用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.Paul Boys vs St. Louis
樓主: 爸爸上學去
go

St.Paul Boys vs St. Louis   [複製鏈接]

爸爸上學去 發表於 19-7-17 17:55

如題要為小朋友作最好既選擇!

依家比得上 St Paul Boys (SPC) 嘅男校 (有齊中、小學),除咗 DBS, LSC 及 SJC 無嘜邊間喇!

加上依家入小學,將來會有新裝修中學校舍用!

計埋男女,當然有多一間,SPCC

王家爸爸    發表於 19-7-19 11:54
vincenthocs    發表於 19-7-18 09:28

hkpapa852 發表於 19-7-18 17:48
咁..... 一個無讀過名校既李嘉誠, 手下都唔知有幾多個係來自各大名校啦!

爸爸上學去 發表於 19-7-18 19:33
其實我想知多D兩間男校升中時個制度計法,因為st.paul唔會參加政府升中試而st.Louis又英小及小班教學,兩者 ...

唔明樓主講「升中試」
但 Paul Boys 升中有呈分!

回覆 爸爸上學去 的帖子

有呈分, 學校亦講明小朋友係 「十二年聖保羅教育」!
個人認為就算下年官津中學自私早放,對 SPC 此等大校影響會好細 !
只中學計,畢竟只有 DBS, LSC, QC 係佢前面,SJC 我個人會當同 grade,SPC 音樂強,SJC 體育勁 !

爸爸上學去 發表於 19-7-20 10:52
即係以各下意思指,新玩法可以先玩中學大抽獎然後再選自校原升?雙重保障?
...

如接受直資,則唔可以報大抽獎!

Key point 正如其他網友所講,下年中學自行提早知結果,唔使家長及小朋友自己估自行收定唔,唔敢博而㨂咗直資先。

其實當小朋友係 SPC 6 年,如開心,應該係摌佢都唔會轉啦!

爸爸上學去 發表於 19-7-20 18:24
明白及多謝大家俾小第咁多寶貴既資訊!因為小弟離開左學校咁耐已經out哂day!希望咁多位高人指導下小弟:wa ...

升小,父母 involvement 大好多,升中基本上最重要係成績,同小朋友間小學勁唔勁,因為勁小學,D師兄 pre S1 成績好,可以幫手搶多D brand 1位!

所以同意父母盡可能升小盡全力!

SPC, exact banding may need to refer to hkpapa's calculation method.
However, if only focus on 2019 DSE result and use SJC for comparison.

SPC is the same as SJC, or you may be said excess SJC, such as English 4+, SJC is 88.1 and SPC is 92.1.

For details, suggest you to refer to their school webpage respectively.

Suggest to have some homework if you really interest to SPC. Such as go to their FB page and click "like". Follow their latest development. Visit their website to see the new campus development etc.

No need to spend so much time on those ranking stuff......

爸爸上學去 發表於 19-7-31 11:27
回覆 Lav 的帖子

請問有冇多D面試資訊可以提供下小弟,感激万分

除以上網友分享,Paul Boys 對數學亦有要求!

Lav 發表於 19-7-31 13:57
請問有什麼要求?
意思是數學會問得比較深嗎?有沒有例子?
可否分享一下

聽返我小朋友分享,interview 時對數學題目要求不是一般 K3。當然依家好多小朋友已有奧數底,噤樣唔太難。但如純只靠一般 K3 課程,可能要係面試前稍稍加操作預備!

個人感覺數學要求稍高係男校普遍現象!

Remark: Paul Boys 係全中文數

Lav 發表於 19-7-31 19:44

小朋友好叻,講得好清楚

多謝對佢嘅讚賞。

小朋友有幸今年被取錄,但及後因有另一選擇,考慮後,決定忍痛放棄!

但我哋仍保留那個小校章畀小朋友將來留諗!

想分享多兩樣事情,Paul Boys 家長群組好 warm,Staff 係我哋放棄學位過程中亦非常幫忙!

考慮各方面(成績、音樂、體育、校友網絡、學校硬件上嘅發展),Paul Boys 絕對係小弟心中全港頭3名男校!推薦畀所有男仔家長!

165th Anniversary 「保羅萬有」
https://youtu.be/0LCC4I2NZlQ

fatbanana 發表於 19-8-1 01:18
回覆 Lav 的帖子

我覺得SPB同Ying Wah 反而更類似

從收生及校政上取態,個人認為英華介乎男拔同 Paul Boys 之間,稍偏向男拔。

爸爸上學去 發表於 19-12-2 12:00
回覆 小曳人 的帖子

Bingo!你大约估到我係咩野既年代人,講真當年Louis真係B1頭既學校來架 ...

俱住已,依家 SPB 相信已經係全香港男校(有齊中小學計)頭三。只計男中學,亦已頭四喇!

爸爸上學去    發表於 19-12-3 08:50

Congratulations!!!!!!

#弘我藍傲
#藍魂不滅
#AllforEach
#EachforAll

‹ 上一主題|下一主題