用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道and黃永樹
go

播道and黃永樹 [複製鏈接]

原帖由 BRENDALAM 於 09-8-11 01:48 PM 發表
經昨晚再三考慮, 決定選擇播道, 因為第一是自己喜歡的(包括女兒也喜歡), 第二是一直都不喜歡精英班的制度, 覺得家長經常用作比較而給予很大壓力.  我希望女兒可以在比較輕鬆地學習.  無論如何, 非常感謝大家的意見! ...

Glad to hear that you've made your good choice

原帖由 fongyuen 於 09-8-13 09:39 PM 發表

joey_lee14:我本身教中學,話你知有某「Band 1」嘅官校因為近年出生率低,收「Band 1」數目下降,政府撥咗好多「Band 2」甚至「Band 3」學生入呢間學校,該校冇得反對,硬住頭皮照收,搞到該校「Banding」驟降。

以上唔係推理, ...

原帖由 joey_lee14 於 09-8-14 01:50 AM 發表
如果各位都認為比完錢重要同人做白老鼠同開方牛都話無問題的話, 你地就去讀lor

吾怪得D賣Fund 同賣樓的今好兼, 原來sell future真是好易sell......

閣下的推論已到化境...佩服

原帖由 joey_lee14 於 09-8-20 12:51 PM 發表
總之眼光要放遠D, 看多一點其他直資, 尤其是如英華, DBS/DPS 呢D, 看過呢D後, 你就識得分邊D是貨真價實, 邊D是得個講字先.

我自己上年看完英華個talk, 你就會發現同forecast 到你個小朋友6年後你會得到甚麼了.

(我 ...

[quote]
無得比, 一定是英華.

舊年聽完簡介會, 就會知到甚麼才叫超級Band 1 直資名校
[quote]

原來係英華的die-heart fans.....
點解在此扁播道而抬高英華,居心可測

原帖由 joey_lee14 於 09-8-21 12:44 PM 發表
原來讀傳統名校不論政府定直資或其他政府學校就一無是處, 讀左就大件事, 家長吾好再谷谷谷個小朋友, 因為谷過就會變低能, 谷過D仔女發展就吾可以均衡, 谷過就訓練吾到佢既思維, 就算第日入到U 出到來做野都是廢人一 ...

‹ 上一主題|下一主題