用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

Hi,

新來報到, 我囡囡係1D班, 請多多指教!

原帖由 tunghei 於 09-9-7 11:06 發表
Hi. my daughter- belle chan (1A)

vikiepaul,

我囡囡叫曉盈, 我囡囡仲未識晒d同學仔, 佢話唔知邊個係煦琳, 你問吓你囡囡識唔識曉盈!!!

原帖由 vikiepaul 於 09-9-8 09:39 發表
hi mandymfl,

你好呀~~ 你囡囡叫咩名?

多多指教.. 我囡囡叫煦琳呀...

呢本小冊子唔知係唔係同德育科有關呢!
我對著本小冊子都好頭痛, 都唔知點寫...!

mymavis,

我現在轉左份24小時的工作, 在屋企工作多, 就係轉左做全職媽媽! 待盈盈返左全日, 我可以帶妹妹一齊來香港區跟你食個lunch...!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-9 20:03 發表
我都唔係好清楚係咩科.....
大概都係學校想用呢本小冊子黎鼓勵學生
全面既發展同學習
除咗本來科目,好似加入咗公教育
等佢地可以做個好孩子啩

不過點做就真係唔知啦
氣質.....你地填咩呀?
都唔知係佢地寫....我地簽 ...

等我答吓咀先, 我女只係填左顏色, 寫左字, 佢冇話有野要剪!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-10 19:52 發表
mymavis.....
我都覺得好混亂,又或者我地仲未應付到
希望遲d會好d啦

我囡囡星期一都有宗教功課
你囡囡係咪做p.1呀?
我想問下點做呢?
係堂上已經做咗d,囡囡返黎話要填色
仲有....係右手邊有條長型既圖案,係咪要剪出 ...

vikiepaul,

請問補(一)係默咩呀? 補充未派回來!
今日有冇收到家長證呀? 我唔見書包有, 但又要簽通告"確認收家長證" ???????

原帖由 vikiepaul 於 09-9-16 14:52 發表
tunghei,

我係1D班既, 我地中文默書既範圍係

"下星期三默 1,2課 + 補 (一)"

唔知你地會唔會一樣呢...

終於找到家長證啦, 原來呀女放在書包前格!

補(一)呀女話係之前做功課藍色面果本, 上次做重組句子...., 不過未派回來, 冇得溫!

唔講都唔知要帶埋健康院本手冊!

有野要問... 英文張w.s.(要貼相粉紅色的), 係唔係唔洗寫字, 劃公仔得架啦? 要唔要填色呀?

e手冊係粉紅色好細本小冊子, 今日派的, 好似只係簽個名就得架啦!

原帖由 VVbaby 於 09-9-16 16:51 發表

咁都好彩個同學仔有俾返你咋, 唔係你又唔知, 一陣老師又以為你唔交就c喇!
乜原來帶針咭都要帶埋健康院本手冊既?? 你唔講, 我真係唔諗住帶喎!
係呀, 大家記得聽日帶口罩呀!
係呢, 我想問你地知唔知e册子係咩黎架?? ...

vikiepaul,

今日派左通告學校多人請病假, 所以要帶口罩!

vvbaby,

我會叫盈盈同希希一齊小息去toilet架啦, 其實盈盈都唔係日日去架, 佢話toilet好多人!

今日盈盈話小息冇時間食野, 只食左一粒糖就夠鐘, 所以放學好肚餓! 佢話小息因為下雨冇得出去操場, 只可以在集隊的地方, 好多人, 找地方落腳都找到冇晒時間..., 我叫左佢下次唔好行來行去, 有地方企就開始食啦!

原帖由 vikiepaul 於 09-9-16 16:59 發表
VVbaby,

係呀, 真係好好釆.. 如果唔係都唔知點算囉...

係呢.. 其實係唔係有咩事發生左, 點解無啦啦要帶返口罩既?

e小冊子, 係唔係佢地今日上完電腦堂派架, 個名似電腦科喎...

...

vvbaby,

果張英文w.s.係粉紅色的, 要貼呀女張相, 下面有兩格寫左"I like...", "I can..." 呀女話劃公仔, 但唔知要唔要填色, 呀女話唔洗寫字喎!

盈盈有提過希希果日只帶左個cake, 開唔到, 冇得食, 果日佢請左幾粒零食給她, 有時我都驚盈盈唔識開黎食, 所以會開左d食物放在食物盒內, 就一定識開, 唔洗驚冇得食!

