用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46及48 網 2012-2013 入小一交流區
go

46及48 網 2012-2013 入小一交流區 [複製鏈接]

大家好!!!有無觀塘區2012-2013 入小一, 交流下

小兒下年P1, 原來諗住唔搵私校及直資, 因為初初覺得佢已經有足夠分數入聖馬太小學, 但眼見有個朋友個小朋友夠分但第一輪抽唔到, 成日心驚膽跳到今年6月公佈左先鬆一口氣, 真係有d擔心.

3    0    0    0
[size=large]晞晞BB :hammer:

我個朋友有20分, 但佢第一輪已經唔得, 因為好多有25分

原帖由 carnationBB 於 11-8-5 23:37 發表
聖馬太, 油基顯, 邊間好啲?

我知聖馬太好谷, 校規都好嚴吓, 不過佢升中派位真係好; 油基顯真係唔太清楚

改下個題目先, 等大家多d交流

咁各位有無考其他區直資同私校

不如大家 group 埋一起向度傾下, 唔使分散晒

我會先揀聖馬太, 有分向手. second choice 就真係要諗諗先, maybe 官小

原帖由 chickenwing2006 於 11-9-9 05:27 發表
之前聽好似最谷係 ..... 藍循 , 第一部份既我估 48 最多人揀都係呢 3 間加埋聖馬太

而家煩緊揀邊間好 mouth:" /> mouth:" /> mouth:" />  

我就係有個朋友就咁出左事, 舊年就係因為心儀學校收左細佬妹, 跟住原來好多25分, 佢個小朋友有20分, 要大抽獎, 都好彩俾佢抽到

所以佢叫我諗定d直資同私校

原帖由 JoeyJoey 於 11-9-9 10:35 發表

錯 ! 如果果年同時有好多人都係手持20分爭入某一間學校的, 就要抽籤,係真係有機會入唔到的.(即夠分都未必入到)

只有兄姊在某校仍然就讀緊,咁弟妹先至係必收的. ...

20分, 舊生

原帖由 cream997 於 11-9-14 00:28 發表
佢果時有幾多分都入唔到自行學位呀,可分享嗎?

唔好咁, 放鬆d, 唔好俾太大壓力自己!

我都好危嫁, 有好多有弟弟妹妹入, 又有好多有 25分 - 舊生 + 教友, 我都係平常心去, 第一round 唔得咪去第二 round, 我都預左會叩門

所以我已經搵定d直資同私校

原帖由 chickenwing2006 於 11-9-15 05:36 發表
你就好啦 ...... 15 分想入佢都幾難, 我囡得 15 分咋

不過要揀一間都想填佢 ...... 反正間間都係唔夠, 填佢博到時叩門好睇 D LOR

...

下個星期開始交表, 記得 copy 好需要既文件

我會一早去, 交完要返工

原帖由 josejandy 於 11-9-21 16:30 發表
係唔係一早去呀?

hehe, 可能我講得唔清楚啦, 攪到大家誤會

鎖你!!!鎖你!!!!!

原帖由 karen55407 於 11-9-21 17:56 發表
我見樓主話:『眼見有個朋友個小朋友夠分但第一輪抽唔到』,我先話佢個朋友唔係夠分入,係夠分抽。我自己個女都係20分抽中,當初我都未敢話自己夠分入,因為要揸住25分先係。
...

我八卦問下大家有無去考直資同私校

好似有間呂明才都幾熱門

原帖由 mamadik 於 11-9-23 17:49 發表
點解冇人講下46網?  46最多人揀應該係邊間呢? 係咪九龍灣聖若翰天主教小學?

我都係聽有朋友話藍循一定要 1, 1 先有得 interview, 如唔係1,1 一定無得 interview

原帖由 cat2007 於 11-10-6 09:56 發表

一般就係1,1.藍循就一定要1,1

還是自行+統一派位均需為第一志願

原帖由 onmami 於 11-10-14 23:56 發表
請問1,1係唔係指統一派位的甲部和乙部均需填為第一志願?還是自行+統一派位均需為第一志願?   謝﹗

我有報直資同私小, 已經全部完成 interview, 真係好多人報

啱啱收到一直資, waiting list

大家個 result 點呀???? 希望有好消息!!!

11月23 - 24日要去註冊.

呢個問題真係好難答你, 不過如果佢地兩兄妹d 學校活動好 school picnic 同一日, 你會點???

原帖由 sabina_bb 於 11-11-21 11:36 發表
其實最遲要幾號去註冊呢?我仲考慮緊好吾好註冊,我個囡是必收生(哥哥在德田李兆強讀緊!)而囡已成功考到心儀私校!
現在想搏大抽獎,搏下九龍塘好學校!好煩! ...
‹ 上一主題|下一主題