用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
樓主: mybryan
go

培道中學   [複製鏈接]

我女今年中六, 我無記錯當年曾校長講過聯絡位唔多, 真係10個8個, 我女果年都係得8個, 可能培小係男女校, 剩底叻果D又唔會揀培中, 所以最後都唔會有太多人揀

回覆 little_yolky 的帖子

坦白講, 自行有B1尾嘅人揀佢真係唔出奇, 我女當年都係沙田B1尾揀佢 , 但係入到去讀都唔容易 ,真係好睇你本身咩區嘅人入去讀, 我女當年有D同學係油尖旺區九龍城區, 班同學都好叻

我諗佢講嘅B1 , 可能係自行B1 , 仲要係B1尾

其實上個月開升學講座, DSE真係唔係好差, 當然以一間b2水平嘅學校我覺得係好好添, 其實1個小學甚麼Banding學生都好, 去到咩中學已經有好多因素影響你讀書, 讀得好與唔好, 再講band 都係無意思, 但係我女今年畢業了, 我女雖然唔係讀書好叻果班, 但係呢6年佢向培道學到嘅野係一生受用, 培道老師好好有愛心, 同學好乖好團結讀書氣氛好, 雖然我女唔叻, 但係佢好盡力好比心機, 同學之間好亙相幫忙, 講真佢地呢一代嘅細路, 佢地嘅學歷將來真係唔會相差得太遠嘅, 好多人都會讀到大學, 反而我希望比到仔女有好嘅性格品德或者特質 , 呢d野會重要d , 所以當年我揀培道的原因就係咁,今日事實話比我知都係無揀錯學校 , 今年到我仔揀學校 , 細路讀書比家姐好, 而且我地向沙田有聯繫B1A中學, 但係我都唔會睇DSE成績選擇中學, 反而我諗緊揀D咩學校, 係對佢成長有幫助, 純粹個人分享!     

回覆 YmOra 的帖子

絕對係, 有同學住元朗, 東涌, 粉嶺, 真係好多住外區
‹ 上一主題|下一主題