用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 官塘福建家長站
樓主: nganc9
go

官塘福建家長站 [複製鏈接]

Re: 官塘福建中一新丁家長站

Hi!
各位好, 我是F2家長, 希望以後多些交流。   

我昨天才登記做BK會員, 希望可以認多些福建家長, 你囝囝/女女是否F.2. My son F.2D.懶到死, 現在還在做暑期作業
maymay11 寫道:
學校係會幫學生申請學童八童通架

radiwong 寫道:
各位家長好,

我個女今年要搵中學啦, 見福建中學好像攪得唔錯, 所以希望可以了解多些資料如下, 煩請幫忙告知.

1. 此學校的校風如何? 學生是否純品?
答) 校風O.K.學生好純品
2. 學生讀書是否感到很辛苦?
答)比起小學,我並不覺得佢地辛苦,我反而覺得佢得閒佐。
3. 能否入讀英文班是否在入學後才可以知道? 由學校決定?
還是可以在最初申請時可以自己要求?
答)收生後,有遍班試,學校决定那位學生可入英文班。
4. 07-08 年中一是否已全面自行收生? 何時截止報名申請?
答)這個我不清楚,請其他家長覆你或看學校綱頁。
5. 是否有將軍澳線校車?
答)沒有,但可搭MTR到觀塘裕民坊轉綠VAN好快到,不用擔心,我是過來人,小朋友好快適應。
6. 帥資如何 ?

請原諒咁多問題 !
Radi

如有遺漏,請其他家長補充下   

什麼來    ,点解我這個中二家長乜都唔知架!

我囝囝英文側驗49.5分,因為吾夠時間,最尾18題考TENSE冇做。我想學校最後悔就系唔覺意遍了我囝囝讀英文班。   
ivan&yoyo 寫道:
vivi_vivi :
            校樓遲咗la!學校有校服環保着,10蚊咋!

還有,學生要自己填表登記,要填興趣和志願,我見有些學生只寫1、2隻字,我相信答長細些有分加。

Hello! 各位, 好耐冇上來。我仔今年升s3 lar

Worldpeace, 我個年學校會問家長, 想入英文班或中文班, 所有學生要 考編班試, 成績達標才可讀英文班。

我覺得學校越來越進取, 我早年同明友講我仔讀福建, 佢地的眼神都是充滿疑惑的。到現在佢地會話福建好好wor。

原文章由 worldpeace 於 07-7-14 13:16 發表
請問有無2007讀中一ke家長啊?  係唔係報名表填左英文班, 就係入英文班咖啦?

IVANYOYO,
我仔仔讀EMI, 成績唉....一般個一般, 佢重要係尾班車(即吾係 334)現在見一步行一步, 我個年入福建的學生, 大多都是 BAND 2 學生, 其實都讀得好辛苦。西史佢未合格過 好多生字要串, 我仔又 。現在叫你仔仔多串生字,尤其 SCEIENCE & GEOR 等。希望中四適應到。

原文章由 IVANYOYOMA 於 07-7-14 23:43 發表

katiekma :
             hi  我唔記得你仔仔係CMI/EMI,我仔仔今年升F.2,都係轉唔倒EMI!:cry: 中文班點睇?

IVANYOYO & vi_vi,

我朋友明年仔仔升中一, 今年11月輪到佢玩 lar。我想問下vi_vi 是否報了羅氏基金還可以攪珠?我見你在另1個 topic 是這樣說。是否我誤會了。

vi_vi,
我明lar。其實我朋友是想考一間中學(私校)打底再攪珠, 好似小學咁, 但中學我吾覺有私校, 間間都是直資。

原文章由 vivi_vivi 於 07-7-16 12:31 發表

katiekma

羅氏基金係一間參加派位ge 直資中學嚟架,所以今年都仲可以攪珠入到。好似福建咁囉,我相信妳小朋友入福建嗰年,福建都有參加攪珠,之但係,今年福建就冇參架喇。所以我都唔知羅氏 ...

worldpeace,

你住邊呀!我住tko,又係冇校車, 初時我都好擔心。好記得當年學校比左個司機电話我叫我自己聯絡,如果多人會開。記得司機講, 你仔仔大 lar,佢地只會搭頭幾個月, 下學期一定吾會搭, 學校又多活動,係時候比佢地獨立下。佢攪左幾年tko線, 年年蝕錢, 所以都冇再攪。你吾駛擔心, 佢地大架 lar, 只不過我地成日當佢是小孩姐

原文章由 worldpeace 於 07-7-16 21:57 發表
校車唔經我屋企呀, 點算?? 阿女自己搭車又唔放心. :cry: :cry: :cry:

我有中一EMI書出讓, 但是前年的, 有冇人有輕趣。
原文章由 worldpeace 於 07-7-18 18:59 發表
hi, 各位福中媽咪, 請問有無中一書平平地讓出呀? 中學書好貴啊!!
‹ 上一主題|下一主題