用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 4
go

油塘基法嘉獎站- Part 4 [複製鏈接]

不知搬左家, 去錯舊屋留言

原帖由 sara11 於 10-9-8 14:20 發表
咁快又part 4, thanks 雪文!

Thank you !

我都祝我女,生日快樂 ! 身體健康 !

時間真的過得很快, 都做人阿媽 8年啦 ...

昨晚吃左個魔鬼蛋糕  , 原來的小朋友不是很中意吃 ...

我女話的朱古力苦的 .... 下次都是買返雜果個的好 ...

昨晚終於同人借到本常識書啦 ....

原帖由 雪文 於 10-9-9 09:35 發表
各位早晨 !

今日係我囡best friend YanYan的生日

祝佢身體健康, 開開心心, 快高長大, 成績進步 !

Yanma : 我想同你講幾日啦, 我仲唔係好接受我囡己經8歲呢個事實 ...

呢個我又想女參加, 但又撞期呀......

可不可以同老師傾下的時間呀 ?

原帖由 雪文 於 10-9-9 15:52 發表
再一次無奈, 校際朗誦英文集誦又係星期二

這樣下去不得, 我想你要同老師傾下, 大家諗下辦法令到他

可以自動做功課 !不通10幾年的讀書生活 全部都要甘過 ?

太依賴啦, 阿媽一定要硬起心腸 有自己的立場 ,不自己完成

功課一定不比做自己喜歡做的事

原帖由 LOKLOK89 於 10-9-9 17:27 發表

校內功課要三吹四請先做,仲要我陪佢,他先動手

Hi 雪文

有沒look 我的e-mail 呀 ?

原帖由 雪文 於 10-9-13 09:29 發表
Morning !

昨晚炖咗魚頭湯, 好難食呀.......次次我都叫苦連天, 睇怕仲要食多三次.

我女的校服裙放長仲,仲可以穿 ... 套運動衫,我以為實短啦

昨晚試來 , 仲可以免強穿一年 , 你女的校服裙可不可以留比

我女....  我忘了試恤衫

原帖由 雪文 於 10-9-13 12:33 發表
Kitty : 我想話你听, 我囡今年舊校 29碼校裙放長都到漆上, 睇怕返去又會俾人話.   我囡真係快高長大的好緊要

新校的校裙 29放長就又OK

好在仲有一條你俾的 30.5碼 ...

你就好啦, 可以休息一下 ....

原帖由 雪文 於 10-9-14 08:41 發表
各位早晨 !

今日我返唔到工啦, 休息一天可以追完命中注定我愛你的大結局

我就是怕呢個場面, 同埋影時好像做賊甘, 心惊膽跳 所以有時真的寧愿自已平時慳的 ,買一本新的給他做 , 都是幾拾元,一定可以在第2度慳到的 ....

原帖由 雪文 於 10-9-15 11:17 發表
啱係公司影印習作俾第二個部門的唔相識同事見到, 佢仲問我仔女幾個大, 嘩, 我好尷尬.

唔夠膽再影, 即走

用披肩啦,睇上去 高貴的 .....
我都未穿過旗袍 , 可能要等到我女結婚 才有機會....

原帖由 雪文 於 10-9-15 12:17 發表
Kitty : 我細佬結婚係11月尾. 涼加, 好涼.
我係著旗袍 (日頭白色碎花, 晚上紅色暗黑花), 二件都加披肩.

我話你用披肩好D, 或者小短外套.   或者你得閑影張相來睇下 .   可以用金色披肩呀.

...

要罰啦, 不可以手軟 , 我女又是日日想睇電視 ,

功課不認真 , 昨天的常識功課派回來 成版答錯晒

根本不睇題目 ,亂甘答 , 唉......  

原帖由 雪文 於 10-9-16 10:49 發表
昨日又俾仔氣到半死

昨日大家知放 2點半, 2點9到屋企, 4點半-6點半去補習社.

咁我10點返到屋企, 見佢瞓係地下睇電視, 涼又無沖.  咁我都算數, 那那聲叫佢沖涼我簽完手冊都快11點.

今早佢一早起身, 我又跟 ...

