用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 關於申請優才09年小一的問題
go

關於申請優才09年小一的問題 [複製鏈接]

原文章由 KnN 於 08-5-6 10:30 發表
各位優才家長, 你們好!  

我們留意將軍澳區的小學有好幾年, 很喜歡優才, 希望小兒有幸成為優才學生. 過去兩年, 我們參加優才的小一入學簡介會中提及收生都是分兩階段, 但今年網頁上公布卻只有6月底一次, 請問是改了 ...

Hello, 勤勤媽, 估唔到係呢度見倒你.  你報左名今年既簡介會未?  到時可以問下校長, 聽聞你住TKO, 記得問埋明年TKO校舍仲開唔開小一, 如果唔開的話, 你要有心理準備到時要搭校車返學.

原文章由 KnN 於 08-5-6 18:27 發表
星爺, 澄澄係咪今年入讀旺角?  你就好啦, 兩個都搵倒好學校, 放心晒. 我仲有排攪...... 我報左名去第二場簡介會. 我地最欣賞優才愉快學習的宗旨, 旺角或將軍澳校舍唔係一個大問題 . 至於校車方面, 我地唔太擔心, 因為勤勤而家都日日搭校車.

睇返學校website的相, 好多用D200影wo.  係咪你影咖?

我係呢度個名叫"軍生", not "星爺".

website d 相係唔係我影就好難答, 你講左影得好唔好先, 高手面前, 說話要格外小心.   恭喜你 dchome 母親節攝影比賽摞獎.

Profolio 我都係用中文, 手寫.

原文章由 KnN 於 08-5-6 21:26 發表

website d 相好好呀.
dchome 果到你出手既都好大機會有獎, 你咪謙喇

profile問題明白喇, 麻煩晒2位

Website d 相有部份係我同另外幾位家長幫手影既, 不過今年都未影過, 下次見倒校長, 等我問下要唔要影d新相update下先.

如果你下年入倒優才, 就一定要搵你幫手喇, 你d器材夠專業, 你又有心機過我, 肯定影得有heart過我.

原文章由 KnN 於 08-5-7 09:27 發表

呵呵呵, 有相影我實黎, 橫惦下年細女返學, 我都無野好做喇.
講有heart, 得獎果張相係baba影嫁, 佢係完全唔曉光圈快門果d野, 但一影都有獎摞.

估唔倒baba唔單止讀書0力, 原來影相仲0力.  乜都唔洗學, 一按shutter就得獎.

原文章由 dabbycheung 於 08-5-8 18:39 發表
學校好重視家校合作,所以我建議你響填Form既時侯,不妨講下你本身有攝影既專長,亦樂意返學校當呢方面既家長義工,我相信響家長面試果方面,應該可以加分。(只係我估咋)

軍生今年處於半退休狀態 ,我估學校響呢方面應該 ...

Dabby 咁講我啊?   我未退休, 不過得我一個影好似無乜癮咁, 兩三個一齊會好玩d.

原文章由 KnN 於 08-5-8 17:34 發表
就係佢讀書叻, 我地對於仔仔第時讀咩類型既學校未有共識, 佢自己雞校大既都讀完PhD, baba自己又覺得最緊要靠自己努力, 幫仔仔搵學校佢無好大意見, 但佢又唔係對仔仔無要求, 攪到我大壓力......    :badfee ...

知唔知頭先我做左乜?  我將你家baba個名打左落 yahoo 度search (上次部5D張單上有佢中文名), 見到有個同名同姓既人有好多料, 個list好長, 係香港本土培養出來的芯片專家, 本港傑出科學家.  請問係咪你家baba啊? 定係同名同姓?  

原文章由 KnN 於 08-5-8 19:02 發表

我都係覺得sell baba 易d, 校方收左佢做學生家長先, 呀仔搭單入優才咁得唔得...

baba係科學家, 媽媽係有演奏級資歷的小提琴教師, 勤勤本身又咁醒目, 我代表校長收左你喇, 聽朝九點記得來我公司交留位費, 就收一部D2X啦, 下年九月勤勤返學再俾返你.

