用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院?? ...
樓主: siulan888
go

有無人可以講下shatin 聖羅撒書院及聖心書院?? [複製鏈接]

回復 siulan888 的帖子

如果你個女係鍾意讀女校, 而你又諗住第日返學近d揀番沙田, 咁你band 1 中考聖羅撒都ok, 但係佢6年唔比出去食飯, 好嚴, 英文水平係好好, 真係無咩課外活動, 你可以睇番自己小學每年有幾多人入到去st. rosa 就知機會大唔大, 我知我地學校每年會有3個位(雖然無講明, 但係我見每年無論幾多人去考, 最多都係得3個人入到), 聖羅撒的外來生入到多數都係靠自行, 好少派入去, 我女上年都有考, 不過入唔到, 我自己本身鍾意女校, 所以我上年一間沙田, 一間九龍
Band 1 中考聖心可能易d, F.1已經可以出去食飯, 我女的同學(Band 1尾)入佐聖心, 佢話讀得輕鬆唔辛苦, 仲有好多活動  

回復 e12340 的帖子

啊! 唔怪得你上次問英華&九真, 我叫你考慮聖羅撒你無回應, 不過我女上年都有考, 但唔收

其實我住向你個女小學個條邨, 我女入佐九龍城培道, 我上年自行1. 聖羅撒 2. 培道, 我女係BAND 1尾, 所以自行已經入佐培道 (BAND 2頭), 我本身鍾意女校, 我心態係入到培道都唔差, 所以上年揀一間BAND 1 , 另一間BAND 2, 不過你唔同, 你個女叻D, 當然可以再揀間好D啦, 所以我先提議你揀聖羅撒, 因為沙田近D, 唔駛揀九真, 否則第一輪佢一定收你

馬鐵火車, 去到九龍塘再坐小巴, 有時坐到樂富行返去, 你住邊?   

其實坐85m 再轉樂富好 " size" 時間, 樂富行番去都幾遠, 呢個方法我都試過, 最快真係坐馬鐵, 其實註冊果日有人向門口派傳單, 有保母車坐, 因為隔離有民生小學, 有好多人由馬鞍山出去, 我個女唔想搭, 所以自己坐車, 九真我無考慮過, 因為要梳孖辨, 個女唔鐘意, 而且培道校舍環境真係好吸引, 校長老師又好好, 雖然坐車唔方便, 但個女話唔緊要, 所以我地都揀呢間   

已PM 你  

你向左上角自己個ICON見唔見到私人訊息? 你click 入去就睇到

回復 Combo 的帖子

我本身係沙田區, 如果沙田區抽聖羅撤放10幾志願都好難抽, 因為位少, 其他區我唔知, 如果你話有人放18都抽到都唔出奇, 此終九龍區除非本身係直屬小學會選的話, 其他人都好少會刻意揀入黎讀
‹ 上一主題|下一主題