用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇DSE考生已決定到外國升學
go

有冇DSE考生已決定到外國升學 [複製鏈接]

已決定送阿仔到英國,DSE成績ok!可以直接入讀Year1,比香港快1年畢業.

回覆:dailam 的帖子

阿仔最後決定入讀University of Leeds

Mandy2002 發表於 12-8-16 21:14
讀甚麼科目?
DSE 怎樣成績?
今曰有結果,阿仔A1入到CityU,不過佢立志到英國升學,我都會全力支持!
DSE只要有3個5或以上(包括英文但不計中文及通識)就可直入英國大部份大學的Year1.

JP 發表於 12-8-17 14:08
請問你仔去 University of Leeds讀乜科?
我都諗住叫我仔來年用DSE報UCAS
Thx!

上月同阿仔係琥珀教肓展即場面試了4間排名15至30的大學,4間都話收佢,我睇完D資料,原來DSE考到5至5**各大學都承認等如A-Level的A,而各大學(排名10以內的名校另計)的最高入學要求只是AAA,某些學科只需ABB就得,不過要考IELTS試先,一般各大學要求IELTS平均要達到6.5,阿仔話唔係好難!

引用:我阿仔今年讀中六,已安排考IELTS。請問,

原帖由 chanms 於 12-09-11 發表
我阿仔今年讀中六,已安排考IELTS。
請問,如等到明年DSE成績出左後,再去報讀英國大學,會否太遲?
DSE成績出左後會有很多有大學代表在現場的教育展,他們會即場接受考生面試,成績達標的會即場被取錄,但由於有關手續並未經UCAS,應多考幾間再作選擇,以我兒今年的經驗並不會太遲。

‹ 上一主題|下一主題