用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考APA Junior Music Programme (Piano) 應如何選曲 ...
樓主: BallBallMaMa
go

考APA Junior Music Programme (Piano) 應如何選曲 [複製鏈接]

咁即係要彈咩程度的樂曲呢?  我仔仔只考了grade 1,依家彈緊grade 2的pieces,可讓他試考嗎?

pre junior的要求是怎樣呢? 請指教!

原帖由 bebebe12345 於 10-11-16 11:10 發表
難得這麼早便為孩子作安排!給孩子一個機會去試試,肯定是好事。
鋼琴是較難的一系,可以看看每年能夠收生的人數,便會明白競爭之激爭,僧多粥少。其中Junior能收的人數自然比Pre-Junior少許多,因每年由Pre-Junior升Junio ...

deleted

原帖由 bebebe12345 於 10-11-17 09:53 發表

摘錄於去年”青少年音樂課程”,請自行往HKAPA網頁下載

http://www.hkapa.edu/asp/music/music_junior_program.asp
Pre-JuniorMusic
課程編號:MJ201

本課程是為學習鋼琴或弦樂的兒童而設。考生的演奏水平須達至相 ...

請問:
Minuet in G (Bach BWV Anh. II 116)  與 Allegro in Bb, K3 (Mozart)算唔算兩首風格不同的樂章? 謝。

原帖由 Yacult 於 10-11-19 00:59 發表
選曲方面只要發揮到小朋友的優點便OK,我小朋友當年考Pre-Junior彈一首三級考試歌,一首Bach的小步舞曲( simple )OK左。
而每年Pre-Junior收約5-8個,Junior會少D,因為Pre-Junior students九歲會升上Junior,冇乜位剩。而佢哋 ...

其實第一首係十月時為一個籌款音樂會預備的,第二首係今年音樂節的比賽曲,會否不太好呢?

原帖由 Yacult 於 10-11-20 00:35 發表
照睇Baroque & Classical 兩個唔同period應該無問題,不過你咁早揀定歌?
‹ 上一主題|下一主題