原帖由 VVbaby 於 09-9-16 17:09 發表

都可能係有事發生左, 所以要D學生帶口罩囉!

1D 班今日功課係:
中文:
1. 補 (二) + 改
2. 詞6行 + 改

英文:
1. RC WS(1)
2. Writing P.2 (Picture (1), (2)) x 2

原帖由 vikiepaul 於 09-9-17 15:55 發表
1D班既同學仔, 今日唔知點解intranet淨係upload左一樣視藝科... 其他果d唔見晒.. 而我阿女又抄左好多功課返黎喎... 我想對下有無寫漏呀... 麻煩咁多位媽媽幫幫手~~ ...

我女只得藝術體操一樣咋!

原帖由 ngahei550 於 09-9-16 22:31 發表
Hi, 小女(雅希) 1d 班, 請幫忙加入第一頁, 另雅希抽到課外活動是藝術體操(穿運動衫)和敲擊新秀, 都是星期四上的, 有冇同學一起學.

有冇1D班家長知道今日英文有咩功課, 仲有個標語創作幾時交, 有冇限幾字??

原帖由 VVbaby 於 09-9-23 16:33 發表

係呀, 學校有功課堂真係唔錯, 我個女都係聽老師話多過聽屋企人話, 佢係學校可以做晒功課, 仲有時間溫習, 咁返到屋企就可以輕鬆d喇!

vikiepaul,

仲有改w.s.3.
我都唔好得你幾多, 你問的問題我都好想知!

仲有尋日其他寫左自由索取音樂節表格, 係咩黎架! 有冇人知呀?

水玲瓏,

唔該晒!
我女冇寫WB要做page 幾, 佢寫左"WB p. write the name", 真係睇到頭都大...!

原帖由 vikiepaul 於 09-9-23 17:45 發表
咁請問 maths有咩功課呀?

佢淨係寫左
改作p5-6,

仲有無其他呀?

大家咁話啦! 我都係咁望.....

原帖由 vikiepaul 於 09-9-23 17:58 發表
唉~~真係唔該晒大家.... 無左你地, 真係唔知點算囉~~~

我個女究竟要到幾時先可以唔再甩漏呢.... ??

我睇到你寫的啦, 唔該晒!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-23 18:06 發表
VVBaby,
我個女係學校一樣都做唔完呀,我係屋企就不停係咁講"你快d做啦",真係勞氣死
明天放學會跟個家長去睇下間補習社
比人地教.....好過自己教

mandy,
功課已經寫咗係樓上啦,睇睇啦

vikiepaul,
個標語設計寫咗係" ...

係作業!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-23 18:25 發表
我想問下普通話功課呀!
1.作(一)

係咪作業p.1,定係個張工作紙呀?

1D班家長可唔可以講講英文科有咩做呀, thanks?
今日網上又寫唔齊啦!

原帖由 Edithma 於 09-9-24 16:55 發表
Hi VVbaby,
1C班.  

sc2002,

你個女都好過我個女, 我女只寫左(1) Quiz Corr, sign (3) Tomorrow Dict P.2-4, 冇左point (2)!

原帖由 sc2002 於 09-9-24 17:08 發表
創作標語 (有禮貌)今日己經交了!
今天校綱家課只寫中文及數學,但呀女寫埋英文
(1)Quiz Corr, Sign
(2) WB p.6
請問是否只有兩項!

1D 今日功課:
中文:
1. 延9
2. 詞7行 +改
3. 寫(一)改

英文:
1. Dict corr, sign
2. WS (A5)

數學:
1. TSA P.4-5, 改p.12-13
2. 改 ws 4
3. 改作 p.9-10

其他:
明穿體育服

我女書包冇數學作業帶回來, 想問你地有冇呀?

原帖由 水玲瓏 於 09-9-29 18:21 發表
我都係咁做咋,不過今日個囡有d鼻水
冇返學....唔想傳染比同學仔
依家好d啦..
希望聽日收晒....正常返學啦
1D班同學仔.....今日有咩功課呀
做定先....唔使迫埋一齊做
網上又冇寫喎.....唔該晒 ...

我仲以為呀女唔記得帶返來添!
我都好想知英文8寶箱係咩黎架, 係唔係在網上做exercise....???

原帖由 sue_yee_t 於 09-9-29 20:46 發表
阿女話數學作業系老師度,英文8寶箱是否都應該參加好?
‹ 上一主題|下一主題