用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

同意, 我依家都要學放手比阿仔多嘗試, 無論結果點, 佢總會學到野

原帖由 sandyaloha 於 10-10-7 13:34 發表
Thanks for sharing!
明白小朋友梗有甩漏,
好在有呢D大眾平台給家長們互相交流下,
在我立場只能從旁提示,
最終溫果個都係佢自己,
大家都要俾時間適應,
不過我相信阿仔吃多幾次虧後,
自然會學精的! ...

好詳細, 阿仔話佢都知道, 不過, 佢同我一樣, 對數字反應遲鈍d
但你問佢其他公共交通費呀, 路線呀, 佢又好快答你  

原帖由 BSCYL 於 10-10-7 13:56 發表
阿仔說 各科在成績表上佔的分數各自不同

英文 300 / 1000
中文 200
數學 200
地理, 中史, 世史, 科學, EPA 各佔 50
其餘普, 音, 體, 電, 美 五料合佔餘下分數

地理 考試40/1000  今天測驗佔4/1000,
餘下的是另一次 ...

有幾高? 係咪遺傳?
我仔都好瘦, 似我地, 無計, 佢已經食好多野, 不過, 唔係好鍾意食雜食就真

講開體重, 阿仔話全班最輕係 2x kgs. 最重的有 7x kg. (我地聽完最重個數後, 都話 s.1 jar, 真係西利)

原帖由 BSCYL 於 10-10-7 13:58 發表
阿仔偏瘦, 有甚麼好方法增肥

如果佢少做活動, 好似我仔, 無得諗.
唯有多食飯, 我仔食到一大碗飯ga, 多過我

原帖由 BSCYL 於 10-10-7 21:05 發表
阿仔自從不飲奶粉後, 已經每天飲全脂奶, 但未見明顯功效

我阿仔簡直係"安靜派派主", 他昨天話, 佢地 1D 班好似係最naughty 果班, 佢話 lunch 時候, 佢地班係 close door, 跟住在班房玩到好noisy , 我阿仔做什麼? 佢話lunch 後, 佢繼續佢的 "神瞗", 有d 同學竟然可以在咁的環境做功課, 勁呀

原帖由 BSCYL 於 10-10-7 21:22 發表
每天放學返家後, 都會匯報情況.  無特別事情, 極瑣碎的我都歡迎.  他習慣了我這個每事問的爹地.  他喜歡學校的生活, 所以亦都樂於分享

其實每個小朋友都有自己的特點, 對課外活動有興趣. 很好!  我真的羨慕,  阿仔 ...

你地兩個仔仔都好叻

原帖由 sandyaloha 於 10-10-7 22:15 發表
証明你個仔上堂留心,
細心而且專注,
回家才可一五一十匯報番出來,
測考我諗佢好快就溫好,
因為上堂幾乎吸收左8成。

今晚家長會見

比你嚇 c     

其實係因咩事比班主任點名?

原帖由 BSCYL 於 10-10-8 13:09 發表
今晚見

另外班主任說會點名批評一位同學. 放心, 絕對不是3號仔

你講緊我阿仔

原帖由 BSCYL 於 10-10-8 12:35 發表
阿仔強項 - 在學校扮聽話, 留心的好學生

記性好對讀書是有幫助

不過懶令到他無法再向前邁進

你形容得咁仔細, 如果食得少同慢係好難會肥ga.

