用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 學校如果知道係資優,會唔會有多啲機會? ...
go

學校如果知道係資優,會唔會有多啲機會? [複製鏈接]

hehababy 發表於 18-9-11 01:27
想問下各位過來人,你地同學校講左小朋友係資優之後,學校會唔會因此俾多啲唔同既機會佢? 例如校隊果啲

又 ...
我仔的情況是沒有同學校講仔是資優, 因為我當時根本不懂什麼是資優。是學校發現, 再推薦去中大和資優學苑上課。班主任今年叫我仔試DP, 但我發覺和中大和資優學苑的可能撞時間, 研究中, 很頭暈。我相信很多過來人都不是"同學校講小朋友是資優"而是學校同家長講小朋友是資優。如果你講了你小朋友是資優會否多些機會成為校隊, 我不知道。但如果本身有能力在外比賽有拿獎, 自然學校會招你入隊。背負校隊之名和為自己拿獎, 壓力是不同的。你是中學會看重一個校隊成員但拿二三等獎, 還是一個非校隊成員拿一等獎/特等獎的學生呢?所以是否校隊不是關鍵, 反而能力才是關鍵。結論, 是否資優, 是否校隊都不重要, 有真實力才重要呀。
仔可以自動自覺溫書就好了。

hehababy 發表於 18-9-12 10:57
咁可能我仔喺學校冇乜資優既特質表現出黎  
咁我都係等佢夠10歲自薦去資優學苑試下
...
如果有做智力評估, 可以再比學校跟進, 相信學校懂得處理的。

hehababy 發表於 18-9-12 10:57
咁可能我仔喺學校冇乜資優既特質表現出黎  
咁我都係等佢夠10歲自薦去資優學苑試下
...
如果在學校無特質表現出來, 但你們平時又見到有, 你們就要和學校溝通, 講比學校知道。其實我覺得有些資優生是喜歡自己鑽研事物, 集體上課他們並不喜歡, 所以你都要了解小朋友是哪一類資優生。

hehababy 發表於 18-9-21 23:38
其實我都係因為發覺佢記憶力好好,同埋對科學好有興趣,唔係佢年紀認知範圍既都會好記得,咁呢啲係唔會喺 ...
先了解一下資優三環論, 看看幫唔幫到你。

hehababy 發表於 18-9-23 10:53
唔好意思,咩係資優三環論?
是指有創意, 高度熱忱和中上智能。在資優學苑, 中大的講座和教育局網頁聽到或看到的。全球沒有統一標準何謂資優。而香港大好多數應該是採用了資優三環論去了解資優。希望有經驗的家長補充一下,我驚我講錯。

hehababy 發表於 18-9-26 23:02
請教一下,咁如果數學或者常/通識呢啲,有冇邊啲有代表性啲既比賽呀? 因我仔作文唔係好得,反而呢2樣ok啲  ...
如果佢作文唔好,就先處理作文最實際。唔處理到高年級就很難搞了。

王家爸爸    發表於 18-9-27 08:30

王家爸爸 發表於 18-9-27 08:34
數學勁既可以試下呢個:
https://www.hkage.org.hk/en/competitions/detail/4287
每年二月搵老師提名參加。 ...
這個是否給中學生的?樓主的小朋友好像是小學生。

持之以恆 發表於 18-9-27 14:58
是嗎,我以為資優教苑會更靈活處理超前資優生個案。
資優學苑是受政府資助, 和官津校一樣, 很受限制。和大學辨的資優課程不同, 大學辦的有彈性和可貫徹自己的教育理念。
‹ 上一主題|下一主題