用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 關於申請優才09年小一的問題
go

關於申請優才09年小一的問題 [複製鏈接]

各位優才家長, 你們好!  

我們留意將軍澳區的小學有好幾年, 很喜歡優才, 希望小兒有幸成為優才學生. 過去兩年, 我們參加優才的小一入學簡介會中提及收生都是分兩階段, 但今年網頁上公布卻只有6月底一次, 請問是改了由兩次變一次, 還是稍後會再公布另一階段的日期?  另外, 有沒有有經驗的家長知道第一階段錄取的機會較高, 還是第二階段的機會較高?  

多謝大家.
   0    0    0    0

唔該晒 AFSL2007,分階段收生問題麻煩你, 之前我係打電話留位小一簡介會有問過, 校方答覆係唔清楚, 我地暫時都打算報第一輪, 但如果有第二輪, 我可以有更多時間為仔仔準備, 所以先有呢個問題.

星爺, 澄澄係咪今年入讀旺角?  你就好啦, 兩個都搵倒好學校, 放心晒. 我仲有排攪...... 我報左名去第二場簡介會. 我地最欣賞優才愉快學習的宗旨, 旺角或將軍澳校舍唔係一個大問題 . 至於校車方面, 我地唔太擔心, 因為勤勤而家都日日搭校車.

睇返學校website的相, 好多用D200影wo.  係咪你影咖?

仲有一個問題, 請問比學校既小朋友PROFILE用中文定用英文會比較適合?  thx

原文章由 軍魁星 於 08-5-6 08:23 PM 發表
website d 相係唔係我影就好難答, 你講左影得好唔好先, 高手面前, 說話要格外小心.   恭喜你 dchome 母親節攝影比賽摞獎.

website d 相好好呀.
dchome 果到你出手既都好大機會有獎, 你咪謙喇

profile問題明白喇, 麻煩晒2位

[ 本文章最後由 KnN 於 08-5-6 21:27 編輯 ]

原文章由 中天英 於 08-5-7 12:35 AM 發表
Hi, KnN,

今年都會分兩輪收生既, 而家先公佈第一輪既情況, 遲D先發佈第二輪收生詳情。

每一輪收生名額相若, 即係每次48個; 舊年兩輪報名人數差唔多, 好似話第一論多少少咁。

據我所知, 大部份好想入優才既, 同埋 ...

好詳細, 唔該晒你:)

原文章由 軍魁星 於 08-5-7 09:13 AM 發表

如果你下年入倒優才, 就一定要搵你幫手喇, 你d器材夠專業, 你又有心機過我, 肯定影得有heart過我.

呵呵呵, 有相影我實黎, 橫惦下年細女返學, 我都無野好做喇.
講有heart, 得獎果張相係baba影嫁, 佢係完全唔曉光圈快門果d野, 但一影都有獎摞.

原文章由 軍魁星 於 08-5-7 06:12 PM 發表
估唔倒baba唔單止讀書0力, 原來影相仲0力.  乜都唔洗學, 一按shutter就得獎.
就係佢讀書叻, 我地對於仔仔第時讀咩類型既學校未有共識, 佢自己雞校大既都讀完PhD, baba自己又覺得最緊要靠自己努力, 幫仔仔搵學校佢無好大意見, 但佢又唔係對仔仔無要求, 攪到我大壓力......   

原文章由 dabbycheung 於 08-5-8 06:39 PM 發表
學校好重視家校合作,所以我建議你響填Form既時侯,不妨講下你本身有攝影既專長,亦樂意返學校當呢方面既家長義工,我相信響家長面試果方面,應該可以加分。(只係我估咋)

軍生今年處於半退休狀態 ,我估學校響呢方面應該 ...

GOOD, BABA可以去教埋砌lego tim.
呢d 都係佢一小部份既own creation.

諗落sell baba 容易過sell 個仔.....

原文章由 軍魁星 於 08-5-8 06:53 PM 發表
知唔知頭先我做左乜?  我將你家baba個名打左落 yahoo 度search (上次部5D張單上有佢中文名), 見到有個同名同姓既人有好多料, 個list好長, 係香港本土培養出來的芯片專家, 本港傑出科學家.  請問係咪你家baba啊?  ...

我都係覺得sell baba 易d, 校方收左佢做學生家長先, 呀仔搭單入優才咁得唔得...

原文章由 軍魁星 於 08-5-8 07:25 PM 發表
聽朝九點記得來我公司交留位費, 就收一部D2X啦, 下年九月勤勤返學再俾返你. ...

講左去大西洋........

我上年睇過你地in完講interview 果d topic, 真係有小小擔心到勤勤in會做得唔好, 而家未入表我已經有d 緊張, 希望到時可以平常心面對結果喇.

原文章由 軍魁星 於 08-5-9 09:22 AM 發表
不如 KnN 又教埋小提琴啦, 咁我兩個報兩樣.

哈哈, 星爺夠喇, 我夠晒緊張嫁喇.......

原文章由 軍魁星 於 08-5-9 10:23 AM 發表
係呢?  仲有報邊間啊? ...

心水真係唔多, 太傳統既學校基本上我唔會考慮, 太新既好似播導咁又好似入去做白老鼠咁, 浸小又真係好遠, 同期收生既仲有音小, 真道, 但上年有d負面消息, 吸引力對我黎講唔夠優才大, 咁你話我仲有邊間揀?

回覆 #2 IYYY 的文章

HI, 真係好內無"見", 少左中環個落腳點後, 我地幾個全職c9都少左出黎玩喇.. 0306佢地都幾好, 好多都有第二個lu.
優才簡介會我地去第2場.
希望第時勤勤同維維做到同學仔喇~

[ 本文章最後由 KnN 於 08-5-11 09:44 編輯 ]

祝各位母親節快樂

原文章由 IYYY 於 08-5-12 01:19 AM 發表
祝大家心想事成

簽名相中的小女孩是不是勤勤的妹妹? 好溫馨呀.....

係呀,我咪改左名做 knn,係一個k, 一個nn

原文章由 dabbycheung 於 08-5-13 08:39 AM 發表

咁都比你估到

咁要上黎吹多幾句

原文章由 軍魁星 於 08-5-14 07:15 PM 發表
咁阿陳校長, 呢個來 interview 喇:

係都我呢個in 先

雖然百百厭厭左小小, 又多野講左小小, 但係連呀哥都話"我妹妹真係世界上最得意既妹妹"

原文章由 IYYY 於 08-5-15 02:04 PM 發表
係呢.....你開始做portfolio未?
我只係執緊相, 亳無頭緒, 好頭痛、好緊張, 好驚做得唔好會影响個仔! ...

做左8成喇. 差k 個校長既reference letter. 咁就得晒

原文章由 軍魁星 於 08-5-14 09:31 PM 發表
大家的小朋友都非常可愛.

只要佢地唔發脾4, 個個小朋友都係天使

原文章由 軍魁星 於 08-5-16 10:18 AM 發表
我有加頁, 仲要係手抄添, 全篇無塗改. (叫公司手字最靚既會計姐姐抄左成個朝早, 一有錯字就重抄.  )

哈哈哈, 乜你咁無誠意嫁, 應該即刻去練好手字, 自己寫嗎
‹ 上一主題|下一主題