用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Perfect Pitch / Absolute Pitch
go

Perfect Pitch / Absolute Pitch [複製鏈接]

原帖由 THRY 於 08-10-12 03:02 PM 發表
是否所有學樂器的小朋友都可聽準音調 (即無論你按鋼琴上哪1個鍵, 她都可單憑聽覺說出其正確音調?  Any Advantage / Disadvantage?
我仔就唔睇譜, 聽完記左就彈, 睇譜極之咁差. 差到你忟.

原帖由 littlecat 於 08-10-14 04:40 PM 發表
教我囝囝樂理老師同我講話囝囝屬於perfect pitch, 囝囝自小聽音好準, 個音差少少都聽得出, 而老師彈任何一個音佢都講得出. 佢好鍾意背譜, 仲好快, 但我覺得又唔係咁好, 懶睇譜, d拍子好易錯, 其實佢音樂方面都唔錯,  ...
老師有無話咩方法幫到佢?
我仔都有呢d情況. 記左個melody, 咩指法都唔跟, 好多時"制造"晒所有音出黎就算(拍子佢都岩既), 但彈新歌第一下就好忟, 彈極都錯, 唔睇譜撞到岩音為止.....考試佢d sight reading c 梗..

原帖由 THRY 於 08-10-15 12:50 PM 發表
My son is learning Piano and Violin, but terrible on the articulation of Piano pieces because he never go through it carefully.   For Violin, he almost have problem in double pitch, I don't know wheth ...
double pitch ?? double stop ?? 雙音?
我自己(piano最高/低8度認唔到, 拉violin)拉琴就無呢個雙音問題, 會認到例如A同C , F# 同D 咁樣, 3個音就分唔晒, 除非撞左音.
你仔仔係咪聽drmfsltd 果d? 拉雙音錯sharp, flat? 例如major 3rd 聽左minor 3rd咁樣, 都係"和"既, 但唔岩音
‹ 上一主題|下一主題