用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 3
go

油塘基法嘉獎站- Part 3 [複製鏈接]

我女很不舍得在利是錢中拿出20元, 我同他講 , 睇住苛包,
不要買的不等使的野回來, 去年買左一個玩具5元比細佬,
現在仲玩緊 ... 真的是物有所值

原帖由 sara11 於 10-2-26 10:18 發表
嘩!唔覺唔覺又到part 3!!!

呀仔手冊寫$60, 我出左$30, 佢自已出$30!  我已經再三叮囑佢唔好買無聊野返屋企!

嘩, 的野不差, 走寶啦....

原帖由 雪文 於 10-2-26 17:12 發表
唉.......我而家先睇到, 早知我今早一早去學校買啦.

http://www.kfps.edu.hk/pop_up/260210/260210.html

我女都買左很多野回來, 他話實用, 但都要我去評一評價才知, 好才仲可以淨返1半錢回來,我委惊他使突呀

原帖由 雪文 於 10-2-26 15:28 發表
今日學校華服日

我仔買咗個介指俾我, 但係跌咗.

不過我同佢講, 佢有咁的心, 我已好開心

佢仲買咗個公主書包俾妹妹, 5元only.
物有咁平的書包咩.

講真我好安慰, 禮物貴重于否都無所謂, 一家 ...

今早臨出門口,見我女件裙甩左一粒"鈕" 他話會寫入手冊的,會記過的 ,所以我叫他穿多件背心, 甘的鬼天氣 , 我憎死他

原帖由 雪文 於 10-3-1 09:26 發表
早晨 !

係呀, 我都有些擔心我囡著唔夠.   

今日報紙講下周天氣又跌到只有十度, 唉........我前日先洗咗佢哋的學校長袖冷衫同羊毛底底

我都不清楚, 我女話,會話衣服不整齊 , 我今早縫好粒鈕啦

原帖由 LOKLOK89 於 10-3-1 15:57 發表

無咗粒鈕都要記過咩

有暑期班通知我 , 我想女學 !

原帖由 雪文 於 10-3-2 15:42 發表
泳天唔俾請事假, 假期又無咗200銀啦. 但無計, 你都要keep住報.

學校幾時可以考校隊呀 ?

呢種鬼天氣, 10個小朋友有7個病, 真的是發死的醫生

我2個都不是太舒服 , 唉 睇醫生都睇到窮呀

又就來考試 ,邊有精力溫書呀  

原帖由 雪文 於 10-3-4 12:02 發表
各位午安 !

亞仔病, 我都放假照顧佢.

希望天氣快D 好返啦.

甘勁 ! 有咩感覺呀 ?  

原帖由 LOKLOK89 於 10-3-4 14:08 發表
昨晚原來我feel到兩次地震

我幫你找到你的千金啦, 第3張,後排中間位啦, 我女就第1排 ,你再去睇下 ...

原帖由 雪文 於 10-3-8 16:20 發表
各位你哋係文化日相片到見唔見到自己個小朋友呀, 我揾唔到我對仔女.  連全班合照都無 ????

http://www.kfps.edu.hk/photo/2009-2010/feb/20100226/page_01.htm

我決定每天同自己和女惡補一張PAPER ,希望日子有功,我都可以進步埋

原帖由 sara11 於 10-3-8 14:40 發表
我都覺得學校既oral 範圍太大,跟本讀唔切、又記唔晒!我上次考試溫左少少,最後放棄!

咩都未溫, 夜晚只是溫默書己到很夜啦, 點算呀 ?

原帖由 雪文 於 10-3-10 09:54 發表
温馨提示 :

仲有8日..................

我女話現在沒用8達通點名, 他只是用來借書, 學校點解不用圖書館的圖書証呢 ? 我成日惊我女不見OCTOPUS

雪文終於挨不住了, 今天沒返工, 希望他快的好返啦

原帖由 funbabyhk 於 10-3-10 18:10 發表
之前都要 gar, 近 2個月阿仔話唔使帶 octopus.

請問幾年班的 ? 甘叻仔 ? 做他阿媽真的是安落晒 ....

原帖由 sara11 於 10-3-15 09:37 發表
早晨!

雪文,
呀仔淨係得一個獎咋,係中文科,我諗你囡囡睇錯! 不過我都好滿意啦!haha!
佢果班考第一(都係全級第一)個男仔就真係好叻,拎埋全班第一、英、數&書法獎! 個小朋友仲要好乖仔,連老師都讚佢係超晒班!我個仔都好崇拜佢 ...

我女進評都很差, 我都很擔心, 星期5 的數學功課, 10題錯8題,真的是嚇死人啦 , 都不知這次點考的 , 心散得不得了.....

原帖由 lkv945 於 10-3-15 14:55 發表
之前學概唔記得一大半mouth:" /> 全部要重新黎過,好鬼擔心今次考試,因為上次小測都退步mouth:" /> 加上好鬼粗心,雪上加霜  

我女中一般,錯2題,話自己計錯數 . 昨天很有信心同我講

應有90+ ,好才我沒信,

雪文今天暫上不到 BK ....

原帖由 lkv945 於 10-3-17 09:33 發表
早晨
雪文你個女數學進評ok嗎?我仔又比個驚我歎mouth:" />  

點教小朋友吞藥丸 .... , 我女吃2次,2次都嘔返出來

原帖由 雪文 於 10-3-19 09:29 發表
早, LKV.  今日我囡都無食葯.  趁周末好好叫佢哋休息下, 但又要温書, 唉, 自相矛盾.

Yanmui都係開始流鼻水

我女都打來問可不可以玩電腦, 我比他玩一小時 ...

都要比他鬆一鬆 ....

原帖由 sara11 於 10-3-22 10:22 發表
早晨!
係呀!考完試,無論結果點都好,都叫告一段落!呀仔今朝已經問定我可以玩幾耐電腦!

昨晚播左第2集啦 , 我都有睇 ....
第一集好像沒留意, 有空上网重溫  

原帖由 雪文 於 10-3-22 12:07 發表
介紹大家睇, 我都未睇, 今晚睇.  

教育系列

十多年來,香港教育政策經歷多次改革。由推行母語教育,建直資、殺舊校,以至新高中建議等,老師、家長和學生經歷前所未有的多變,但是教育的本質在那裡? 回歸教育的本質,他們對教 ...

雪文

你又口是心非啦, 又話不擔心, 搞到我都緊張埋...
希望沒甘失望啦

原帖由 雪文 於 10-3-23 11:41 發表
唔會掛.  昨日我仲唔係好擔心.
而家都係擔心埋, 唔知會出咩成績呢

我自己都自己講, 真係要控制自己的情緒, 點差都好, 唔好惱住, 睇咗份試卷先.

...

阿女又死在英文度啦.....

每次都可以給我一科惊慄我 , ,唉 今晚不知點面對他...

原帖由 雪文 於 10-3-23 15:25 發表
我囡
唉..................... ( 無公仔可表示我的失望)

亞仔數學我好滿意.
‹ 上一主題|下一主題