用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 『2012年小一新生』報到區
go

『2012年小一新生』報到區 [複製鏈接]

小女都註冊咗

Yup!  我同囡囡都鍾意

我估無咁快有回應, 大部份人仲揀緊讀邊間, 好小家長好似我地咁快決定~

之前在Forum都見到很多對WKF不太好的評語,行政混亂,沒有公開試成績作參考等。我個人覺得,一間只有五年歷史的學校,在各方面都須要時間摸索改進,實屬正常;就等同自己教小朋友一樣,看着他們由只會哭及瞓的BB,來到今天面對不同的面試,當中的教導過程,作為家長的我們都須不時自我檢討。
另外,較早前參加了幾間學校的簡介會,WKF的校長和老師最能令我相信,他們正不斷努力改進,積極瞭解學生及家長的訴求,教材上緊貼社會以致世界的趨勢。選擇直資學校,除了不想女兒做填鴨外,還有就是不想6年後又再費心四圍撲多次;既然要選一間讓女兒投放12年時間學習的地方,這樣的長線投資,我和外子就如買股票一樣,希望能揀到既有穩定回報,另一方面仍會不斷增長的好股(當然,我們非常明白投資涉及風險)。

原帖由 llleung 於 11-11-23 18:50 發表
我想問大家點解選WKF呢?因為我都正考慮中,想聽吓你哋以什麼作決定?

我收到學校既聖誕卡,雖然只係一張卡,但係已經令我覺得學校有幾重視班新生

回復 hoihoima 的帖子

Yup!  職員好客氣咁先祝我新年快樂,跟住提我好好為女兒準備,因為學校以英普教學;跟住就話如果唔打算入讀,煩請盡早通知,因為收到好多後備查詢\

我就無理佢咁多,繼續問佢暑期會唔會有特別安排俾新生適應

啱啱見到一位家長,佢識得6位家陣讀緊p1既小朋友,話啲小朋友好無紀律,outing活動時候,發覺老師根本未能控制場面,攪到我有小小擔心!

聽聞校長申請借調教育局一年!  個人覺得並非壞事,上教育局做過,人脈關係更廣,更能摸清新一屆政府對教育制度的未來路向,應該對整個浸大弣屬教育機構都有好處
‹ 上一主題|下一主題