用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到現階段什麼都沒有
樓主: fc1668
go

到現階段什麼都沒有 [複製鏈接]

醒目開學勳章

樓主報的學校見晒未呀? 有無報宣道呀?

我覺得樓主首要係要排好大抽獎的學校次序, 就算你幾唔想都要搵間區內比較好的小學給小朋友作準備

其次就找找那些直資和私校6月後有得第二輪報考的名單

再者我諗你要分析一下點解小朋友今輪不成功的原因, 再對正下藥在這幾個月改進一下, 以準備6月叩門...........

努力加油, 小朋友幾個月變化都可以很大...........

醒目開學勳章

我覺得你唔好理學校有幾多位,
總之教小朋友全力以赴, 之後再打算
聽聞宣小面試考得好學術,
或者你可以趁這幾星期再幫小朋友加強一下............

另外, 你覺得小朋友有什麼不足要改進呀?
還是你都不是太清楚呢?

我覺得小朋友要改善不足先有機會再考到6月第二輪,
因聽聞可能得幾個位, 但幾百人去爭

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:26 發表
宣小都有呀,不過佢有宣幼,位小啦,叻既相信今日都唔會心思思出呢個post !

知道你小朋友有好啲2nd In既機會,有無秘訣呀!

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝. ...

醒目開學勳章

palmchristy,
你講得好好.......... Totally Agreed

機會係留給有準備的人~~

原帖由 palmchristy 於 11-11-17 09:12 發表

你的方向十分正確.  這樣做既可以培養孩子興趣, 又增強孩子的中英文閱讀能力.

側聞SFA今年second in時, 需要小朋友閱讀中英文詞語各20個, 如果孩子不具備此能力, 相信很難過關. 認識有家長上年為孩子借了700本書, ...

醒目開學勳章

你有無試下搵個同你小朋友唔太熟的朋友模擬一下interview? 看看小朋友的對答
又或你有無見過小朋友在集體遊戲中的表現?
再者你有無同kg老師傾下小朋友在學校中的表現?

我以前都覺有些interview咁短時間(約20分鐘)玩一些遊戲點選啱的小朋友呀?  但當我見過亞仔上次參加小朋友的生日會, 一齊玩大風吹, 估領袖等遊戲時, 就以我這個外行人都見到原來有咁多不同特質的小朋友, 所以我就開始明學校點樣選小朋友............
當然小朋友性格很難改, 但有些地方我覺得是可以教小朋友

另外, 中英數的能力, 我覺得真係要時間浸, 可以見到父母的栽培和心機, 我估有offer的小朋友就算唔係全部答對, 我諗至少大部份答對, 真係一山還有一山高 .........
我之前聽過有小朋友考左Cambridge flyer才考小學添 ...

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:05 發表
um...知道喇,學術我再補補先,謝謝.

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:  ...
‹ 上一主題|下一主題