用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係人都顛....呢個聖誕假共有二十幾樣功課! ...
go

真係人都顛....呢個聖誕假共有二十幾樣功課! [複製鏈接]

女女今年小五,下個月中考試,本來想係呢個假期同佢慢慢溫吓書,吾洗到考試好似顛哂咁,但老師好鍚佢哋,係呢個假期共俾左二十幾樣功課佢哋做,講緊係好煩嘅功課包括作2篇中英文作文,2個book report,跟住返學第一日默中文2課書,一課係課文加另一課詞語,而第2日就默英文3頁課文,係吾係要啲學生吾好放假正係留係屋企做功課同溫默書呢? 老公話想今日同個女去睇戲,我話吾洗去喇,啲功課都未做哂,啲默書又未溫哂,下星期就返學喇,點算??????最攞命就係做book report,書都未開始睇因為根本冇時間睇,個女E+仲發埋燒tim,今日乜都吾洗做啦,我真係想死.....................點解小學咁辛苦?
   0    0    0    0

回復 1# MonkeyGirl 的帖子

其實女女呢一兩都蜜蜜咁做,但都吾知點解做來做去都做吾完,我哋真係2日冇去玩正係留向屋企做,當然做嘅期間都會俾小小時間佢休息,至於份book report,我真係亳無頭緒,佢自己又吾知睇乜野書,因為本book report 係要交上中學,所以吾可以馬虎,本來都想今日去libary同佢借書,但又病左,個report同其他功課又要hold住喇,點解越急就越衰,其實係老公想睇戲,吾係女女,因為老公覺得女女好慘,想同去出去睇場戲,relex吓,女女反而知道多功課做都冇要求去街.  雖然佢5年級,但如果測驗同考試都要我同佢溫書嫁,真係吾知點安排,但大前提都係要佢快啲番先:(

原來個個小朋友係呢個假期都有咁多咁課做,家長同小朋友們都一起努力,加油,實行係呢個假期入面吾好放假,日日都係做功課同溫習啦

回復 7# MonkeyGirl 的帖子

係呀,我都係諗住叫佢分開呢做,其實之前都做左一大部份,但作文同book report 要較多時間去做,吾可以求其,所以都係放到最後,不過E+都急吾到因為仲發緊燒,萬大事都要佢好番先至可以開始.
‹ 上一主題|下一主題