用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暢談TTCA
go

暢談TTCA [複製鏈接]

支持!!有一個真正為家長交流既topic
囝囝F.3喇, 明年要揀科, mother-cat你囡囡揀左邊的科目呀?

原帖由 mother-cat 於 09-9-14 18:27 發表

中英數及通識是必修科,她選修了bio,combined chem&
physic,及account.

數學除了core是必讀外,她也有修m1.

我看過中四所有同學的分班,其中bio,account及econ是最多同學選的. ...

女仔通常都收account同bio喎, 真係好熱門.
我個仔就冷門的鍾意中史, 唔知第日出黎做乜工
係喎, 我都想請教下, 分左科之後點上堂架?係咪中英數就同班, 其餘科目就周圍走堂咁架???

hello ncmami,

係呀, 個時阿仔岩岩上F.1, mother-cat都提供左好多有用資料架, 係我地既資深家長黎
係呢, 你小朋友上左2個星期, 習唔習慣中學生活呀? 基祟有好多都係祟小升上黎, 佢地會易的適應, 其他同學可能冇咁快習慣英文教學, 不過唔緊要既, 小朋友學習能力好強, 好快習慣

原帖由 mother-cat 於 09-9-15 23:06 發表

不用客氣,大家只是互相交流心得.
不過我以為只有我愛理論,估不到原來bk.friend也會長篇大論跟人說理,而且那'付鈔'的論點與我的看法是一樣的.

要提醒你小朋友,學校各科經常有小測,要做好準備應付,因為是計入平時分 ...

我係得閒冇事做搵事做咋, 打咁多字其實都好鬼辛苦
付鈔論點係偷你師麻

係呀, 近排好多人中招, 阿仔都同我講每日都見到有同學請病假...大家要注意健康勤洗手呀

原帖由 minniebb 於 09-9-17 02:02 發表

今晚很高興看到這個新標題,我也要加入取經,我仔正是從崇小上基崇的,其實崇小寫的英文很淺,只是很多 native teacher, 我相信小學生聽、讀好d, 寫就麻麻,基崇校長也說過此点。
ncmami, 仔說今天調了位啦 ! ...

hello minniebb,

阿仔之前讀f.1, 好多祟小都係入精英班架, 不過唔知點解上到f.3好似冇左精英班....你地今年f.1有冇精英班呀??

好得意學校經常變精英班既, 今年係B,C班下年又唔係, 可能係唔想太過標籤卦??
9/25到我地喇, 見下個班主任都好既, 不過冇f.1個時咁緊張lu

原帖由 minniebb 於 09-9-18 19:08 發表

我仔 still 話 lunch box 好難食,一上 F1他現在不俾我理他 dictation, 我好驚他唔掂沒有我幫他預默,但他說我睇死他, finally we compromised he guarantees not lower than 94. Headache coming la. ...

lunch難食...HAHA, 我囝囝最開心就係今年可以出街食飯, 唔使再係飯堂食喇

hello yan07, 我仔仔算係學兄喇
有一點我都幾同意, 雖然學校經常有默書測驗, 但我都見阿仔好輕鬆, 好似冇點溫書...我亦好少同佢溫習, 好似mother-cat講, 完全let him go
好似話今年室內泳池會開, 唔知PE堂有冇泳班呢?

原帖由 yan07 於 09-9-24 10:28 發表
我個仔會到同學家玩,又會約同學到家裡玩.有時候會自己一個人上街看模型.他每次都會告訴我上街幹什麼,而且很快回家,所以我很放心.

基祟的同學仔真係幾乖, 我見阿仔帶返黎既同學都係斯斯文文, 不過就同阿仔一樣,大多數都係孱仔一名
好似阿仔咁, 開學到依家已經請左3日病假喇, 明天都唔知返得未, 唉...今次流感真係好犀利,病左成個星期都未好得哂

原帖由 mrsliu1991 於 09-9-24 22:03 發表
Hello bkfriend,

我個仔都請咗兩日病假,佢都話真系好多人中流感! 明天家長日你會去嗎?  

hello mrsliu1991,

去呀, 話哂一年先一次, 加上下年個仔又要揀科, 唔想去都唔得啦
你仔仔有冇發燒呀? 阿仔發左2日燒, 同佢去check過驗到係甲型流感, 即刻開特敏福喇....依家好返的都同佢請多日, 費時佢返去傳染其他人

thanks ncmami, 阿仔好返好多, monday應該可以返學喇
今晚見到有的老師都病左, 連副校都喉嚨痛, 咁攪法都唔知會唔會停學, 唉
今晚丘校長講到校園驗毒唔知大家讚唔讚成呢? 佢講話我地學校冇吸毒個案,但附近學校就有...唔知講緊邊一間??

