀先有位退給其他人。呢D叩門位只收最top個D學生咋.上次係我老公陪仔仔考普通話試,teacher問我老公為主,只係問我個仔叫乜名,讀邊間幼稚園,和讀 ...

係呀,浸聯真係好 hit. (可能因為升中派位好啦)
好啦,有野做要走啦, 下次再傾過!

Hello! Irene & branma,

估唔到你地o甘早到.我公司無手寫板.所以手打好慢.
branma 你個仔o甘快做p.1 d paper?
暑假有無安排活動呀?
Irene, 你係唔係天主教徒呀?

我有一個問題想問下你地.why 你地選”石小”?

我選石小:1)感覺間學校好有活力 2)葉校長(我覺得佢好似陶傑 )有好理念 3)我本身係教友.

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 14:20 發表
Sorry, 我們全家都不是天主教徒呀!反而在幾年前因遇戲劇性的重挫而到上年又有事,而信命又信了觀音菩薩,偶有簡修佛學,而阿仔出奇地有慧根,但我們不會昄依,並會尊重每一個宗教的理倫。

hktmm, branma及 ...

Irene, 我個仔暑假都剩係玩一個跳舞班.唯一我就要求佢要係暑假讀完十本書(自己去圖書館select any ten)
其餘時間都係玩.

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 16:39 發表
唉,我都試過無哂D字,好嘔血!所以次次都會神經質地Copy D字先,聽講話有D口語化字的影響呀!所以好煩地Copy D字先保險。

感謝gigi2的祝福,等我順境D再回望及分享吧,隨時也願傾聽妳的不快。謝謝 ...

Thank you Irene,  Hi Gigi2, 1st time to talk to you!
真係有d唔好意思嫁,因為bk通常大多數都係媽咪.:loveliness: 好少有PaPa 好似我甘八!不過大家都為人父母.遲d小朋友重係同學tim.希望大家係度可以交流心得...

原文章由 gigi2 於 07-7-31 17:24 發表
hkttm,

唔好客氣!好難得有爸爸撐場,歡迎之至!大家多多交流呀!

Thank you!! You're right, SCS is really a blue chip stock!
After few years, I think it will become a top school in Tsuen Wan.

放工Law......Bye!

hi 太太們, 我上來 la.
我唔係怕左你地幾位 "太太", 只不過真係無太多時間上 lai chat.
因為我好多時晚上 & 假期要返大會堂做 p/t .
所以...唔好講我壞話, 我得閒會上下 lai check!!! (just kidding)

有好野介紹:
8月11,12,18&19日(1500-1700)
Players from Koren & Taiwan 
荃灣大會堂演奏廳有鋼琴演奏會.(FOC, no ticket required)
你地d小朋友有無 learning play piano now?
唔駛錢,有時間 bring your children to there.

Deleted....

[ 本文章最後由 hkttm 於 07-8-9 13:46 編輯 ]

原文章由 branma 於 07-8-9 13:57 發表

Wa.......尋人完之後終於見到你!!

How about your son ??? 暑假過左─半啦、好快就開學、我剛剛上石小website睇下D通告,好鬼多野睇,去望吓啦,不過係上年架

I have already read all notices, 真係好多.
唔記得講比你地知我個仔叫-Callum
就快會知編去邊一班,唔知大家會唔會做 Classmate?

原文章由 branma 於 07-8-9 14:14 發表

His name so Special..........我驚讀錯、 just Callum & my son join  普通話班咋, irene & gigi2 not join ar !!!

Callum almost like colin (but should pronounce "Call 林),
係我公司一個鬼佬英文老師幫佢改既.
‹ 上一主題|下一主題