用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

你仔仔真叻, 我阿仔時時都帶書回家, 但不一定溫書.
我叫他, 如果不會溫的, 就放一些書在學校, 怎知他說, 放太多書在學校, 個書包太輕, 好似不似上學, 又會仍住帶漏書, 好不安全的感覺, 他說他的朋友仔都有這感覺, 無計, 就由他

中史: 對阿仔來說, 是全新接觸, 合格都偷笑了

原帖由 BSCYL 於 10-10-27 13:13 發表
我印象中此題在課本內都有類似題目.  叫6號拿書給我看, 回應中史一向放在學校, 測驗考試前一,二天才帶返家溫習.  無奈!

叻的同學真的不少, 6號仔相信不是最差的10個8個. 叻的不會是他

中史的部份內容, 在小學的問 ...

歡迎你, 希望有多些家長來分享, 我阿仔 s.1  "de rome" house, 讀1D

原帖由 catAuYeung 於 10-10-28 11:52 發表
請問大家是否s.1家長?仔仔是否丹拿社?我都想參加這個大家庭,費事個仔在學校古古惑惑都唔知

好方法, 我試試, 不過, 只是怕阿仔無興趣聽我講故事

原帖由 BSCYL 於 10-10-28 13:48 發表
阿仔只是開學頭數星期, 教我各科內容, 變相有溫習. 近月來已無溫習.  

只是將 "三國殺" 內各主將 的技能記熟

其實中史科, 上課前教小朋友當故事書看一遍, 先不要強迫自己記憶, 與小朋友傾談比較兩朝興衰異同, 可以 ...

就係了, 我阿仔都話做哂, 但係答得好無信心.....

原帖由 sandyaloha 於 10-10-28 13:06 發表
做得晒唔等於做得啱的.....
尋日數學老師已暗示佢地班測得麻麻.....

badminton: 睇來要阿仔出面學左d 基本功先, 否則, 一定悶親 6號老師

原帖由 BSCYL 於 10-10-28 13:06 發表
6號仔先後問過數次, 3號仔都無興趣參加足球活動

我問6號, 他願意教3號仔打羽毛球, 小四開始在學校跟教練學習正統姿勢, 基本手勢打法可以, 但要教愚笨的爸爸, 就一點成效也沒有

3號喜歡的話, 可約他一齊打波 ...

阿仔小學時都係對自己的成績好滿意, 但依家, 時時都有所保留, 我諗佢自己都 set 低左個標準, 好似第一次 computer test 在合格邊緣, 佢好似已有哂心理準備.

來緊仲有 computer 2nd test & geog test.... 都未見佢溫書, 都唔佢想點

阿仔話 6號同學成績好叻, 我話一定啦, 除左軒小的學生之外, 其他同學都係精英中的精英

原帖由 BSCYL 於 10-10-28 13:22 發表
你小朋友是比較謙虛

6號仔慣常, 考試測驗未派卷前, 都表態成績可以, 但結果出來不理想, 總是有千百個藉口

他估計 3號仔與他成績接近, 屬班內中游份子

他估 馬頭涌陳同學, 九華小學(第一名), 軒下余同學是班內頭10 ...

阿仔今日旅行都好開心, 只係時間不多
佢話都係同佢的軒小朋友仔, 一行5人去玩, 機動遊戲大家都無興趣, 好似只係玩左一個.
主要都係去海洋館, panda 館參觀....

阿仔昨晚都無溫書, 因為依兩日鼻敏感發作, 食了藥好早訓了.
鋼琴, 下星期要考6級試, 由幼稚園k1 開始學, 都叫做慢了

原帖由 BSCYL 於 10-10-28 22:52 發表
電腦今晚只溫了不足10分鐘, 要趕時間看電視
你說起地理測驗, 今晚問他, 才答我是
他拿手隱他人善揚惡, 自認3號與他成績相近, 應該是吧
綱琴 3號 與 6號 剛好調轉號碼, 6號只考了二級,  現學3級 ...

唔會了, 小學我一向都無參加, 因為要返工, 又要做家務, 應該分身不暇, 所以中學都唔會去

原帖由 sandyaloha 於 10-10-29 09:10 發表
各位今晚會返學校參加PTA的活動嗎?

阿仔昨晚講, 他們一行 5人週圍去玩, 到 lunch 時, 發覺餐廳lunch 好貴, set 要 9x 元, 其中一位同學帶只少量現金, 而阿仔自己都覺得不值, 於是他與這位同學 去 macdonald 食包, 仲要無 set 食, 一個包要 1x 元. 我相信他們都吃不飽.
這兩位小朋友, 真的好慳家

原帖由 BSCYL 於 10-10-28 22:55 發表
阿仔玩了數個, 有2個想玩的又維修

海洋館及熊貓館是廖SIR指定要行, 阿仔亦去了多個館參觀.  今天玩得開心

幾時可以換 winter uniforms?