原帖由 mrsliu1991 於 09-9-26 12:19 發表
我個仔都發咗兩日燒!最慘重傳染埋比屋企人!

對於琴日校長講驗毒,我個人來講,唔多讚成校園驗毒。因為好似唔信自己個仔女,好似唔係咁好!

真我一直以為中三精英班係3E&3B,點知會响3B&3C,真出奇!

bkfriend,你個仔今年有冇做perfect ah?
...

我個仔自己都顧唔掂自己, 點做prefect ah
阿仔講既情況同副校講既好似有出入, 佢話3E班先係最top, 全級頭幾名係哂E班, 人數又少,重係用普通話教中文添...可能呢班叫超精英班啦

原帖由 minniebb 於 09-9-26 15:57 發表

Hello bk friend,

我個人是支持學校,因此包括今次校園驗毒計劃,我覺得有阻嚇性作用。對我哋d仔女有幫助,其實他們在小學巳知道毒品的危險、禍害,只是怕遇到壞人,受到引誘 balance 唔到便出事,我個人是絕 ...

minniebb,

我個人都係支持學校既, 不過阿仔就唔係咁願意
我好讚同校長講法, 依家驗毒唔代表真係要搵到邊的同學吸毒, 最主要係防範於未言, 兼且比一個態度出黎話比同學知唔好掂毒品. 其實以我所見, 基祟好多小朋友都係好乖好聽話,亦因為咁好易受到壞人引誘, 適當地比返的規則佢地係好事黎...不過係學生既立場, 佢地一定唔會同意驗毒

依家的男仔好重視2樣野, 1個係背包, 另1樣係波鞋, 我個仔叫左我買outdoor 2年喇, 今年第3年我又見佢考得唔錯終於都買左個比佢, 點知用左唔夠1個星期就壞拉鏈, 唉
其實諗返自己細個咪同佢一樣, 只不過以前係自己死慳死抵,唔食早餐儲錢買袋之麻

係依家連名校都有學生吸毒既情況下, 校方同家長係好應該正視問題, 好開心基祟係第一間學校夠膽走出黎讚成驗毒計劃既, 淨係呢一點已經覺得佢地既出發點係以學生為先, 唔係以自己校譽行先

原帖由 minniebb 於 09-9-28 00:43 發表

bkfriend,

問題是當我們死慳死抵時,得到便會珍惜,我都知不能用自己年代套用在他們身上,他們太幸福了,但都要出師有名,不能很容易想要乜就乜;舊年小六要買書包,我就打算買 Dr. Kong的大約不過 HK$300.-,
點知阿仔唔鍾意d款, ...

係呀, 呢的袋跟本冇乜好處, 所以阿仔f.1時想買我死都唔買, 驚佢整親腰骨,不過依家阿仔大個左, 加上又可以放的書入locker, 所以先比佢買咋
不過講真, 我見到除左f.1同f.2之外, 高中既又真係好少用護脊書包, 比著係我都覺得薯嘜既

原帖由 minniebb 於 09-9-28 01:16 發表

如果有壞人引誘食毒品,一諗到學校有驗毒計劃,走唔 nut,
希望他們唔敢試囉 !        

好似我提個仔話家長會說遲到都要先交出手機,否則叫 d阿媽唔好番學校求情,這樣 “強調”,我知他便做得到,他很緊張手機,無得用 ...

其實我初初最唔慣係冇得比阿仔帶手機返學,有時放學遲遲未返真係好擔心架, 記得有一次放左學成7點幾都未返屋企, 攪到我同c6去學校搵仔..., 後尾先知原來係家政堂要留低, 阿仔又話要排隊打電話所以冇打,真係嚇餐死,依家唸返起可能自己過份緊張啦
唔比帶手機都係利多於弊既, 起碼唔使比佢地上堂打sms(依家的小朋友好興咁做), 可以專心一的囉

原帖由 ncmami 於 09-9-28 15:03 發表
  minniebb, 係呀,阿仔書包好重,叫佢用多個環保袋分開拎,佢又話唔洗!可能怕老土...

用環保袋佢地一定唔鍾意啦, 有時叫我隻佬攞都話核突呀, 何況係阿仔

原帖由 ncmami 於 09-9-28 15:10 發表
Ha ha...又真係薯薯地 ,所以我趁佢衣加仲係初中,仲肯用護脊書包,用兩年先啦..

原帖由 ncmami 於 09-9-29 00:48 發表
佢暫時未識追牌子....遲D就唔敢包 。 "Outdoor"呢個牌子都係我話佢知,佢阿媽我比較追牌子   佢剩係叫我唔好買D卡通公仔既嘢比佢就OK... 佢比妹妹無甘多心,阿仔之前個書包&encil bag用左3年都好新,反而妹妹 ...

嗄嗄...同我個仔一樣
‹ 上一主題|下一主題