用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 最後再談TTCA
樓主: Love_dd
go

最後再談TTCA [複製鏈接]

Hello eviepa,
雖然我並不知道所有答案, 但以我所知所見可以答覆你某些問題:
1.雖然升班要求寫明需基督教倫理合格, 但據我所知冇人係單純因為呢科唔合格而留班.老實講呢科用中文教, 當聽故事咁,要合格好容易, 至於你所講應唔應該呢科唔合格就留班, 這個見人見智, 我只覺得入得學校就應該遵守其校規,當然唔了解清楚學校規定, or被校方誤導另作別論, 但由此至終, 丘校長都強調呢一間係傳統學校, 入黎係預左要受壓力, 預左受人管,假如唔喜歡千萬唔好選擇
2.學生真正留級我沒有統計過, 加上每級留班人數都不同,以我兒子上年f.2人數應有十幾人,但絕沒有你所講那麼多,而且大部份是因為中英數未達標,加上小數人學習態度有問題而需留級, 這和你所謂的資料有好大出入
3.關於勸退一事, 我都講左無數次, 以我所知所見並無人因此被勸退(可能有的個案我唔知, 但咁樣即係表明唔係你所講既"大量")
如果你要講返之前既topic, 老實講好多都係附和, 有幾多人真真正正係ttca家長? 講到呢度可能有人又會說其他人是否不可評論學校? 當然我冇權亦唔同意一言堂, 但總希望大家持平同客觀地討論
至於你所講是否TTCA管理層的政策的都是對的, 問這個問題前應該先考慮有那一間學校所有政策的都是對的?不知你可否說你囡囡讀那一間學校, 我亦想知道你心中完美的學校是怎樣, 好等我與其他未選校的家長分享一下.
聲討都是抹黑?我相信90%也是吧, 說明聲討當然包括負面情緒, 真的為學校為小朋友好的,我會選擇認真地向學校了解, 檢討自己小朋友, 而不是向傳媒, 大眾媒體投訴
經過去年一役,TTCA還是TTCA,沒有什麼改變, 校長仍堅持原則, 仍有學生留級及試升, 只是多了一個室內泳池

"覺得變得更好的家長,你們要感謝各界,還是討厭各界唱衰TTCA呢?"
相信現時覺得不滿的是小部份家長, 而留在學校的大部份也是滿意學校制度的,是希望小朋友接受較有壓力的學校生活的, 假如校長為了上年事情而改變教學方針, 我相信並不是我們小朋友之福, 慶幸到現時並未發現有什麼大轉變

原帖由 davidmimi 於 09-9-13 00:38 發表
部分基崇家長:

真正在毀校譽的,不是攪事的人,不是離校同學家長,而是你們的強悍護校言論!!你們認為很熟識崇真嗎?你們頂多做了數年崇真家長.

我們一群崇真舊生,當中不少已是工程師,會計師,我們愛崇真,但不是愚愛,有 ...

抱歉我沒有那麼偉大要保護什麼校譽, 我只想講我認為是對的,是親身感受的事實
如果要選擇沈默來維護什麼校譽,這只好等你們這些不知名的崇真舊生去拱衛了...不過作為舊生的你們, 是否亦應該做正確的事呢?你們那麼認識崇真, 那麼愛護祟真, 那好應該把你們看到的不滿反映給學校知, 而不是在此批評, 惹來更多過路人和應....

原帖由 davidmimi 於 09-9-13 14:42 發表
兩條鎖匙噹噹響的道理明白嗎??在論壇的生態是--越反擊越多敵人,憑十個八個家長,可以抵禦無數敵人嗎??若不回應...兩個基崇post相信已經去到第10頁了....有時不回應,就是最佳回應.

我可能傷害了你們,但請相信...我是 ...

hello davidmimi,
我沒有抱著抵禦敵人心態, 你可以當我只是無聊沒事做才回應吧, 自私的講, 我只為自己理據出發, 怎樣影響TTCA校譽/收生等, 與我沒有什麼關係...理性地討論沒所謂, 話之佢去到一百頁,反正無聊又有人吹水
放心你並無傷害什麼人, 反而你唔好咁認真啦, 你估係呢度吹下水會影響到學校政策咩?

原帖由 eviepa 於 09-9-13 17:07 發表
bkfriend,

你說的:

1.雖然升班要求寫明需基督教倫理合格, 但據我所知冇人係單純因為呢科唔合格而留班.

