用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園新生 ~ 實用資料 (請現有小朋友巳就讀或將就讀的 ...
樓主: candyPo
go

根德園新生 ~ 實用資料 (請現有小朋友巳就讀或將就讀的家長幫忙加入新資料) [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問K2帶的水壺是不是一定要有飲管?
另外, 買筆袋還是筆盒較好呀?

醒目開學勳章

Thanks chingchingb.ma, 你真想得周到.........
另外, 文具是不是準備铅筆同擦膠便可?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-15 12:09 發表
K2帶嘅水壺最好要有飲管,筆袋(唔要筆盒),最好要plain冇公仔,免得小朋友上堂唔專心!!

醒目開學勳章

chingchingb.ma真係好好記性呀

有蓋膠杯要用魚絲將蓋同杯連在一起, 以免唔見
毛巾盒都一樣
要做姓名貼, 所有物品都要貼名

另外, 上年小朋友全年都要帶口罩返學,
來年唔知需唔需要呢?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-16 18:36 發表
K1開學好似冇乜特別嘢要準備,我記得開學前嗰個星期五有家長會,要帶小朋友返去見班主任。

文具,鉛筆,擦膠,間呎,木顏色,粉彩....呢d嘢我印象中K1開學時冇乜買過,因唔需要帶文具返學,開學前家長日老師會講得清楚d。

...

醒目開學勳章

只是K1才用三角筆嗎?
呵呵.........  我剛剛才想買公仔擦膠筆, 好彩你提我咋

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-19 10:07 發表
For K2,如冇記漏,4支鉛筆(要HB鉛筆,唔要三角筆)、一舊擦膠(唔要公仔擦膠筆)及一個plain筆袋。

醒目開學勳章

我在毛巾盒同杯都自己穿個洞, 跟住用魚絲連在一起
我發現亞仔常常放學回來,
杯蓋同杯, 毛巾蓋同毛巾盒都是分開,
所以好彩有用魚絲連在一起,
否則一年都要買很多個呀
另外, 毛巾都是小朋友常常唔見的東西呀

原帖由 BabyHilary 於 10-7-22 22:38 發表
毛巾盒, 食物盒嘅蓋都冇位穿魚絲咁點呀?
分別享蓋同盒都貼名字label可以嗎?

醒目開學勳章

K1小朋友的杯唔駛有飲管同埋唔駛自己帶水返學呀......

原帖由 twolilmonkeys 於 10-7-25 23:46 發表
Can anyone recommend a good straw cup with lid that doesn't leak?
Also about black shoes for boys, which brand is most comfortable, any recommendation is highly appricated, don't have much time to sho ...
‹ 上一主題|下一主題