用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯家長天地

Hi, 各位家長,

小K而家2年班,就快升3年班了,時間過得好快,昨天看完新聞,才告訴小K當日放榜情況,她亦很高興媽媽選油塘基顯做第一志願,因為她讀得很開心啊!

onon530, Hi!

應該註冊時會有通知幾時買校服和書,全部都可以在學校買
至於書包,你的SPI是細碼嗎?初上小一用什麼書包都好似好大,因為你睇唔慣je... 我覺得SPI 和Dr Kong的水壺位太細,大的水壺放不下....

學校file 係長d 的F4 ,我未用過 SPI, 現用緊Dr Kong細碼,免強放得下file,另外,我囡校服各買兩套  

春卷個囡囡真係超級幸運兒!!   
其實我地入到油塘基顯都係幸運的一群啊!!   

Hermanpapa好好架!!    我今年想推舉佢做家教會呀! Hermanpapa,好唔好呀?

有人問我校升中派位成績?我都想知多數去邊間?約幾多人? 高年班的家長請回應下呀!

Kwok, booka~me, 小虎媽, 浩媽, victleung, dichiu, Ivy, 出來傾下呀!

Hi!! Kwok, Victleung, 浩媽,好耐冇見你們啦!

Victleung,我地仲係好懶,只係溫咗d術科,因為普通話,電腦等這星期考,其他仲未呀!我都好担心!

Kwok,小K話班主任已同佢地講只有6個同學會走回一班,兩年離d同學真係唔捨得架!但認識多些新朋友都好既!會對學校多些歸屬感馬!

Hermanpapa,今年小一升小二是否原班升?

Hermanpapa,

最近公司打唔到中文嗎?要外勤?晚上先見你post中文喎!
我地係工人姐姐送飯,因為食得少,而且姐姐冇野做...

onon530,

大頭相係你要讀小一的囝囝嗎? or第二名小朋友?(八卦下...)

Kwok,

唔係用班名次分班,因為現有6班約192人,再除以32人一班,不就是只得6個人會係翻埋一起馬....可能小K又會同Dodo一班都唔定喎!!

[quote]
kwok330 寫道:
Xiao-K...

e...分班得咁得意ge...6個同學會走回一班....咁即係用班名次分班....好多學校都用全級名次分班架.....再了解下先....

mamailoveu,

我唔知什麼牌子,個保溫飯盒是我囡自己在吉之島選的,應該不是出名牌子,但我認為"象印","Thermo"呢d好些,只是我囡鍾意有公仔。

另外,訂飯盒要訂足一個月的,因為我地最初都訂過....

春卷,

他們在課室食架!我們睇唔到架!

一年級午膳情況
Click here/去片 午膳情況

Hermanpapa, 唔緊要啦!今日休息一日,總好過考試來病。
其實我担心呢兩日落雨咁厲害,怕星期三,四,五會唔會有紅雨,最怕係7:00左右先掛,有d返咗學,有d又未,咁考試就要改期...學校有冇指引?:idea:

hermanpapa 寫道:
今日Herman仔病,冇左一日溫習。     

唉!我校真係早過人嘅! :tongue: 我站嘅媽咪都想過幾個約埋搭的士,但仍然有問題架,最主要係放學又唔知點接,大家嘅課外活動又唔同...

[quote]
kwok330 寫道:
hello emonmama....
多謝你先 ....

我個小朋友係搭緊校巴....其實我條線既校巴e+質素好唔錯(包括媬母細心左好多及校巴新淨).....不過有d家長謙上車早及貴....所以大家都

我填咗啦!我建議校車7:40在我站->7:45返到校....
有時真想自己送,可以7:35-7:40出門口,但只怕翻風落雨...路難行....:cry:

[quote]
hermanpapa 寫道:
如果7:30係我樓下開車就好。大家快些填好份問卷俾學校。    [quote]
kwok330 寫道:
Xiao-K...

若果遲多20分鐘上車就好.....反到校才7:45...就岩晒。

[quote]
Xiao-K 寫道:
唉!我校真係早過人

講來講去,如果可以請校方寫信給有關部門,要求把油塘地鐵平台伸延到我校就好啦!
以後我們只行通道,不用行地面,這樣就不怕沙塵啦……我會選擇自己接送咯…  

[quote]
kwok330 寫道:
但行人路被地盆同馬路夾住....又窄又大塵...好難行...
行下路地鐵過仲會快d添....但下路d細氣同塵....

因為唔想太晏返屋企,所以我囡一樣課外活動都冇係學校參加,老師又沒有意見。 我覺得這點學校做得很好,唔似得有d學校硬性規定學生要參加課外活動.....

圖書館不在油塘,係鯉魚門碼頭的市政街市上面,細細的但很新很舒服,我地有時都去。

onon530 寫道:
Xiao-K

圖書館係鯉魚門碼頭的市政街市上面?? 我從未去過 ... 最遠只去過14號巴士總站, 可以講下點去嗎? 巴士總站行去遠嗎??

Thank you!

鯉魚門圖書館Click here  (14C 循環線)可在裕民坊上車->鯉魚門三家村下車

你住哪裏?爲何不去觀塘圖書館?

有冇人可以同學校講,不如換校車公司啦!雖然冠忠很大,但我想細公司會易話為d...基法都有校車隊,我們可以自負營虧ga!

Kevin_wong,

請問你的子女是高年級嗎?在基顯這麽多年是否有佷多體會?請多交流下?

Kevin_wong,

PM埋我ar! 我站都有5-6個小朋友ga!
‹ 上一主題|下一主題