3.關於勸退一事, 我都講左無數次, 以我所知所見並無人因此被勸退(可能有的個案我唔知, 但咁樣即係表明唔係你 ...

eviepa,

嘩, 你呢一位band1家長都幾有心機架喎, 分析哂咁多以往既ttca資料, 老實講我真係冇心機續點分析且研究佢既真確性, 今次算你贏把喇, 小女子甘敗下風....

不過有一點我想回應既, 你所講呢位hermit88說話是否真確我亦非常懷疑, 為何佢知道留班實際數字?佢識得校方?定係老作??點解你連一的懷疑都冇, 反而懷疑我呢個真正家長所講野事實
事實就係, 重考有機會, 試升亦係事實,但絕對冇佢所講咁多人要留班, 希望你搜集資料儘量用校方發出既資料, 唔好亂信網上言論....佢用"上錯賊船"黎比喻, 已經知道佢既出發點係乜啦
ttca之所以咁多討論, 並不是因為佢係唯一一間用呢個方法既學校, 其實以我所知好多學校比佢更甚, 好多連機會都冇比學生就已經被踢出校, 因何ttca特別多人討論?好簡單因為家長比左錢, 覺得自己係消費者, 當不滿產品時可以去"消委會"投訴,再用各種手法令到呢隻產品唔好賣....但從來冇了解佢地既消費者跟本唔喜歡呢個味道

原帖由 eviepa 於 09-9-13 18:59 發表
bkfriend,

我在bk討論了幾年,自覺是個負責任的網民,所以取證相當嚴謹。

去年在《搭錯賊船,該了子女》裡,由10 Jul 2008開始討論了兩個星期,主角是氣憤的hermit88道出TTCA種種的不合理做法而引發的。

當時所有TTCA家長,無 ...

eviepa,
取證相當嚴謹...假如嚴謹就唔好輕信網上言論, 作為負責任既網民, 我係唔會只聽網上傳言(正反也好)而判斷一間學校是好是壞, 所以我亦不會隨便和應其他學校是非
為何上年不熱烈討論而今次作出回應呢, 其一是因為原先我是採取大部份家長的"不回應"以免越描越黑, 但今次是看不過眼人家又拿出上一年的話題再造文章才按捺不住回覆,加上近期又多了空閒時間所以打多幾隻字囉

davidmimi,
你現在知道為何我要回應人家吧, 因為有好多網友好似eviepa一樣, 不回應便等同默認....

原帖由 eviepa 於 09-9-13 21:12 發表
bkfriend,

完全不回應不等於默認,但當別人講出一些事實,而妳們將這些事實為基礎熱地討論了兩個星期就是100%的默認!!

eviepa

恕我不敢茍同閣下的邏輯思維
我不是校方, 既不能確定亦不能否定他所說的就是事實,加上當時他出post時是在暑假, 真確性更無從稽考, 當時就一直採取儘量不回應以免越描越黑, 那你作為第三者, 更應完全掌握不到真實資料吧.
經過整整一年的真實了解和探知, 知道事情並非如當年所描述才走出來討論, 不是更好的回應嗎?

eviepa,

我不清楚教育局與ttca之對話, 但在這幾年以來的了解, 之前與之後校方的舉動並無異樣, 就以小兒f.1時為例(那時應該是你所講教育局之前罷了), 全級留班生只有約10個左右, 而據我兒所了解, 並無人被勸退, f.2時有約十幾人留級, 同樣沒有(或不知)被勸退,(那時亦應該未發生傳媒事件)這便是我所知的事實
因此除了你所講的第2點我知道是事實外, 第1與4點以我所知與事實不乎, 第3點我未有資料所以不便作評論
其實據我所知教統局經常與各學校溝通,很多事情是作出勸導, 並不會阻礙校方行動, 假如他們真的可以叫停任何動作, 倒不如先叫停所有真正被種種理由而踢出校的個案, 包括我身邊有一些真實個案(某九龍塘名校不需解釋便踢了我親戚兒子出校)
你所謂公眾的憤怒, 是否講幾位不滿"消費品"的家長,再加上你們路過發表的人呢? 那其餘幾百位尚在ttca求學的學生加上幾百位家長心聲呢? 相信他們仍把子女留在ttca也是最好的表達吧....

我沒有聽到校長在自由風的回應, 前文後理不是很清楚, 只知道佢好似講過一句什麼勸退有何不可...大家便把這事借題發揮.
首先他有沒有說明真的有勸退學生?或是他對主持某些言論作出反擊?
‹ 上一主題|下一主題