用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

sorry!post錯版

原帖由 sandylam 於 09-10-8 12:10 發表
我都想問係未有得買csk 書包, 因我早上送小朋友回校, 發覺大哥哥姐姐,有spi 紅/藍色spi 書包, 大大個學校logo 係中間. 但可能得大size?

2年前賣過
書包有紅和藍兩色
除了書包外,還有藍色喇沙手挽包(notebook袋款)$149

原帖由 MimiCactus 於 09-11-25 12:01 發表
我沒有收過此通告, 亦沒有聽見囝囝話有類似睇牙的診咭和預約通知.
會不會差不多到預約期時, 老師先個別派發呢?

yes!以往我仔仔都係先由學校安排了會診時間,才將診症咭和回條給個別給家長的。通常會在學校假期分批進行。

講開牙科保健,在2年多前我遇上了幸運的奇遇,牙科保健的醫生竟然肯幫我仔仔做矯齒(箍牙),仲做得好好添!現在我仔仔擁有一排十分整齊的牙齒

原帖由 MimiCactus 於 09-12-1 16:46 發表
十二月十八日是學校旅行, 不知道學校旅行需不需要家長一同出席呢?
另外聖誕聯歡會, 學生需要自備食物帶回校嗎?

不需要(除了家長義工外)
學生要自備食物。有d廚藝高超的家長會整d小食請全班同學仔品嘗,通常我會買多d健康零食叫仔仔和同學們分享

原帖由 MimiCactus 於 10-4-19 09:44 發表
大家有否想同囝囝囡囡報暑期活動, 想問問各位資深家長學校會否安排校內暑期活動呢?
我擔心會撞期, 如果學校無, 我就可以報多幾個啦.

校方會派發一些自費的暑期活動單張通告(如小網、泳班),家長們可自由報名參加。

原帖由 Funny 於 10-4-19 12:08 發表
MimiCactus / Wensi,  

Thanks for your reply.  請問你們有無用過lego 書包? 不知是否適合? 我見而家d家長好似要好早買定書包, 係唔係等到暑假會無晒貨?

家長好似要好早買定書包-相信佢地係買SEVEN書包先要咁早,因為每年4月有新款,加上好快賣晒,所以要早D買定。不過此牌子並不適合小一生用,我仔仔大大隻都係小二才勉強用到。

lego書包真係好輕身,拍得住SEVEN,但襟唔襟就唔知喇!

原帖由 Funny 於 10-4-19 15:20 發表
csk家長jj,

就係呢隻書包!!  我都真係心思思左好耐!! 不過我到而家都未見過實物, 又唔知個囝夠唔夠高用, 但又話好快會賣晒, 所以想比佢用住lego先lor!!  估唔到而家小學生連買個書包都咁誇張!

仲有, 有無人可以指 ...

SEVEN真係好輕和好襟用,我仔仔用了3年多,仲係好新淨,不過現在貴得太離譜了($990),當年只不過$700吧!相信我,小一生用SEVEN實在太大太長了,用LEGO已很足夠。
多口講多一句:CSK是無限定書包的顏色和圖案,所以可放心讓小朋友選擇自已喜愛的顏色。

水壺我仔仔用NIKKO,我覺得壺口很方便(像蒸餾水樽口)

原帖由 MimiCactus 於 10-4-28 11:56 發表
終於完成測試啦, 我可以鬆一口氣…….不過尋日又申請左六月第二個星期的大假同囝囝溫書, 準備大考, 生活真係可悲.

實在太緊接喇!只可放鬆2個星期,跟住又要為大考作好準備......好倦啊!!

原帖由 MimiCactus 於 10-5-20 11:20 發表
想問下資深家長, Final Exam 要考聖經嗎?
如要, 那麼其他科目, 如電腦, 視藝和體育需要考嗎?
尋晚, 見阿仔的手冊中, 寫要溫聖經, 所以下此一問!  

以上所講的科目都會有考試。

原帖由 MimiCactus 於 10-5-25 15:57 發表
剛剛見網上post話簽打針通告?  無哪哪打咩針?
下星期考普通話.......考咩呀?  有無高年班家長知?

小一的普通話考試應該是考課文朗讀和普通話工作紙內容(貼在書的首頁)。

原帖由 newfather 於 10-6-21 11:09 發表
咦? 咁 7月6日派左成績表係咪唔駛見家長架喇?

以往下學期沒有家長日,但有結業+頒獎禮

原帖由 newfather 於 10-6-21 11:26 發表

一年班都要結業?

係呀!7月8日(P.1&P.2)早上
到時會有頒獎儀式,包括服務獎(班長)、學科優異獎、操行獎、學業成績優異獎(各班第1&全級第1)、傑出學生獎......

原帖由 MimiCactus 於 10-6-21 12:29 發表
想問下, 升小二是成班同學一齊升同一班定係打散, 或者隨機入隨便一班呢?
小二有無分話邊一班程度深一點, 又或者邊一班是要特別照顧呢?
小二老師是否較小一嚴呢?
我可能想多左…….哈哈!  但眼見升中派位區的家長的擔 ...

以往P.1-P.4都是隨機編班的,每班課程一樣,但不同老師教出不同的效果...
放心,我校「嚴」的老師唔多,看你的幸運指數喇!
升中派位/自行面試競爭很大,所以在初小時要好好「浸」定了,特別是英文科,始終升中面試時會考英語的,英文好D,機會都大D。

小一是蜜月期啊!因為學生們來自「五湖四海」,有D幼稚園是少抄寫的,所以要給他們適應調節。
當上到小三要操TSA就會開始忙碌了。到小四要爭取入精英班,學習氣氛變得緊張起來。到小五,面對一系列Pre S1的補充練習,加上面對分試呈的壓力,各家長和學生們都戰戰兢兢。到小六,兩次呈分試+選校面試+派位壓力,真係人都癲啊!mouth:" />
所以要好好珍惜小一小二較輕鬆的時光!到高小時,真係連吃飯都要快快手
‹ 上一主題|下一主題