用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

阿仔有D 失望, 佢以為會係活動中心或康樂中心之類, 估唔到係去玩機動遊戲.

不過, 佢好多年都無去過, 可能依家多左好多野玩都唔定.  
原帖由 sandyaloha 於 10-9-8 22:19 發表
學校旅行

10月28日學校旅行
地點:Ocean Park

有全年証的記得通知班主任!

阿仔話因為唔計分, 所以無同我講, 我諗佢都未必識做, 所以費時提

原帖由 BSCYL 於 10-9-8 22:40 發表
無所謂, 學校不計分

開始考的時候, 老師叫盡力做好

考完後, 叫同學不要問他成績, 老師也不知道的, 交教統局做統計, 與校內考試無關

多謝告知, 我叫阿仔好比心機溫下書.
但唔知係唔係 11月, 好似好遙遠, 佢好似唔緊張

原帖由 BSCYL 於 10-9-9 23:26 發表
23/11 英史測驗

阿仔話, 係a , 都唔知 why 同學一見到spray 就會包圍住佢地

原帖由 BSCYL 於 10-9-9 23:29 發表
Spray 副黨魁 幾乎天天到, 還要接受酷刑.  1D班小朋友真的利害

繼續努力....

我阿仔對依 d 無 mug 興趣

原帖由 BSCYL 於 10-9-9 23:34 發表
阿仔都好享受中學生活

今天班會選主席及副主席, 阿仔第一回合, 已被淘汰

結果 27號當選主席, 16, 10號當選副主席

咁好玩? 要帶 swim suits? 詳細係點, 講來聽下?

原帖由 sandyaloha 於 10-9-10 11:56 發表
阿仔今日PE要上游水堂

得3堂? 咁即係唔可以預佢教識。

阿仔都只係識少少......  佢今日上第一堂 PE, 老師無提過要帶 swim suits.

阿仔暑假時學, 有穿保暖衣, 佢見到你寫的以下用品都唔見有保暖衣就話 "下, 即係要比人見到個上身 白白豬??"
我即刻笑左出來   

原帖由 sandyaloha 於 10-9-10 19:10 發表
今日游水堂,
上學期共上三堂,

帶備物品
泳衭
泳鏡
泳帽(如有)
毛巾
拖鞋
$5輔幣(for locker)

不需帶PE衫,上堂前的小息換定拖鞋,跟住阿sir帶隊過對面維園泳池,游完不可沖涼(因都唔夠時間),只可略作沖身,跟住換衫回 ...

阿仔都話無興趣.

依幾日阿仔開始睇神鵰. 佢話好好睇, DADDY 一早都同佢講啦

原帖由 BSCYL 於 10-9-10 19:04 發表
阿仔對班會餘下的財政 及 文書 無興趣

阿仔話, 上學期應該共 3堂, 9月1堂, 10月2堂, 但係10 月其中一堂撞正星期一洗泳池, 所以上學期只上到 2堂

原帖由 BSCYL 於 10-9-13 22:03 發表
提到要帶的物品, 與阿仔今天匯報完全相同, 他說有四堂, 但是一年, 還是一學期, 就不清楚.  另外泳池是星期一清洗休息, 所以老師今次事前無通知帶物品 ...

我阿仔無呀, 原本小學係童軍, 但怕中學又參加的話, 會佔去好多時間, 你呢?

原帖由 acesfamily 於 10-9-14 00:29 發表
hi, 大家好!
請問你哋仔仔有無參加制服團體呀?

我地在書展, 明河社買左, 神鵰俠侶(全八冊)(袖珍本)

原帖由 sandyaloha 於 10-9-14 10:19 發表
唔記得問,
你阿仔睇邊個版本的?
Thanks!

