用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行派位疑問
樓主: jaci
go

自行派位疑問 [複製鏈接]

原帖由 Henrymama 於 08-9-14 14:59 發表
最後會優先取錄某君, 因為某君填a校係第一志願

no la:)

試諗下:
假如某君係 band 2/3 生,去搏間 band 1 中學,
決定權一定係學校度...

原帖由 ZZdaphne 於 08-9-16 23:37 發表
以我理解
雖然a校的收生名單順序是你比某君前,
但教育局係派給填第一志願嘅學生先,
所以某君會比你機會大些。
a學係唔知學生填第一or 第二志願,
但教育局知道呀。

同樣情況都係你第一志願的學校發生係你身上,
可能某君 ...

唔係喎 ~ 以我理解:

因為 a 校係選 jaci先過某君,
一定係 jaci入先,除非 jaci 入咗第一志願..

原帖由 blytheBB 於 08-9-19 12:37 發表
睇到我好亂ar,簡單d,
"自行分配"階段時,
如果學生在a學校的50個穩陣收生名單內,
自己就算放a校在第二願,
第一願,就進取d ,博間好d .唔得咪算law,
都唔影響入a校機會率,同樣會入到a校.

是咪可以咁講ar??
...

同意 ~ 可以咁講!

另外,自行收生階段 : 舊年係1月初至1月尾交表,
中學就四月頭至尾約見學生..

1月尾先交表 ~ 你地可以等埋小學出上學期成績表先交..
4月先見 ~ 等中學可以收到教育局兩次呈分試結果先決定見邊d學生...

原帖由 csy_heidi 於 08-9-24 11:02 發表
各位mami好, 我個女而家讀緊p.4, 所以都開始睇吓
各位既經驗之談, 做吓功課!
我想問點樣知道學生係a校已在穩收名單內?
同埋課外活動既獎/成績係咪真係好重要?

麻煩晒!

...

"無方法"可以知道小朋友已經係 a 校名單內 ~
除非 a 校係 私校或直資, 因為係犯法...

啱啱睇到另一位媽咪留言 ~ 我覺得佢講得好啱 :

其實任何學校都係成績行先,課外活動為次,作個假設....1個全級第1及另1個全級第10加鋼琴8級、游水冠軍,可以肯定係會收全級第1的。

坊間好多人講A名校專收體育強、B名校專收音樂強...大多是流料,學校是收學生,不是收雜技團成員,家長倒不如花時間谷成績好過,大着眼雜項,小心顧此失彼呀。

好同意!幾時都係成績行先架啦!
唔好"本末倒置" ~ 攪到小朋友 "疲於奔命"...

除非你小朋友玩體藝玩到入 "香港隊",
或者代表香港出去比賽啫,依家個個都有10幾
、甚至幾十張證書,但中學第一樣要睇,根本就係成績先..
‹ 上一主題|下一主題