我想老時,2公婆自己住 , 仔女的事, 自己搞掂,最好沒煩我 ,

如要我幫手湊小朋友, 最好就住我附近 , 太遠就要自己搞

掂 ... 講真的 , 現在為了他地的生活 ,我己沒晒自己的生活 ,

都是趁老來,仲行得走得, 過一些自己想要的生活

原帖由 雪文 於 10-9-17 10:29 發表
講真我以後一定跟亞囡, 有商有量, 有得吵交, 點都會好過同媳婦過啦.  可能我爸媽咁對我, 令我真係好不平衡.

雪文

有時體諒下老人家 日日甘山長水遠 , 扑來扑去, 他地又不

肯過夜 ,對他地來講 都幾辛苦 , 試下掉換個角度, 身份來看

這一件事, 或許你會消了氣   

原帖由 雪文 於 10-9-17 10:23 發表
我媽的重男輕女嘢囉, 越講越多. 仲講埋我奶奶係大陸享清褔, 佢哋就要來同我睇仔.

我話走啦走啦, 你媳婦呢個月生了, 你以後跟住佢湊內孫會好開心的. ...

講來都慚愧 ,我女讀3年, 我一次都未去開過呢個會

次次都星期六 ,請假又扣成日人工 ,

都是指意雪文返來話比我聽  

原帖由 kitty 於 10-9-17 15:12 發表
係呀,聽日
你回來報料咪得囉
因為我上年去左了,大致上都差不多啦

pooh

我當年7點幾就去學校門前等校長返,  我一早記住校長個

樣 , 一見他下車, 就走過去同他傾下, 順便比埋份 profile

當時校長有收, 後來我女都好彩 第一志愿入左,

你可以效法一下, 但我不知得不得 ...   

原帖由 sara11 於 10-9-17 15:36 發表
我當年驚學校唔收profo, 所以預備左另外最前果四頁用釘書機釘好。去到交表佢地話唔收個profo file,我咪即刻拎預備左果4 pages 出黎用萬字夾加埋落份表格到交!

...

你仔同我女一擔擔 ,昨晚竟講埋同一個課題 , 又是話默幾分

要點點點 .... 我都忘記了21日是星期2 ,我以為是星期4

明天一定要溫啦.....

原帖由 雪文 於 10-9-17 16:20 發表
所以話呢, 無話咩係掌握之中的. 升中更加係, 一次的失足就遺憾xx

佢昨晚仲好開心咁講默 90分以上點, 95分以上又點點

剛去基法入聯网睇功課 ,只可以睇到自己個班,想8 下其它班

都不得  

我媽同我99節日都沒叫我去吃飯的 , 係年30 , 我主動話去99家吃的 , 我地的習俗是大時大節 都要在夫家過的 , 所以大時大節見人地去邊度吃飯 , 我地反而是最冷清的時侯,
呢2年, 學識會先己一家4口吃飯慶祝 囉...

原帖由 雪文 於 10-9-20 09:53 發表
我昨晚先同老公講好唔開心, 我媽一直咁同我講, 中秋晚要同細佬一家人食飯, 問我是否放早, 佢要早D返屋企.
由始至終都無同我講,:亞囡中秋一家人食飯啦.  

冬至, 年三十晚都係咁, 未叫過我一齊食飯.  而家點呀, 我不 ...

甘下次你麻只送月餅 ,沒比錢 , 次後你就叫埋他地一起吃飯

甘又顯得你大方 ,一舉2得 , 甘如果他地不來啦, 你麻封返

500大元給他地囉.... 我地就是成日惊鬼死不得閑, 成日將

的 野提前做, 提前比定錢 , 到時又要吃飯,樣樣都是錢 , 所

以呢樣野,下次都是提前一天才做好呀       

原帖由 雪文 於 10-9-20 10:45 發表
做節 :  我係咁諗, 我哋做仔女的, 平時俾埋D錢父母, 節日又會俾一筆.  

做父母的, 是否應該到周末或節日, 用少少錢加送, 叫仔女返屋企食飯呢 ?

我爸媽唔肯煮的人, 又唔肯拎錢出街食.

我已俾咗 500元加月餅俾我媽 ...

回復 4# 雪文 的帖子

雪文

甘好送 . 搞到我又想去痴餐 .....

現在我沒人叫我吃飯.... 沒溫暖呀....

我家只吃了一個傳統 , 冰皮就吃左3包 啦 ....  

原帖由 kitty 於 10-9-21 12:06 發表
我地已經ko左一盒聖安娜了,
我c6好鐘意食月餅 又鐘意食黃,岩哂,我地全家都唔鐘意食黃,一定整走佢  
‹ 上一主題|下一主題