原文章由 中天英 於 08-5-9 02:00 發表
Hi, KnN,

咁我同兩個仔報定名先, 事关Lego係佢地既至爱。

不如 KnN 又教埋小提琴啦, 咁我兩個報兩樣.

原文章由 KnN 於 08-5-9 09:42 發表

哈哈, 星爺夠喇, 我夠晒緊張嫁喇.......

我估你地真係唔洗咁緊張.  優才收生係睇埋家長既, 只要勤勤interview時不過不失, 你寫晒你兩公婆d quali 落個profolio度, 機會應該好大喇.

係呢?  仲有報邊間啊?

咁祝勤勤好運, 搵倒心凝既學校,  祝我又好運, 有個好既影相拍檔啦.

原文章由 中天英 於 08-5-10 01:05 發表
更正   -    世上只有媽媽好   - 事关母親節快到喇、

哈哈, 祝各位媽媽母親節快樂:

原文章由 KnN 於 08-5-11 09:42 發表
HI, 真係好內無"見", 少左中環個落腳點後, 我地幾個全職c9都少左出黎玩喇.. 0306佢地都幾好, 好多都有第二個lu.
優才簡介會我地去第2場.
希望第時勤勤同維維做到同學仔喇~ ...

我都可能去第二場做分享bor, 如果係, 我帶埋澄澄, 等佢同勤勤玩. 澄澄一聽倒話有得同勤勤玩, 個表情開始係:

跟住就:

原文章由 dabbycheung 於 08-5-11 21:12 發表
你地一家咁多才多藝,優才收硬你個仔!

KnN, 仲唔多謝陳校長?  (江湖傳聞話 Dabbycheung 就係陳校長.)

原文章由 meimeilam 於 08-5-12 15:34 發表

咦! 我同 dabbycheung 嘅交情都唔錯喎, 睇嚟我個仔直升上中學部一定冇問題喇  

哈哈哈, 我以前同 Dabbycheung 住得好近, 都算半個鄰居, 所以我對阿仔能否升中學, 暫時唔太擔心.

原文章由 KnN 於 08-5-14 09:37 發表

咁要上黎吹多幾句

澄清下先, Dabbycheung 唔係陳校長, 佢係一位非常熱心的家長, 我當年優才同另一間傳統名校二選一既時候, Dabby講左我知好多關於優才既野, 因此對優才認識更深, 成為我地後來選擇優才的主要原因.  時至今日, 真係覺得好慶幸當日選了優才, 阿仔呢兩年來, 返學, 學習開心之餘, 各方面的進步都好大, 所以阿女已不作他選, 只報優才旺角校舍一間.

(當然, 如果Dabbycheung係陳校長就更好啦. 咁阿仔升中既問題............. )

原文章由 beesbees 於 08-5-14 12:45 發表

陳校長肯定係daddy!

咁阿陳校長, 呢個來 interview 喇:

原文章由 edea 於 08-5-14 21:09 發表
哎呀, 你地d小朋友都十分可愛!

大家的小朋友都非常可愛.

原文章由 中天英 於 08-5-16 00:52 發表
我大仔前年同細仔舊年既問題, 係完全一樣既; 今年係點就唔知, 可能要响24号個簡介會, 派完表先知。

我兩年都冇加纸, 淨係响每條問題下面果幾行寫; 反而, 我個人覺得做好個Portfolio緊要D潻。

...

我有加頁, 仲要係手抄添, 全篇無塗改. (叫公司手字最靚既會計姐姐抄左成個朝早, 一有錯字就重抄.  )

原文章由 KnN 於 08-5-16 19:02 發表

哈哈哈, 乜你咁無誠意嫁, 應該即刻去練好手字, 自己寫嗎

千辛萬苦去哀求別人代抄, 行動本身就係誠意的一種. 等我學靚手字?  軍B都讀完大學啦.  我唔想優才因為我手字唔靚而錯失左一位好學生, 所以唯有將誠意稍稍變通.

回覆 #1 queensroad 的文章

是的.

(唔夠9個字)
‹ 上一主題|下一主題