用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

09/10 FS1 [複製鏈接]

我都有點擔心, 因為已兩星期了, 每天除了Daily log便無功課, 問囝囝今天學了甚麼他又答不出, 老公話都唔知教咗物.

其實logo有每學段的學習計劃, 點解唔早些比家長, 要等該學段過了才派, 家長想同小朋友溫習都遲啦 !

唔知係咪有特別原因 ?

pullip

Thank you Sanfrank.
明白了  

各位FS1 家長 加油 !

開學已經三星期, 囝囝由只用「好開心、打鐘、小息及玩」來告訴我每天在學校做過的事外, 現在已進步了, 他會告訴我, 中文的筆順是這樣唸的、英文Phonic Story 是這樣唸的、小平衡及不倒翁是這樣做的....., 他已經會仔細些告訴我他上堂時做了甚麼. Dailylog 的內容亦較前多豐富.

FS1 家長會上各老師的介紹都十分清楚,可見課程策劃用心, 本人實在十分欣賞, 特別是PE老師所言的"先學懂看得失, 要學會輸得起" 一點更為重要 !

不過我依然希望學校能早一點派發每學段的課程大綱, 這樣我可以瞭解小朋友最近在學甚麼,對親子溝通、家校合作都有好處的, 正如校長所言, 跟據統計, 當大家離開禮堂後, 大家對是晚分享的內容只剩下~ 20%的記憶 , 而我又無記性, 所以特別有需要, 並不表示不信任學校或後悔選Logos !

pullip

Cindy216,
FS2家長分享前是家教會的宣佈, 主席大約說了以下事項 :
- PTA要修訂部份會章、以便更順暢運作
- 邀請FS1家長加入PTA
- 今年會費由$100減至$50, 用以support  newsletter, webpage maintenance 等基本營運, 其餘活動以用者自負原則收費.
- 稍後會以公平公開方式選出委員, 再加入唔知邊度的  Committee.  不過遲下會有PTA 通告
- 請大家預留31/10 為PTA AGM ; 21/11 PM 為恩雨獻春風, 表揚真道上上下下教職員.

我只記得咁多, 如有遺漏, 歡迎其他版友補充.

原帖由 cindy216 於 09-9-22 10:59 發表
我都會投真道信任的一票   
昨晚開完家長晚會,學校安排得好好,讓我認識到每科的老師和教法,將我的擔心回復了安心和信心,最後也給校長的話點醒,認清番當初揀真道的原因  
但昨晚因工作關係遲左到,去到時已 ...

Dear cindy216,

相中小孩是你囡囡嗎 ? 好靚囡喎 !

pullip

原帖由 cindy216 於 09-9-23 14:26 發表
DEAR Pullip:

thank you,我會留意PTA 通告,儘量抽空參加,希望到時有機會碰面

Dear Santa_Maria:

體育開初看來是給小朋友玩和運動,老師竟可從輸贏中教小朋友學習態度及精神,真係好欣賞,原來體育科老師http://ads ...
‹ 上一主題|下一主題