剛才上唔到 bk.

以前聽軒小校長講過 (你應該有去家長會?) 話榜上的都是頭 30% (即是 band 1 ), 照常理是入到, 不過, 派位的事還有很多因素, 所以都不能 100% 保証實入 (凡事總有例外)
我阿仔由小一至小六都在榜上, 我當初都怕未必入到 (担心左6).
其實到現在, 我都唔知道阿仔係自行入或是派位入.

原帖由 andy223 於 10-11-3 11:42 發表
大家好 .. 我仔讀緊軒小上午 6 年級..
唔知呢度有無軒小學長o既家長呢 ~

想問下如果報分果幾次試都可以上到成績榜, 入皇仁的機會係咪會大 d 呢 ?
Thanks ~ ...

數學: 阿仔話星期五派.
阿仔有個軒小 同學 仔讀 1C班 有 7x 分, 好叻.
我估阿仔成績都唔會好好, 因為數學一向信心唔大, 阿仔有個補習老師跟開, 由小六開始了.

56/80 我覺得唔錯了.

我小朋友一個星期 $200, 不包括八達通增值, 而且阿仔食Lunch 用好少錢, 我估佢儲埋唔少, haha

原帖由 sandyaloha 於 10-11-3 11:21 發表
56/80 唔算好低分,才剛適應睇定d再諗補習啦!
每星期生活費$200(包括weekend駛費),
另會八達通每星期增值$100,
由於住得遠,八達通每週餘額不會很多,
就係要阿仔學下量入為出,
唔駛指意下下攤大手板! ...

驚係正常, 因為其他校入來的都係勁人中之勁人.
我覺得唔需要同佢地比較, 只要自己儘力啦.
軒小程度係淺d, 上到中學都無問題的 (我阿仔好多朋友上左來都仍然好高分), 只係驚佢地在軒小歎慣, 好似我阿仔都係.... 唯有儘力啦

原帖由 andy223 於 10-11-3 17:05 發表
老實說, 軒小程度不高 .. 有 d 驚入到皇仁都怕追唔上 ~~

阿仔明天要考琴, 趁今天放假作最後衝刺, 同埋昨天中史test 成績不太理想, 佢自覺要的起心肝溫下書, 希望係真至好啦

原帖由 BSCYL 於 10-11-3 18:32 發表
1C 數學 - 滿分, 7x, 6x 成績很好

阿仔溫書的情況, 即等於靠平日功夫, 反正他自己預算位處中遊, 不急不緊

因有人向職員投訴, 再轉告老師, 所以學校必定要跟進, 其實若果是誤會, 主動向老師解釋, 可能結果會更好.   ...

你太謙虛了, 或是要求高?
6號同學 與 "文書" 同學係出名的班中成績叻人

我仔要好好向佢地學習

原帖由 BSCYL 於 10-11-4 08:59 發表
小學最有信心的英文, 數學, 已接連受到挫敗

經過2個月接觸, 阿仔已知一山還有一山高, 已無絕對把握考到100名以內

提出零用錢 +/- 計劃要壓後在收到上學期成績表後, 再訂名次 ...

多謝.

給 6 號同學

原帖由 BSCYL 於 10-11-4 21:26 發表
祝考琴成績滿意

中史對小朋友來說, 是新科目, 需要點時間適應及溫習, 努力吧

阿仔因為參加了3年問答隊, 尤其是參加" 認識祖國, 認識香港" 比賽, 需要背誦有關的資料, 所以部份題目比較熟識 ...

縮班我估機會不大, 但每班人數會縮少就真, 其實今年已經每班收少左學生.

(消息來自我先生, 因為他是舊生, 周不時都有舊生活動, 好似係聽副校講的)

原帖由 andy223 於 10-11-5 09:12 發表
孫公攪埋 d 咁野 .. 可能出年皇仁真係跟政府做法自縮一班 ... 咁入讀o既機會就少左好多了 ~

不知道, 只是阿仔講.
感覺 6號同學在阿仔心中都幾高位置.... hehe

原帖由 BSCYL 於 10-11-4 21:35 發表
阿仔從來不是謙虛的小伙子, 今次是真的無把握名列前矛.  

阿仔 對自己 "隱惡揚善" , 對人 "隱善揚惡"
我是怕招人反感, 對阿仔的成績, 已習慣報憂不報喜"  阿仔都適應我對他的 "隱善揚惡" 做法

不過3號仔亦可能誤會 ...

阿仔打左電話來, 佢下午早退, 數學 test 同上次差不多, 不太理想, 都係意料之內了, 唯有努力啦

原帖由 BSCYL 於 10-11-5 12:31 發表
多謝!  

阿仔尚在擔心英文 及 數學 測驗的成績
‹ 上一主題|下一主題