用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?   [複製鏈接]

想請教吓 (九龍區) 那間直資/私立是真真正正是活動教學?
因為以前曾見過有靚媽話有d學校話係活動教學,但事實未必真正係活動教學,真的嗎?
   249    0    2    1

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-8 10:22 發表
有部分學校claim自己活動, 但只係做得好少, 例如間中去下街就叫活動, 其實唔止可以咁, 活動教學仲包括課程同功課設計, 學生參與機會, 老師引導方法, 小組討論, 評估(唔係只計測驗考試, 應該連上課表現等都要take int ...

Charlotte_mom,
好多謝你!我喺度見到你解答咗好多人ge問題,真的唔該晒!咁其實你個人認為傳統and活動教學對小朋友同埋家長嚟講邊樣較辛苦d?對小朋友嚟講,我應點樣觀察自己個小朋友應該選擇邊種教學方法好呢?唔該晒!

原帖由 ggoo 於 09-9-8 10:29 發表
優才書院都是活動教學既直資,小朋友返學都好開心.

唔該晒!我想問吓優才是否低年級在旺角校舍,高年級及中學在將軍澳校舍?你小朋友是否讀此校?難唔難考入?唔該!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-8 11:04 發表
有d小朋友, 讀書係聽幾多記幾多的, 鐘意坐定定咁吸收, 唔鐘意咁多"花臣"野, 總之就係聽同讀, 咁就適合傳統

有d小朋友, 舉一反三, 自己睇完書會識問識challenge, 活動就岩晒, 因為活動教學, 老師講完basic資料之後,  ...

好似你咁講:以我小朋友為例,仔仔活潑好動又好有表演慾,唔鍾意坐定定,又鍾意一言九鼎,理應幫佢揀活動教學可能會啱佢d。但係我又比較鍾意小朋友循規蹈矩, 乖巧有禮,針無兩頭利應點辦?
我想問吓如果活動教學會否比傳統教學辛苦呢?因為活動教學可能要用好多時間去找資料。是嗎/

nicymama    發表於 18-6-27 10:00
bigboyenzo  個人意見,有心培養小朋友,係應該根據佢個性同興趣比佢發揮,如果根據你既要求而做但同佢個性相違背,最終只會糟塌左小朋友  發表於 14-1-4 14:47

原帖由 ggoo 於 09-9-8 12:36 發表
我女出年先開始報讀小一,優才小一至小三響旺角上課,小四返將軍澳返學.聽聞都好難入.
詳細資料你可以睇優才本身既topic:
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=251

間學校好唔好我唔敢比意見,因為好多 ...

其實我都有去優才 topic 嗰度睇過,整體評語都幾好。我仔仔都係出年先開始報讀小一,我襯住呢個考學校季節入嚟請教吓各位先,希望可以學吓野,唔使三心兩意。

原帖由 ziyi 於 09-9-8 15:28 發表
我覺得看你所謂辛苦是什麼啦!

傳統名校的辛苦是陪小朋友默書,可能拿92分就要見家長(真人真事),因此每晚陪小朋友溫習很晚,考試壓力大

DSS中部份沒有這樣(因DSS中亦有老牌名校),但亦需要陪小朋友分析事情,看圖書,查 ...

其實我所謂辛苦是指傳統學校和活動教學其實都要陪做功課、陪溫習,但活動教學還可能要做多好多project 或者要花好多時間去搜集資料,咁小朋友會否辛苦得多呢?
"其實我都唔知係唔係,所以先咁樣問吓d 過來人" 唔該!唔該!

原帖由 ziyi 於 09-9-9 15:27 發表

對小朋友來說, 功課是玩的,會不會辛苦? DSS的功課就是這樣
但傳統的默書,做作業,小朋友會不會當做遊戲般?我想不會吧
看了這麼久的BK,大部份家長說DSS及傳統,其中一位講得很好,去聽簡介時也聽過的 ...

依你所講,即是活動教學ge功課係好輕鬆,教學方式係啟發小朋友,對嗎?咁小朋友咪唔會好似傳統教學咁樣可以學到生字?
Sorry ! 其實我都唔明白活動教學點先可以教小朋友書本上知識?

我之前只是盲目去聽人講活動教學好就去跟隨,但現在慢慢開始了解少少,多謝你咁有耐性去告訴我,謝謝!嚟緊我會去盡量認識多些,了解多些,多d睇BK topic。
為仔仔舖路!
日後可能仲多問題,多多指教!真的千萬個唔該!

多謝咁多位靚媽 and 型爸(ziyi : sorry 一路都以為你係靚媽) 分享!
現在我真的真真正正明白活動教學。我自己一直都只是盲目去聽人哋話好就好,自己心入面又諗唔通又唔明,我並沒有好似你哋咁有大學生活ge經歷,只是普通傳統學校長大,所以自己根本唔清楚,但睇到你哋將小朋友的經歷分享,我就知道小兒是那類型,知道應走那個方向。真的上了好詳細的一課。謝謝!以後我可能有更多問題,多多指教!
‹ 上一主題|下一主題