用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 ...
go

2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 [複製鏈接]

我仔仔都係依家k2, 講真已努力準備--同佢睇書, 帶佢去香港不同的地方玩, 參加drama&speech的課程和學琴!  生活都已經好忙, 不過同學家長問, "點解唔考張cert?"  

佢地備戰緊cambridge的starter, 我上網check過, 人地英國文化協會都話呢個試係for小學生, 如果咁早谷k2的人仔, 會唔會太辛苦呢? 我睇完d past paper, 真係好懷疑自己個仔未必得, 有無過來人指教一下呢?

點樣先至幫到阿仔考學校呢?

其實真係好苦惱!
在不同場合都遇到k2的家長--
1) 泳班, 有些k2大仔已游得好好, 又開始比賽, 有好成績添! 但係自己果個仲係載浮載沉, 次次游水都 !
2) drama class, 個個都準備考金章, 但自己果個係第一次出征, 銅銀章經驗都未有過就話考金章, 吉凶未明!
3) 還有朗誦和香兒合唱團, 其他家長都跟小孩積極備戰, 但我連報名的勇氣也欠奉.
怎麼辦?

嘻嘻,我都有同樣想法!

其實不如大家有消息就post出來啦,分工合作!

原帖由 candietweety 於 09-3-7 08:07 發表
好似哩個topic無人話過佢有哩樣野,只係有人想要,點解跟住個個都話要???  

最近聽一d家長講,sc已為k2的家長舉行了一次盛大的過來人(k3家長)分享會,出席者眾!學校這安排very good,timing好,夠實際,行少好多冤枉路!

位於九龍塘的國際幼稚園囉,有朋友是這校的家長,我們捉實她講了一個"早餐會"!

原帖由 dianachau 於 09-3-16 13:01 發表
唔該sc係咩呀

其實要什麼時間表呢? 最重要是自己鎖定一些目標學校,上網check下人地的報名時間咪知囉!
如果要知教育局的小一排位時間表揚程序表,九月左右就有喇。

我反而想問下大家,今個暑假小朋友有咩好準備呢?  您地會選學術的(eg 英文、數學、普通話) or 活動型的(eg 游水、ice skating)?

嘻嘻,放心,我會繼續係呢邊出現,因為仍會讓仔仔試一試考直資嘛!

原帖由 beckylui 於 09-4-21 00:23 發表

Hello Radiomama,

Read from another thread that your boy will go to an international school in Sep.  Glad to know you've chosen a path for your boy, but will surely miss you in our forum here on loca ...

點解講極都仲有人出post話要timetable呢?  呢度真係無喎!!
我有兩個想法:
1) 有人想呢個討論比版主close,因有其他賣廣告or不停只send pm 而無討論分享的題目都被封了!
2) 有人想"tum"其他人落搭,取得其email address!
所以煩請大家唔好再作無謂要求了!

言歸正傳,想問下大家,若果要make copy of report card、birth cert、cert of merit etc,您會用 colour copy 定scan入電腦再 colour print呢? 還有,應否縮小呢?

Geni,

多謝您手下留情!

想問有關profile的十個重點,若想以五版為限,應如何分配?

1) 封面
2) 目錄
3) 自我介紹
4) 校長推薦信(無這信的話,尋找牧師寫一封有用嗎?)
5) 個人資料
6) 活動資料
7) 証書
8) 成績表
9) 生活照
10) 圖書/手工/功課 sample

Thank you!

我剛在這 weekend完成了部份有關profile的工序:
1) 整理了個人資料(姓名年齡地址等),並將參加的課外活動羅列在最後,但有以下一些疑問:
-用word做是否已ok?  需否加花邊?  右上角貼一張學生相?
-這版資料會否與學校派發並需填報的表格duplicate?  
2) 寫了一封信給校長,講述如何如何認同學校的理念,這信應寫給總校長還是小學部的校長呢?
3) 仔仔沒有參加什麼比賽,"課外活動"方面可否改為"其他學習經歷",然後將去旅行的經歷放入去?  會否顯得好silly? 請指教and分享。
‹ 上一主題|下一主題