用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) ...
go

培小﹑九龍塘學校﹑陳瑞褀﹑聖若瑟英文小學(彩虹) [複製鏈接]

原帖由 Ellensu 於 10-7-16 00:53 發表
mandy2003,

要搵咁多合理解釋先留係培正,苦了自己又苦了孩子。

你以下各間學校,我覺得冇間比培正優秀,問題在於你既心結,多過轉邊間學校。

培正最大精神係同學間有一種融和、互信互愛同埋共同成長、以校為榮... 當中孩 ...

今年有幸去觀賞全港中國語文菁英大賽,見到培正學生們出眾的表現,實在讚嘆不已!如此出色的語文能力,試問全港有幾多間小學做得到呢?

原帖由 jeremyphlam 於 10-7-19 15:20 發表

陳瑞褀>培小>KTS

Priority
1. 英中 backup
2. 同宗教

聖若瑟英文小學(彩虹) not the same grade, will not consider.

我是CSK的家長,坦白說,CSK雖然幾好,但英文程度末必合符樓主的要求,始終只是一所中文津小吧!
我個人認為KTS 最適合,因KTS學術和英文程度最高,加上近9成英中派位成績。
希望樓主成功幫小朋友選到一間滿意的學校。

原帖由 mandy2003 於 10-7-20 11:35 發表

想請問一吓csk 家長jj, csk d 中文是不是好過kts 架?

另外, csk 每年是大約6月定7月先考完試架?  我想每年summer 同佢去旅行去長d啊!

mandy2003,
在CSK考到前幾名是有機會入讀喇沙的,而其餘的Band 1生有近40名會入讀華英、開平、迦密、黃芴南......等band 1中的中學,雖然名氣不及名校,但學術和成績絕對是優異的。

KTS是用普通話教中文的,在語言上會比CSK優勝,因我未見過KTS高年級的試卷,所以不敢隨便估計,不過我相信CSK的中文程度會拍得上喇X,但英文程度當然還有一大段距離。

CSK每年6月初考試,到7月10左右才放暑假。
‹ 上一主題|下一主題