用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del. [複製鏈接]

原帖由 MM1031 於 11-11-12 19:48 發表
我對小朋友今日in插班K2,今日interview係我in過1x間幼稚園入面比較正常的一間,全程考小朋友,睇表現而唔係考父母,老師有愛心同耐性(可能早9:20同唔係太多小朋友)! ...

最後交問卷比老師時重以為老師會問問題,點之老師話走得喇我都特一特。

係呀!in我小朋友的老師重好后生同靚女,事後問仔仔鍾唔鍾意間學校同老師,佢嘜都話鍾意。

原帖由 chansiub 於 11-11-12 21:44 發表
每日二十分鐘英文課好像少了點。至於裝修,我理解應該不是小規模。

重有一星期有兩堂普通話,又話以自理為主,即係課程不深嗎?我無聽講座,係我先生聼。佢話高小比80個位給高幼。

又話高幼課程可涵接高小嘅,好似有d矛盾咁!

有冇親身聼講座家長補充?

原帖由 chansiub 於 11-11-12 22:34 發表
幾多個高小位未confirm的。Focus on 自理就不等於課程不深。只是他們不會忽略自理。

如自理同課程都兼顧到都好d。唉!第一年招生無乜人知,大機會入讀,所有野都不清楚。希望有危先有機啦!比成3800學費,期望有好結果。

值得一讚係下星期六前就知result,唔洗等到傻!

duplicated

咁奇怪,零晨4點幾再回覆,我訓緊喎

原帖由 LPN 於 11-11-14 12:28 發表
Agreed. The only concern is does it worth HK$38000. Better wait and see what updates will be made. Sounds like other than the 75/180 opportunities to Raimondi Primary, their facilities and curriculum  ...

如果收, 都會比deposit。我想真係要讀左先知點喇。
如果係好嘅, 第時就多人爭。校長都話佢地好低調,所以今年知道高幼的人不多, 競爭不會太激烈。

原帖由 janice007 於 11-11-14 12:49 發表

校長話四個收一個﹐因為無咩做宣傳。

另外想問下﹐係咪即係高小收左就唔可以大抽獎﹖

LPN﹐我同你意見相同﹗點解高幼收得咁貴但係只有一個net 同一d 同學卷學校一樣既課程﹖ ...

校長有冇提到出年會請多d net?  一个net应係現時聖猶達的情況吧

原帖由 傻太 於 11-11-14 13:08 發表

得一個net??  果日企係門口個鬼佬咪要企足一日..??

不過$3800一個月, 係咪連sir滑梯都無...??

haha....应該係个鬼佬同普通話Miss企足一日

見網站有个室內小型slide, 大型就唔見la. 或者出年装修后有呢?!

回復 9# GAT 的帖子

Thanks GAT for the info. Much appreciated.

Pls could you try yr best to advise my questions below:

*How many students are now in K1 for 11/12

*How many teachers look after a class?  How many students for a class?

*Do the parents of K1 aim to let their kids to study in the kinder till grad?  That is, their kids will stay after the change of name and parents pay the increased school fee next year.

*Do you have any news for the current K3 students that if they are being accepted by Raimondi Primary? Not sure if they also target for Raimondi Primary?

Thanks in advance.

回復 1# cmir 的帖子

cmir,  咁早知我唔申請repeat K2做大仔, 直接apply K3啦.....just kidding.

其實, 我都好不安, 唔知repeat K2係咪啱。收左再算。

原帖由 cmir 於 11-11-15 12:51 發表

My son is one of the applicants...hahaha....i would say around 1xx application for K2

I have asked the Principal, she is not willing to share the info. However, she said K3 applicant is less and im ...

cmir, 你是interview 當日問校長?

原帖由 jelly-pudding 於 11-11-15 14:33 發表
唔通我睇錯/記錯左? 張紙放左係屋企呀, 等我收工返去再睇清楚先.

Sorry for confusing~

我都記得係30 am, 60 pm for K2.
因佢要预留30个位比現時K1.

GAT提到現時K1 am & whole day 有大約30人, 呢30人若留低就會係上午班, 全級K2 (12/13) 刚好total 120人.

回復 1# GAT 的帖子

我in上午,都問\考左好多問題!
1 拿出一籃物品,要拿相同物件比老師
2 拿出一籃積木,要拿某數量的積木
3 圖畫題,講物件名稱
4 圖畫題,問男仔唔會着乜,當中有衫、裙等等
5 試卷題,中文認字連線到公仔
6 試卷題,填顏色
7 試卷題,數學-圈正確數量的物件
8 試卷題,英文-圈出beginning letter of some items

最後送禮物要講多謝

回覆 1# Kpang 的文章

k1有冇考試卷?我未試過in 過咁學術型的kinder,唔知係米因為in k2的關係?

回覆 1# feiji 的文章

都覺呀!in k2 即係以家k1開學幾個月,我仔仔做大仔k1 讀完就可以應付無問題。你小朋友有冇in呀?ok 嗎?

係呀, 老師會讀出問题, 小朋友連線或圈.
in 我地嘅老師又無乜嘢喎, 都幾nice.
不過都感觉好似時间紧迫, 一个問题接一个, 我一粒声都唔駛出, 最後交問卷以為到家長答問時間啦, 点知就走得.

有冇in K3家長講下in嘅内容呀?

原帖由 日日見住你 於 11-11-16 11:00 發表
咁講法,total apply around100個人(因為k2的application no係自己一組的),扣除10個人冇去到in.咁即係in親都會收?

日日見往你, 你都係申请K2?
我想申請K2/K3都好大chance 入。呢到好似冇人apply K3咁。

原帖由 日日見住你 於 11-11-16 14:02 發表
我係apply k2呀,不過我都識人apply k3的.

知唔知K3考d乜?深唔深?

原帖由 cmir 於 11-11-16 14:18 發表
Just called the school, letter was send out today......

嘩.....唔駛返工嘅媽咪聽日記得早d黎報料呀!!

原帖由 CFHung 於 11-11-16 14:22 發表
Hopefully,we can get it today.

Today??? Why?

回復 1# leapfrog 的帖子

係今曰已寄出,聽曰應該收到信啦
聽日上黎睇下d媽咪報喜,good luck!
‹ 上一主題|下一主題