用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08年9月準小一
樓主: 心心
go

08年9月準小一 [複製鏈接]

原文章由 Dennisk 於 08-6-18 04:30 PM 發表

這所學校真係有唔少家長,都是因為為了子女返學而搬進TKO,我自己都是其中一個。 這裡又真係幾好住!

好似有人話攪掂佐新居會攪BBQ,唔知受唔受出年升P2架小朋友玩呢? 我個囝最愛BBQ(不過佢只係仲意玩...)

...

我都係其中一個为咗小兒在播道讀書而搬入TKO的家長

原文章由 goodkids 於 08-6-18 10:20 PM 發表
有得玩,可否預埋我地啊?

等我地都沾染一些新小一生的興奮。

Freddie,

很久沒見,你的腳傷好晒未?

Goodkids

傷第2輪啦,今次到腳趾公,不過快好番啦

原文章由 Dennisk 於 08-6-18 11:40 PM 發表

一個月三個書包!

托賴,學年快完,書包還算新淨

原文章由 bignose 於 08-6-19 11:25 AM 發表
開始熱鬧啦
大家多d黎傾計

bbdou
你的提議好令人期待)))

freddielau & Dennisk
多謝你地準小二的意見
請問你地用咩書包?
你話小一班房係要行樓梯,
係第幾層呀? ...

我仔仔用SPI 細碼, 去年買好似二百幾
Current year, 小一在2/F
                    小二在1/F
normally, coming P1 should be 3/F...but I think there may have new arrangement

原文章由 PaPa 於 08-6-24 05:56 PM 發表
08/09小一學生可以有甚麼課外活動?

musical : violin, cello,harmonica, percussion, African drum
sport : tennis, football, badminton,table tennis, gymnastics, althetic , roller skate
others : Arts , kid-science, drama , latin dance , chinese dance, chess.....too many

原文章由 chinfung 於 08-7-1 09:19 AM 發表
Hello :
Can anyone tell me what size / type schoolbag is suitable for primary one student.  (Also the student will / will not bring many book to school everyday)

Thanks!

都吾少架,所以校車就好d,都係咩兩三分鐘....small size is fine, but make sure big enough to hold F4 size folder

原文章由 yuiyuima 於 08-7-1 11:29 PM 發表
請問各位家長買了校服未?
明德商場是否很難找?因本人不是居住將軍澳!

really quite difficult for non-TKO resident....(my last year experience)....take taxi

原文章由 kongsou 於 08-7-2 04:50 PM 發表
hello!各位播道媽咪,
我仔仔都係今年讀播道小一! 我住坑口架,仲考慮緊搭校車定行路好啊!行路怕如果落雨會麻煩些!我都訂左校服,冬季同夏季都各訂兩套,ok嗎?另外!你哋諗住係學校訂書定出去自己買呢? ...

From Hau Hou walk to school ? too far away la
Books : let the school do it is better.

原文章由 kongsou 於 08-7-2 05:44 PM 發表
freddielau,candyocean,
咁又係!都係搭校車穩陣d,咁你哋安排小朋友搭吾搭校車?今年好似都幾多書咁,我見佢哋上年都冇咁多書,所以我諗今年可能會教得多d野!小朋友又可以再學多d! ...

this P1 book fee close to 2,000 (1,500 last year)

原文章由 kongsou 於 08-7-9 10:42 AM 發表
emilyfamily,
咁又係佢攞個鐘意既書包返學,返到學校都醒神d 但係有公仔d書包吾知好吾好"咩"呢?我見dr.kong嗰d背位同手抽位好正架,不過亞仔當然吾鐘意啦 !因為冇超人嗎! 咁你話手拖型嗰d書包好 ...

I also don't like that kind of school bag .... heavy

原文章由 kongsou 於 08-7-9 04:25 PM 發表
emailfamily,
咁又係喎!諗落都幾重!你女女帶飯盒定係學校訂飯盒?我諗住帶飯比亞仔,你知吾知邊隻飯壺保暖好呢?:)

I bot him the small size "small elephant" (forgot the name)

原文章由 pc_choi 於 08-7-16 11:19 PM 發表
其實學校今年有咁多書要買,會唔會好重?學校會否讓小朋友將一些不需要多用的書留在學校或家中呢?

通常結果都係十本去,十本返,叫極佢地放低d乜書物書、顏色筆等,最後又日日係書包度

所以坐寸日好緊要,可盡量把咩書包時間減到最低

原文章由 corliss_yu 於 08-8-10 08:46 PM 發表
各位家長 :
我想問大家,校服會買多少套???運動服會買多少套??? 因我沒有去家長會,不太清楚,唔該晒!!!!

at least 2 each
‹ 上一主題|下一主題