用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4
樓主: Bowiema
go

大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4

[size=x-large]Merry Christmas & Happy New Year !

今日返左聖多默睇阿女表演, 今年佢地請左麥校長做嘉賓, 另外大天都搞左一個攤位遊戲比小朋友玩, 我地仲見到Ms. Cheng和負責讀書會的陳主任tim.

我細女今年讀K2, 照今年來看, 關校長同大天及石鐘山的關係都很好, 昨日下午班的嘉賓就是石鐘山的校長, 到六月時再睇下今年K3的情況點啦!

JULIANAMA, JULIANABA可以陪你生真係好好多嫁!  

[size=medium]今日做冬, 希望大家過節都開開心心啦 !

[size=large]*祝各位媽咪和小朋友新年進步*

1A ~ 1月3日功課

中 : 1. 作文評估改正
    2. 工(七)改
    3. 溫習(七)
英 : 1. WB P.39-40
    2. Read What's in the closet.
數 : 1. 評估四
    2. 溫習書(Ch.1-25)
常 : 1. 作 P.8-9
    2. 派回工(三)溫習
其他: 1. 通告1份(2006/136)
    2. 普:下星期考口試

1A ~ 1月4日功課

中 : 1. 中抄(十一)
    2. 工(八)改
    3. 補測(二)改
    4. 說話考試 
英 : 1. Copy Book P.20-23
數 : 1. 評估四改
    2. 書Ch.25
常 : 1. 工
    2. 星期一帶科探工, 做P.5    

1A ~ 5/1功課

中 : 1. 8/1 中默考試, 背默7,11  讀默9, 15
    2. 測(三)改
    3. 期末考(補)
英 : 1. Rev (3 times) [size=small](阿仔無帶Rev簿返屋企, 請問抄D咩?)
    2. 10/1 Dict Exam P.36, 44 + unseen
數 : 1. 作改Ex.25, 綜合測試
    2. 速算簽改貼
    3. 堂課Ex.14-16
常 : 帶科探工(做P.5?) -->阿仔話即係"家長的話"
其他: 1. 下週五交畫
    2. 簽閱通告第(140)號

AgnesMom,

Thank you very much.

呢兩日好忙, 阿仔昨日早上要學幾樣野, 下午又要參加鋼琴比賽, 佢到依家先開始做功課咋! 我都係依家先有少少時間上來。

我睇見你的簽名, 你有左12weeks了!? 恭喜哂你!
咁julianama又多個伴啦!

julianama : 因為我細女仲係聖多默讀緊, 我早兩日已經晒左相了! 而阿仔就在12月21日睇妹妹表演時已經探過D老師啦!

1A ~ 8/1功課

中 : 沒有
英 : 1. WB Corr P.39-40
    2. 10/1 Dict Exam
數 : 1. 釘好評估一至四及綜合評估, 做簽改及溫習
    2. 工(十六)改    
常 : 作五, 改作P.8-11

ngyy123 : 恭喜你   出年金豬年, 真係好旺啊 !

julianama :你遲D搬左過來, 囡囡就會同阿仔一同上校車, 唔駛咁早上車啦!
其實, 我對安排阿仔D時間都好頭痛ga, 佢星期六要返學校學奧數, 之後又要趕返青衣學跆拳道, 都要遲少少開始ga. 不過上星期六咁o岩有鋼琴比賽, 又要補多一堂彈琴, 搞到趕頭趕命
阿仔今次參加比賽, 都係Miss叫佢去試下, 見識下, 欣賞下人地彈得幾好, 不過佢話唔識欣賞喎! 淨係話等左咁耐好悶!真係比佢激c    其實佢學左琴一年多d, 但就唔會好似你囡囡日日都練琴咁乖. 就算比賽都要我地迫佢先會練多d咋. 佢今次比賽只有83.5分, 達唔到85分的入圍資格, 入唔到決賽.  不過, 以我地見, 佢平時練琴的水準真係麻麻地, 又唔穏定, 但佢係比賽果日又彈得好過平時喎, Miss都話第一次參加算不錯了, 希望佢下年有機會再參加時會彈得好D啦!
另外, 阿仔話今日淨係考左oral practice, 仲未考讀story book.

1A ~ 9/1功課

中 : 1. 派(工7,8)放入File
    2. 派聆聽(1,2)放入File
    3. 溫習(13-16)
英 : 1. Dict Corr+Sign
    2. Dict Exam Tomorrow
數 : 1. 順數1-50, 倒數1-50, 各讀5次
    2. 10-20的組合, 讀5次    
常 : 1. 派回工4溫習
    2. 帶科探工
宗教: 考(3-12) 默寫金句, 作(但通告是寫著考3-11的, 阿仔郤說黑板是寫3-12)
普 : 上學期沒有筆試, 只有口試

原來宗教要"默寫金句", 死啦! 咁多字要默, 咪有排溫!

