用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 胡上好定胡下好? (net 91)
go

胡上好定胡下好? (net 91) [複製鏈接]

原帖由 Cathleen 於 09-6-4 22:38 發表
但係都有人話胡下好d.  胡下都轉全日制呀.
不過, 叩左門先算啦

講真每間學校都有佢嘅好處or唔好,其實我都有朋友讀呢間上午同下午,兩間讀嘅課本書單都一樣,兩間程度唔係相差好遠(都一樣咁深),但胡下小班教學25人一班 , 老師照顧可能好d , 胡上三十幾人一班, 但第一城校舍環境可能好d , 因為無咁嘈, 上午同下午都1年4次考試, 隔一星期中英默書, 只係因為大多家長喜歡選擇全日制 , d人唔多考慮上下午學校 , 唔係因為學校嘅質素, 呢間ok wor!

原帖由 MyTurn 於 09-6-8 10:47 發表
大家好! 你們嘅話題正是我呢兩日嘅擔心!我囝囝派咗胡下, 係第十志願, 所以好擔心. 雖然09 學年轉全日制, 但啱啱打電話問過, 原來下學期先開始, 所以依家都唔知點算!有朋友叫我入咗去先同學校apply轉胡上, 就好似"int ...

其實你真係唔駛擔心,胡下同胡上的程度真係唔差, 我朋友d仔女好多讀呢間, 小一下學期英文科已經要看圖作文, 有一位外籍老師教英文(但應該唔會有太多堂數) , 小一英文教phonics, 我記得佢個女小二個年,考試常識科要考國旗(有成10幾個國家),所以我相信呢間程度都唔差
‹ 上一主題|下一主題