原帖由 BSCYL 於 10-10-8 12:49 發表
食量少, 速度慢, 零食少, 睡眠足(10:30~6:50), 運動他說是, 我說否
骨細, 圓面珠, 冬天穿多衣服不覺瘦

唔緊要啦, 睇返張paper 就得了
班主任: 我地果班係最早散 band, (可能阿sir 唔舒服) 我自己就無問野, 不過, 有家長問到神鵰個問題都好, 起碼知道學校遲些有班比有需要同學去多探討 (不過唔係比貼士)
阿sir 可能真係見同學仔的時候唔多, 就認為佢地好乖, 阿仔都話 "下". 在 hall 訓導主任講到有班同學要遲下提早返學校學習隊, 點知阿仔已自己講, 佢地要 18號早些回校, 原來係佢地班, haha

昨晚比我的感覺就係, 學校想小朋友玩多些 (藉以搵出自己的興趣同目標, 同時間可以有空間去發展個人才華), 同埋比好多機會小朋友學自己管理自己.
daddy 無去, 聽完我講後, 佢話 "哦, 咁同我地以前一樣, 無咩改變, 唯一係家課冊" daddy 話佢地以前係無ga.

原帖由 BSCYL 於 10-10-8 22:47 發表
今天開完家長會, 知道小朋友搞錯各科分數配搭

當晚阿仔都有問我, 有無見到教英文的miss, 我都唔知道原來這位係代課老師

原帖由 BSCYL 於 10-10-9 21:39 發表
年資長的老師經驗豐富, 年輕的比較有幹勁

阿仔說英文科古老師尚在產假期中, 按理不會出席

我都係, 未有認識到其他家長

原帖由 sandyaloha 於 10-10-9 23:16 發表
老師面談時間

其實冇乜同老師傾,
一來有其他更積極的家長發問,
二來唔知問老師啲乜?
反而想認識下其他家長,
可惜大家都比較慢熱,
或某些早已認識,
令獨家村的自已未能融入。
希望下次再有機會認識下大家吧! ...

無呀, 人太多, 又無帶眼鏡, 睇唔到其他家長 name sticker

原帖由 sandyaloha 於 10-10-10 11:26 發表
咦!
你沒跟 cherrynequ相認嗎?

當日都有幾多 daddy 出席, 不過, 無帶眼鏡, 所以唔知邊個先係你, 希望遲下再有機會同你見面

原帖由 BSCYL 於 10-10-10 18:08 發表
在禮堂, 我坐得較前, 相對離開後上課室較遲, 課室內已差不多坐滿, 我坐在近門口處, 附近家長貼紙上顯示的名字都不是3號仔. 所有未有碰面交談.  也好, 不用見到其貌不揚的我, 影響食慾 ::" />   ...

那天家長會未有老師提到外語, 想都是課外興趣班

原帖由 BSCYL 於 10-10-12 08:40 發表
是星期六上堂

今年中二新辦

估計是課餘興趣班, 詳細情況不是很清楚

我都還未填寫.

Part C & D 是否填寫在外參加的比賽與考試?
又要再寫過這些資料, 好煩..............

原帖由 sandyaloha 於 10-10-11 20:15 發表
請問各位,
今日學校派了張:Gifted Training Recouds,
是否有參與過那些gifted course才需要填?
謝謝!

thank you.

原帖由 BSCYL 於 10-10-13 12:41 發表
阿仔今天再問班主任

PART C 是填寫  "註明資優" 的課程
(好啊! 此部份不用填寫)

PART D 是 一般校內, 校外 比賽成績, 獎項, 認可資格. (不是專指資優)

阿仔都話深, 佢 speaking 部份沒有做, 因為他是在 外婆家電腦做, 但外婆家沒有 microphone, 而且他不敢 download, 所以都只係 6X 分

原帖由 BSCYL 於 10-10-13 23:29 發表
阿仔都覺得深, 最低57, 最高81分

小學時最有信心是英文及數學

到中學, 中文依舊是最差的一科, 現在連英文也是最無信心的一科

諗起阿妹就頭痛, 希望佢成績keep 到, 或再上一層樓, 如果唔係, 真係要做定份似樣的 profile 周圍去搵學校

原帖由 BSCYL 於 10-10-13 23:37 發表
不用客氣, 大家互相幫忙

你不久的將來, 又要為細妹做履歷表, 努力, 祝成功考獲理想中學
‹ 上一主題|下一主題