Really? 阿仔無講有幾多. 見佢入左房一陣就話攪掂了

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 13:18 發表
昨天是阿仔上學以來, 最多功課的一天, 花了一個小時, 不過晚飯前已完成,  沒有阻礙他晚上收看無線三線劇集

你都好, 阿仔主動同你講咁多, 我阿仔佢只係有d 想講就講, 問過佢, 佢話其實係有好多, 不過, 太多都唔知點講, 所以選擇性講

好彩有你地報料   

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 13:41 發表
現時學校情況, 主要靠小朋友匯報

學校少發通告, 學校網頁上載資料亦不多.  與小學做法不同

唯有寄望家長多提供消息

知道, thank you. 等我今晚睇下佢有無溫書.

依家阿仔事事自己攪掂, 默書果 d 我都無理了, 只係提醒佢每日要溫書同預習, 佢都有做到.

可能佢唔太喜歡睇電視, 最多都係睇 J2 台, 因為時時有遊記睇, 阿仔好 like.

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 13:37 發表
留意明天 EPA 要默書

係呀, 我都係咁諗, 佢都咁大個, 費時再下下問佢,
好彩依度有媽咪上來講下, 起碼我都知道下, thank you

原帖由 sandyaloha 於 10-9-14 14:21 發表
其實亦不需多担心,
性格問題,唔駛刻意迫佢講,
既然阿仔可以事事自己搞掂,
都係一個盡責的表現。
好在呢度都有熱心家長無私分享,
唯有多啲來收下風。 ...

阿仔第一堂 pe 都話玩到成身汗, 真係好 happy, 佢話玩 basketball, 其實阿仔唔鐘意 sports.

你阿仔咁快睇完? 阿仔仍在努力中

原帖由 acesfamily 於 10-9-14 15:57 發表
係呀,呢度資料多元化。我仔想join 童軍。昨天放學後打了成個鐘籃球才回家。佢睇完兩套金庸,好好睇,成日九陰八骨爪整古我。

我無聽阿仔提過, 明天問下佢

原帖由 ac602 於 10-9-14 21:21 發表
Hi, has any of your sons logged into school's intranet?  My son is unable to log in but he has intranet homework today.

EPA: 阿仔話明天唔係默書, 只係要交剪報

反而阿仔話遲下要默 maths, 要默Terms.

仲有中史, 阿仔話老師叫佢地要背歷代朝代的次序, 最好背埋年期, 戰爭名稱等等.....

今日阿仔張通告講迎新營, 佢特別叫我睇通告話不要打電話回家, 以訓練獨立, 我只係諗住佢到步可以打個電話 jet. 仲有果日要帶書上堂, 咁果 d 書點呀? 無理由帶埋去入營, 放在 locker 跟住 25號取回家可以嗎? 你地呢?

原帖由 cherrynequ 於 10-9-14 13:53 發表
知道, thank you. 等我今晚睇下佢有無溫書.

依家阿仔事事自己攪掂, 默書果 d 我都無理了, 只係提醒佢每日要溫書同預習, 佢都有做到.

可能佢唔太喜歡睇電視, 最多都係睇 J2 台, 因為時時有遊記睇, 阿仔好 like.

...

今朝阿仔出門時, 話依家書包好重, 我打開來睇, 問佢有無書可以唔使帶, 佢話本本都要用.

我話不如你只帶上午的書, 我 lunch time再幫佢拿走, 跟手比下午的書, 佢話唔得.
佢仲話, 試過有同學真係上午同下午唔同書包, 原來係個工人 lunch time幫佢換, 阿仔話, 校長講過唔可以咁, 唯有照咩啦.

佢話, 原本想放書在 locker, 但又想回家可以預習同溫書, 所以只好帶回家. 其實你地仔仔個 locker 放什麼? 阿仔就放左好少野, 只有 artbooks

阿仔說今日上 EPA 堂時, 真的有同學問老師是否要默書 (用中文問), 老師用英文回答 "did I give anything for dictation?" (咁上下意思)

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 22:46 發表
阿仔說今天通知 明天不用默 EPA
數學後天默
他說中史只背朝代
入營不打電話, 正合他心意
聽聞在停車場解散, 不入課室, 可能要帶同書本入營
‹ 上一主題|下一主題