用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 空谷幽兰
go

小小失望 [複製鏈接]

回復 空谷幽兰 的帖子

既然你都話鐘意真道又都想小朋友返真道, 又何來因大抽獎未公佈而唔憤氣或失望呢?  除非大抽獎中首選的小學才是你心中最想小朋友入讀的學校而真道只次選o  對嗎?

回復 空谷幽兰 的帖子

真道是否雙班主任?No (個人唔認同所謂"雙班主任制"呢啲grimmick)

大概邊日開學?Early September

系唔系都2測2考啊?測驗默書唔定架, 有時上堂己做了評估家長先知, 甘先冇甘大壓力, 一年兩次總結評估.

課外活動 要另外交錢嗎?聯課活動免費, FS2 在 summer 有歷奇活動去宿營都系免費

要考分班試嗎?No, 分班準則年年唔同, 甘先冇標幟效應

可否PM 我"2nd in 雷校長的談話", 看看是否一場不必要的誤會?

其實每間學校和有heart 既老師都好自然期望同學一方面成績理想又另一方面全人健康成長、擁有優良品格, 如果調節教學安排去提升學校整體學術成績而好向畢業同學及家長有個交待又末必可以結論為"成績掛帥,偏向傳統轉變".....况且雷署校長都快say good bye.  依家小學部及中學分別由真道開國元勳Dr Luk 及 Dr Cho 揸旗, 我放心喎.  

回復 空谷幽兰 的帖子

歡迎加入真道大家庭, 一齊為孩子有愉快而有效學習+全人發展、靈命成長而努力, 讓他術 將來做個有「自學、自理、自省」能力, 有建全品格、懂得感恩去過簡樸生活、目光遠大、有主見、不隨波逐流的人

回復 Ahbee02 的帖子

放心喇! 佢見同學個個甘活潑開心佢自然找到自己的天地, 小朋友如果系真道適應唔到, 好難想像仲有邊間會適應到

回復 空谷幽兰 的帖子

不拿小朋友同人競爭、尊重珍視佢獨特性、多鼓勵讚賞、引發他們的好高心、讓他明白學習是他自己的責任、培養自學、自理態度及能力.......漫漫長路!
‹ 上一主題|下一主題