1A ~ 10/1功課

中 : 1. 已派(1-8)工放File
    2. 期末考改
    3. 溫(7-10)詞及句式
英 : 1. Copy Bk P.24-27
數 : 1. 速算簽改貼
    2. 溫書Ch.1-25    
常 : 1. 改作五及填P.15
其他: 通告3份(有關課外活動)

1A ~ 11/1功課

中 : 1. 中作評估放黃File
    2. 派期考(補)放紫File
    3. 溫(11-16)詞+句
    4. 明考聆聽
英 : 1. GP Corr Unit 6 + P.33-36
數 : 1. 已派回數工, 按順序釘好, 溫10次後入File, 18/1交File
    2. 溫考Ch.1-25
其他: 1. 明(視)考, 帶粉彩
    2. 明帶普課本(上學期)
    3. 簽閱通告第(146)號

Bowiema, 唔該哂你的意見 !

1A ~ 12/1功課

中 : 1. 下週考(7-16)課及自習篇章, 溫習
英 : 1. Rev WB, WS, GP, Unit (1-6)
數 : 1. 溫Ch.1-25,及1-20的組合
    2. 派回作溫, 努力溫數
    3. 15/1帶堂課 (阿仔話老師叫佢地全本做哂!)
其他: 1. 視考後交畫
    2. 簽閱通告第(PTA 14)號

另外, 青衣機鐵站下面有間好以叫"路德會"的幼兒中心, 是有兩歲班的。

ngyy123,

我個仔都係聖多默出來的, 亦係第三輪先入到大天嫁!

1A ~ 15/1功課

中 : 1. 明考中
    2. 17/1考中作, 溫作(工)
    3. 19/1考書法, 帶1上(2冊書)
英 : 1. 17/1 Exam, Unit 1-6 WB, WS, GP, Text Book
    2. Bring Colour Pencils
數 : 1. 努力溫數Ch.1-25及1-20的組合
    2. 18/1交數File及1上B作
宗教: 1. 18/1考宗, 帶顏色筆
其他: 1. 16/1-26/1放學時間為11:30am
    (不過通告寫22-26/1是放12:00的, 唔知係咪亞仔抄錯?)
    2. 交飯單

ngyy123,

機鐵站樓下果間路德會幼兒中心我唔係好熟, 只係見我樓上兩個哥哥姐姐以前是係度讀至K3, 但他們現在已經是三及五年級了, 不過那裏好似有全日班的.  我諗如果父母都要上班, 在這裏讀N班會方便D, 至多升K1時才轉去其他幼稚園, 我個仔以前有D同學都係在其他地方讀完N班再轉過來聖多默.

聖公會莿莬堂是在偉景花園, 都是近青衣公園, 但沒有N班, 那裏的學生好多都會升讀聖公會青衣村何澤芸小學.

julianama,

昨日校車EE給我們的接車時間是 :
16/1-19/1  12:25pm
22/1-26/1  12:50pm
所以我覺得下星期是跟通告12:00放學的機會大d.

另外, 昨日還有什麼通告呢? 我在阿仔的書包找不到通告啊!

1A ~ 18/1 功課

中 : 明帶1上二冊書考書法
其他: I-Cube報名表

1A ~ 24/1功課

中 : 沒有
英 : GP P.29-30
數 : 書P.14-20

[size=small]關於家長日, 我見飯單2月9日和2月14日都無訂飯, 但又不是什麼假期, 會唔會係這兩日其中一日呢?

1A ~ 26/1 功課

中 : 1. 詞(一)5個各3次
    2. 下星期五讀默(一)及P.19(4個詞)
英 : 1. WS Ex.1-2
    2. Bring Book 1B
數 : 沒有
其他: 1. 通告5份
    2. 下週五交畫
    3. 28/1(日)親子旅行 8:30am 集合

[size=medium]今日派了家長日的通告, 日期是2月14日(星期三), 即放農曆年假前一日.

1A ~ 29/1功課

中 : 作(一)
英 : 沒有
數 : 由1順數到200, 由200倒數到1
常 : 作(一)
其他: 1/2(四)交書簽設計

julianama,

多謝關心! 其實阿仔昨天是因為著得衫多, 個書包又重, 所以上車時論論盡盡跌親, 唔係校車EE整親佢. 校車EE都有即時打電話同我講返, 不過阿仔有D衫包住, 都無咩事.

雖然老師無同我投訴阿仔D字核突, 但我就覺得佢依家做功課寫D字真係好其求, 有時話佢又唔聽, 我依家都唔理佢, 等佢比老師改完返黎做改正

1A ~ 30/1功課

中 : 1. 抄國(一)1次
    2. 作(一)改
    3. 詞(一)改
英 : 1. Copy Bk P.4-5
數 : 1. 作改Ex.1, 做Ex.2
    2. 書P.21-27(部份堂上完成)
宗教: 1. 宗作(十三)
    2. 背金句
普 : 明帶拼音
‹ 上一主題|下一主題